Tamworth varkens op de Woeste GrondTuur je over de Nederlandse akkers, dan zie je landbouwmachines de grond omploegen. Natuurboer Richard van Pelt blaast een eeuwenoude methode nieuw leven in: hij laat varkens het werk doen. Zondag 7 februari heeft hij voor het eerst de roodharige Tamworth varkens los gelaten op een stuk grasland in Appelscha.

Op het grasland van een hectare was het voor 7 februari nog stil, maar dat is niet meer zo sinds de elf Tamworth varkens daar hun intrede hebben gedaan. “Vier weken lang mogen ze alles wat los- en vastzit op het grasland gaan omwoelen met hun sterke neus. Ze doen van nature niets liever,” vertelt Richard van Pelt van De woeste grond.

Varkens in plaats van machines
Dit is een nieuw, duurzaam project als alternatief voor landbouwmachines. Om een stuk land gebruiksklaar te maken, gebruiken boeren doorgaans een landbouwmiddel om alles te doden. Vervolgens ploegt de boer het om en rijden er zware machines over het land. Dat doet de grond geen goed. Een varken kan hetzelfde, maar dan beter en vooral duurzamer. Richard: “het bespaart uitstoot van fossiele brandstof, behoudt de natuurlijke bodemstructuur en vruchtbaarheid van de grond en voorkomt dat onkruid gaat woekeren. Van dat laatste hebben biologische boeren last, omdat ze veel landbouwmiddelen niet mogen gebruiken.” Het project levert hierdoor een bijdrage aan een beter en duurzamer milieu.

Tamworth varken
Het Tamworth varken is een oud ras en staat nog dicht bij het natuurlijke dier. Ze zijn sterk, redden zich zelf en hebben een goede weerstand. Bovendien zijn ze niet gefokt voor de vleesproductie. Richard: “Normaal is een varken veel vlees op kleine pootjes, maar dit zijn sterke varkens die veel bewegen en hierdoor geschikt zijn om land om te ploegen. Door de varkens in hun natuurlijke habitat te laten, smaakt het vlees uiteindelijk ook beter. Zo slaan wij drie vliegen in één klap: een gelukkig varken, de boer een mooi omgeploegde grond en uiteindelijk kan “Vlees van de Woeste Grond” een gezond stuk vlees verkopen.”

Je kunt de varkens zien lopen in het weiland aan de Zuideinde kruising Willemstad te Appelscha.

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws