like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Kiezers voeren actie voor klimaat in slotdebat op NOS

Van: op 8 maart 2017

NOS kies klimaatEen spontane actie van een vijftal Nederlanders krijgt brede bijval op Facebook en Twitter, onder de hashtag #KiesKlimaat. Het onderwerp is tot nog toe nauwelijks aan bod gekomen, en dat moet in het slotdebat anders, zo stellen ze.

Enkele honderden Nederlanders hebben zich inmiddels aangesloten bij het Facebook-event ‘Klimaat wordt onderwerp van het NOS-slotdebat’. Ook op Twitter spreken veel mensen zich uit, zowel naar media als partijen.

Initiafneemster Liset Meddens noemt het schandalig dat het in de afgelopen weken nergens tot een volwaardig politiek debat over klimaatverandering is gekomen. “Of het je nou om vluchtelingen gaat, de landbouw, de natuur of onze energietoekomst – klimaat is misschien wel het belangrijkste onderwerp dat er is. En juist hier is nú een beleidsomslag noodzakelijk, met oog voor de lange termijn!”

Meddens stuurde samen met vier anderen een open brief naar de NOS, met de oproep in het slotdebat eindelijk stil te staan bij de lange termijn, en de noodzaak om het Nederlandse energiebeleid radicaal om te gooien. “Dit vereist brede samenwerking tussen links en rechts”, zo zegt Meddens. “Maar dan moeten we het er wel over hebben! Zoals het nu gaat kan het echt niet langer!”

Mede-ondertekenaar Rolf Schuttenhelm, klimaatjournalist, zette alle relevante cijfers nog eens op een rijtje in een speciaal factsheet Klimaat & Verkiezingen.

Dat factsheet is bedoeld voor media én politici, zodat we het debat gezamenlijk op het scherpst van de snede kunnen voeren. Dit is volgens Schuttenhelm hard nodig, omdat uit de cijfers blijkt dat Nederland een Europese achterloper is, en onder het afgelopen kabinet stagnatie is opgetreden. Zo ligt de Nederlandse CO2-uitstoot per inwoner ruim 40 procent boven het EU-gemiddeld, en trad er onder Rutte-2 geen enkele daling op.

Ook is de Nederlandse energievoorziening nog zeer sterk afhankelijk van fossiele brandstoffen. Nederland staat met het aandeel duurzame energie alleen boven Luxemburg en Malta.

“In woord doen we prachtige dingen”, zegt Schuttenhelm. Zo steunt Nederland de 1,5-graden-ambitie van Parijs. “Maar het afgelopen kabinet heeft er geen daden aan verbonden. Het hoger beroep in de klimaatzaak is veelzeggend, net als het feit dat er in de afgelopen twee jaar twee nieuwe kolencentrales zijn bijgebouwd.”

Dubbele rol voor de journalistiek

Het is echt aan de journalistiek om burgers over deze beleidsstatistieken te informeren én de beleidsmakers ter verantwoording te roepen, vindt Schuttenhelm. “Een ding is duidelijk, zoals het nu gaat kan het niet verder.”

 

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: maex, Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Comments (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Dick van Elk schreef:

    Dat het wel kan bewijst oa De Windvogel. Al meer dan 25 jaar wordt in coöperatief verband duurzame stroom geproduceerd. Een coöperatie is de meest geëigende vorm voor consumptie en productie. De markt is “second best”; zowel qua zeggenschap (democratie), kwaliteit als prijs. Vandaar dat de overheid deze vorm van (zelf)organisatie als 1e zou moeten ondersteunen.

  2. Danny Konijn schreef:

    Nederland loopt hopeloos achter als het gaat om schone energie.
    Als we in 2050 of liever eerder CO2 neutraal willen zijn wordt het hoog tijd dat we daar meer in gaan investeren. Wat ik nog mis is de mogelijkheid om op waterstof te rijden. Er is in NL maar 1 tankstation waar je H2 kunt tanken. Dat moet naast elektrisch rijden veel meer gepromoot worden.