like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Er komt toch een CO2-heffing

Van: op 13 maart 2019

co2

Een CO2-heffing voor bedrijven die veel uitstoten is nu toch bespreekbaar tussen de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Gesprekken daarover vonden plaats als reactie op de resultaten van de doorrekeningen van het voorlopig klimaatakkoord door de planbureaus.  Dat melden de NOS en het FD.

De uitkomsten van de doorrekening bevestigen dat de bijdrage van de industrie aan het halen van de klimaatdoelstelling (49% minder CO₂ -uitstoot in 2030) te gering is. GroenLinks vraagt al langer om een algemene CO₂-heffing voor de industrie, net als veel wetenschappers. Het kabinet wilde echter eerst de doorrekening afwachten voor het daarover wilde praten.

Maatregelen

De doorrekeningen moeten uitkomsten geven van de voorgestelde maatregelen uit het concept Klimaatakkoord. Daarbij gaat het om meer dan alleen CO2. Ook andere broeikasgassen, zoals lachgas en methaan, worden doorgerekend.

Ook kunnen we een antwoord verwachten op de vraag of er voldoende biomassa beschikbaar is om de doelen van 2030 en 2050 te halen.

En natuurlijk zal er een duidelijker antwoord moeten komen op de vraag hoeveel het uitvoeren van de maatregelen gaat kosten, en wie die kosten gaat betalen.

Met de uitkomsten zal de regering haar beleid moeten aanpassen om draagvlak voor de maatregelen in de samenleving zeker te stellen. Die aanpassing is inmiddels aangekondigd, de invulling zal pas na de verkiezingen plaatsvinden.

Lees hier de resultaten van de doorrekening van het klimaatakkoord

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws