like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Lekker toch, een paar graden meer? Alternatieve hittetips.

Van: op 29 juli 2018

alternatieve hittetips

Je hoort het de laatste dagen weliswaar wat minder, maar nog steeds zijn er genoeg mensen die zeggen : “Och een paar graden warmer omstreeks 2050, zoals ze voorspellen, is best wel lekker”. Mocht u er toch nu al een beetje moeite mee hebben dat het al wekenlang in de buurt van de dertig graden is, dan zijn er altijd nog de tips van het RIVM over een flesje water, luchtige kleding en dergelijke. Omdat die tips gezien het antilectuele karakter bestemd lijken te zijn voor mensen die waarschijnlijk niet tot de lezers van Duurzaamnieuws gerekend kunnen worden, heb ik wat alternatieve hittetips.

 1. Koop een goede airco. Liefst een forse met een behoorlijke capaciteit van 2.500 Watt want met minder kun je alleen de slaapkamer koel houden.
 2. Ga op vakantie naar een land waar het koeler is. Dat is tegenwoordig wat lastig te vinden, maar IJsland is ook erg mooi en hoog in de Himalaya in Tibet tussen de Yaks, is het ook goed toeven. Een treinreis naar Siberië zou ik even uitstellen want vanwege extreme droogte woeden er al jaren achtereen vele tientallen bosbranden. Vermijd op dit moment ook Engeland, Noorwegen, Zweden, Finland, Kroatië, Zuid Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië en natuurlijk Griekenland. Geen probleem. Vliegen is tegenwoordig spotgoedkoop en in Nieuw Zeeland en Australië is het nu winter en aangenaam koel. In de VS kun je ook wel aangenaam verblijven, mits je binnen de hotels en andere gebouwen blijft waar de talrijke airco’s uitstekend werk doen. Californië kun je wegens bosbranden beter een andere keer aandoen.
 3. Kies eens voor een cruise over de grote wereldzeeën. De zeewind geeft altijd aangename verkoeling aan dek maar, heb je witte kleding aan omdat dat zo zalig draagt, blijf dan wel bovenwinds van de schoorsteen.
 4. Overigens geen zorgen over de uitstoot van schepen met dieselmotoren op smerige stookolie. Het is bewezen dat zwavel, as en roet in de atmosfeer voor afkoeling zorgen. In 1815 zorgde een uitbarsting van de Indonesische vulkaan Tambora zelfs wereldwijd voor twee ijskoude zomers.
 5. Ook op een snel motorjacht op de plassen in Nederland en langs de kust is het lekker koel, mits je wel een beetje vaart maakt.
 6. Een heel erg populair alternatief om aan te raden is de motorfiets. Op een echte ronkend ploffende Harley-Davidson of op een fluisterzachte BMW, danwel een gierende Yamaha, Honda of Kawasaki, kun je met een groep gelijkgestemde vrienden prachtige tochten over de kleinere wegen met veel haarspeldbochten maken en de achteloze vakantiegangers met hun caravan de stuipen op het lijf jagen. Kicken!
 7. Reis je toch liever met de eigen auto en heb je zelf zo’n enorme grote bungalow op wielen met alles er op en er aan, zorg dan ook voor een airco-unit aan boord van dat tweede huis. De witte kleur biedt bij dit weer onvoldoende garantie op een koel interieur. Je kunt tegenwoordig op bijna elke camping voor een paar Euro per nacht onbeperkt stroom krijgen. Zorg dan ook dat uw ongetwijfeld sjiekzwarte lease-auto van binnen koel blijft en laat bij de supermarkt en in de file de motor stationair draaien zodat je accu niet leeg raakt.
 8. Zorg dat je niet te veel vet op het lijf hebt dus: Drink niet te veel suikerhoudende drank, maar vooral veel koel bier of witte wijn. Dat mag een Chardoneetje zijn maar hoeft niet.
 9. Eet weinig aardappels en groente maar vooral hoogwaardig eiwit, dus bij voorkeur Argentijns rundvlees. Grijp elke BBQ aan om van harte mee te doen en neem minstens vier ruime porties van 1,5 ons. Dat geeft het lichaam kracht en weerstand.
 10. Draag luchtige of nagenoeg geen kleding. Dat kan in Thailand, Bali, Marokko of Turkije wat problemen geven maar let niet op afgunstige of wellustige blikken. Je mag toch zeker zelf weten wat je aan- of uittrekt.
 11. Klaag niet, maar geniet ervan. Laat je niet gek maken door groene milieu-activisten met verhalen over klimaatverandering. Het is wel vaker heet geweest. Laatst nog in 1975 en 1976 en ook nog in 2006. Er is trouwens helemaal nog geen record gebroken, dus er is niks bijzonders aan de hand. Bovendien kan het volgende zomer best wel weer extreem koud zijn.
 12. Laat je niet op kosten jagen door aanschaf van zonnepanelen, warmtepompen en dure isolatie. Dat helpt toch niet. En als het al helpt, is dat beetje minder broeikasgas van u natuurlijk minder dan een druppel op de gloeiende plaat. Bovendien is minister Wiebes van plan om de stroomtarieven te verlagen en het salderen af te schaffen.  Met het geld dat je uitspaart door niet mee te doen met die hype kun je beter een mooie vliegreis boeken.
 13. Vermijd wegen en paden met asfalt, beton, stoeptegels of klinkers. Gras is altijd koeler, zelfs als het bruin is en voor de bloemen hoeft u het niet te laten, die zijn er toch niet meer.
 14. Tenslotte dit. Last van verdorde bladeren op uw straatje, pak dan gewoon een krachtige bladblazer en klaar is Kees.

Vindt u mij cynisch?  Bedenk dan dat uitbreiding van Schiphol, meer asfalt, hogere snelheden, geen energiebelasting voor grootverbruikers en zwalkend subsidiebeleid ten aanzien van duurzame energie evenals de gedachte dat we met een flesje water ons vege lijf wel kunnen redden, het officiële gedachtengoed van onze liberale regering perfect weerspiegelen.  Dat ons kleine landje nauwelijks iets betekent ten opzichte van de totale uitstoot van broeikasgassen en ons dus niets te verwijten valt, is zelfs het officiële standpunt van de landsadvocaat in de zaak Urgenda.

En dan moet u ook bedenken dat de regering Trump met een hele staf zuigelingen aan de tiet van de gebroeders Koch bezig is alle regels betreffende duurzaamheid terug te draaien. Nee, ook nu Juncker zojuist heeft beloofd dat wij Europeanen meer schaliegas uit Amerika zullen gaan kopen en onze minister president heeft verklaard dat een goede relatie met de VS belangrijk is voor onze economie,  hoeven we niet roomser te zijn dan de paus en voor de muziek uit te lopen.

Han Blok

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Inzicht

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws