like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Milieuorganisaties: verbied alle bestrijdingsmiddelen met neonics

Van: op 30 juni 2015

bijenradar neonicotinoïdenVerbied alle bestrijdingsmiddelen die onder de groep neonicotinoïden vallen. Dit verzoek doen Natuur & Milieu, Vogelbescherming Nederland en Greenpeace vandaag aan het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). Deze bestrijdingsmiddelen zijn extreem schadelijk voor bijen en andere insecten en, zoals uit recent onderzoek is gebleken, ook voor verschillende vogelsoorten. Zie hier het verzoek.

85% oppervlaktewater vervuild

groenopladen generic keuzehulp

De milieuorganisaties pleiten voor een verbod op neonics omdat deze in grote hoeveelheden van ons oppervlaktewater (sloten en kanalen) zitten. 85% van het oppervlaktewater in glastuingebieden, zoals in het Westland, voldoet niet aan de eisen voor de bescherming van het waterleven. Met een halve theelepel imidacloprid vervuil je een sloot van een meter breed over een lengte van 200 kilometer. Onder sommige omstandigheden kan deze stof maanden tot wel jaren aanwezig zijn.

Minder vogels

De vogelstand in glastuingebieden is ook lager dan in andere gebieden, blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen. Mogelijke verklaringen zijn een gebrek aan insecten zelf door vervuild oppervlaktewater, het eten van vergiftigde insecten of een combinatie van beide.

Uitstel door Dijksma en Mansveld onacceptabel

De staatssecretarissen Dijksma en Mansveld willen de glastuinbouw 2 jaar uitstel willen geven voor de verplichting om hun afvalwater te zuiveren. Dit baart de milieu- en natuurorganisaties veel zorgen en is een extra reden om voor een verbod te pleiten. De zuiveringsplicht geldt eigenlijk vanaf 1 januari 2016, maar wordt nu uitgesteld tot 1 januari 2018, tenzij de Tweede Kamer ingrijpt. Weer 2 jaar extra om het oppervlaktewater te vervuilen met voortgaande teruggang van insecten en vogels is onacceptabel voor de milieu en natuurorganisaties. Het besluit tot uitstel is des te opmerkelijker omdat beide bewindspersonen regelmatig met de mond belijden het zo goed voor te hebben met de bijen en de natuur. Tijdens het AO landbouw van woensdag 1 juli komt dit punt aan de orde.

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. André schreef:

    Wat ik wel’s zou willen weten is welke (milieu)organisaties zich niet hebben aangesloten bij dit verzoek. En waarom dan wel…?

  2. bennieol schreef:

    het word tijd deze stoffen goed aan te pakken, er is al gif genoeg in de wereld, langzaam worden wij ook steeds meer vergiftigt.
    mensen die daar zich niet aan houden zwaar straffen.
    de vervuiler betaald. of niet