brommer snorfiets verbod

Den Haag voert  per 1 december 2020 definitief een milieuzone in voor 2-takt brom- en snorfietsen. Dat maakte wethouder Liesbeth van Tongeren (Duurzaamheid en Energietransitie) bekend. Vanaf die datum mogen deze vervuilende brom- en snorfietsen nergens meer rijden in Den Haag. Daar wordt de lucht schoner van en dat is goed voor de gezondheid van de Haagse inwoners en bezoekers.

Het gaat om voertuigen  die ouder zijn 1 januari 2011. Dit is te vinden op het kentekenbewijs, en is binnenkort ook te achterhalen via een kentekencheck op de website van de gemeente. Van Tongeren: “Schone lucht en gezondheid zijn belangrijk voor iedereen. Daarom nemen we maatregelen: we voeren milieuzones in voor de meest vervuilende voertuigen en maken het makkelijker om voor schonere alternatieven van vervoer te kiezen.”

Ontheffing

De maatregel is is een uitwerking van de aanpak schoon vervoer, die afgelopen oktober gepresenteerd werd door het college. Met dit stuk in de hand heeft de gemeente een uitgebreide consultatie gedaan onder bezitters van oldtimers, verkopers, bewoners en andere belanghebbenden in de stad. De uitkomst is een ontheffingsregeling voor historische brom- of snorfietsen. Deze oldtimers kunnen 40 keer per jaar voor een dagdeel (12 uur) een ontheffing krijgen. Ook inwoners die om medische redenen hun 2-takt brom- of snorfiets nodig hebben en eigenaren van 4-takt brom- en snorfietsen van vóór 2011 mogen een ontheffing aanvragen.

Omruilregeling

Om het voor bezitters makkelijker te maken om te kiezen voor een schoner alternatief, biedt het college een omruilregeling. Inwoners die gebruik maken van de regeling kunnen het tegoed gebruiken voor een (elektrische) fiets, een elektrische brom- of snorfiets of een OV tegoed. Het tegoed op de OV-kaart kan ook worden gebruikt voor het huren van een deelauto en van OV-fietsen. Het slopen van een brom- of snorfiets levert een tegoed op van € 400,-. Voor Hagenaars met een kleine beurs - die in het bezit zijn van een Ooievaarspas - is het tegoed € 750,-.


Gevolgen vieze lucht

Luchtverontreiniging zorgt voor het verergeren van hart- en vaatziekten en longaandoeningen. Zo’n 80.000 inwoners van Den Haag hebben hier last van. Daarom stimuleert de gemeente schoon verkeer zoals meer lopen en fietsen waar dat kan, elektrisch vervoer en deelvervoer en slimme bevoorrading. Dat gebeurt onder meer door een sloopregeling voor zeer vervuilende dieselauto’s en brom- en snorfietsen, meer laadpalen en elektrische deelauto’s en deelscooters. Nu al is Den Haag koploper in oplaadpunten voor elektrische auto’s en enige Nederlandse stad met snellaadstations in de binnenstad. Ook wijst de gemeente milieuzones aan voor de meest vervuilende dieselauto’s en brommers.

Lees ook: Verbod voor brommer en scooters op benzine

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws