like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

VPRO Tegenlicht: China, alles onder controle

Van: op 30 mei 2020

ai wei wei china tegenlicht

De coronacrisis dwingt ons om opnieuw en anders te kijken naar China. Maar hoe doe je dat? De rol van China in de nieuwe wereld na corona is belangrijker dan ooit, maar betrouwbare informatie uit het land is moeilijk te krijgen. Cijfers kloppen lang niet altijd, kritische stemmen worden niet op prijs gesteld en Chinese burgers, die zich onafhankelijk uiten over het beleid van de Communistische Partij, lopen steeds grote risico’s. Wat speelt er nu precies in China en hoe kunnen we het land beter begrijpen, nu het ook in ons deel van de wereld zijn invloed vergroot?

De invloedrijke Chinese kunstenaar Ai Weiwei was in 2011 gevangene van het regime en leeft sinds 2015 in ballingschap in Europa. Vanuit het Engelse Cambridge spreekt hij zich uit over de situatie in China. Hoe hebben censuur en desinformatie de crisis in China beïnvloed? Hoe betrouwbaar is de informatie die wij hebben over China?

Ai heeft de censuur zelf aan den lijve ondervonden en bespreekt hoe de Chinese overheid omging met het begin van de coronacrisis en burgerjournalisten, die verslag deden vanuit epicentrum Wuhan, deed verdwijnen. Wat voor rol blijft er over voor onafhankelijk denkende burgers, activisten en kunstenaars in het China van nu?

Corona als excuus voor het monddood maken van de oppositie, ook in Hongkong is dat actueel. Daar strijdt journalist en activist Gwyneth Kwai-lam Ho samen met duizenden jongeren al meer dan een jaar voor persvrijheid en democratie. Maar tijdens de coronacrisis is de lange arm van China nog langer geworden in de steeds minder autonome regio. Zeer recent werden weer 230 jonge demonstranten gearresteerd.

In Beijing bespreken we met hoogleraar Chinese economie & ontwikkeling Peter Ho de nieuwe wereldorde vanuit Chinese perspectief. Hoe zal Europa in de toekomst met China verbonden zijn en hoe gaan wij dan met elkaar om? Wat zijn de voor- en nadelen van onze economische afhankelijkheid van de reusachtige ‘spullenschuur van de wereld’? Kunnen we elkaar beter leren kennen en in grijstinten leren kijken naar China, of leidt de huidige polarisatie aan twee kanten onherroepelijk tot een regelrechte confrontatie?

Met:

  • Ai Weiwei, kunstenaar en activist (Cambridge, UK)
  • Peter Ho, professor Chinese economie en ontwikkeling aan de London School of Economics en sociologie aan de Tsinghua Universiteit (Beijing)
  • Gwyneth Kwai-lam Ho, journalist, activist en onderzoeker (Hong Kong)

Samenstelling: Martijn Kieft
Regie: Bregtje van der Haak (Ai Weiwei) & Martijn Kieft (Peter Ho, Gwyneth Kwai-Lam Ho)
Research: Arnout Arens & William de Bruijn
Productie: Jeroen Beumer & Marie Schutgens
Eindredactie: Bregtje van der Haak & Doke Romeijn

Bekijk de uitzending

Meer artikelen uit de categorie: Overige

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws