Met de fiets of te voet naar het werk gaan, is beter voor de mentale gezondheid dan met de auto rijden. Dat komt ook de concentratie op het werk ten goede, blijkt uit grootschalig onderzoek van Britse gezondheidseconomen.
Dat een actieve pendelmethode beter is voor de fysieke gezondheid, is al omstandig gedocumenteerd. Maar uit nieuw onderzoek van de University of East Anglia en het Centre for Diet and Activity Research (CEDAR) blijkt dat het ook de mentale gezondheid en het concentratievermogen ten goede komt.
De wetenschappers doorzochten psychologische data van zo'n achttienduizend Britse pendelaars, onder meer over hun gevoel van eigenwaarde en geluk, slapeloze nachten en hun bestandheid tegen stress. Het onderzoek vergeleek niet gewoon gebruikers van verschillende transportmethoden, maar ging na hoe de keuze van een nieuwe methode invloed had op de mentale gezondheid van een gebruiker. Daarbij werd rekening gehouden met veranderende factoren in bijvoorbeeld inkomen, gezinssituatie of carrière.
"Uit ons onderzoek blijkt dat, hoe langer mensen in hun wagen doorbrengen, hoe erger het gesteld is met hun psychologische gezondheid", zegt hoofdauteur Adam Martin van de Universiteit van East Anglia. "Tegelijk voelen ze zich beter als ze een langere route te voet afleggen naar het werk. Het onderzoek toont aan dat, als bepaalde projecten zoals de voorgestelde fietsroutes in Londen pendelaars aanzetten tot fietsen of lopen, dit merkbare gevolgen heeft voor de psychische gezondheid."Opvallend is dat ook gebruikers van het openbaar vervoer zich gelukkiger voelen. "Dat is een verrassende ontdekking", zegt Martin. "Je zou denken dat de gebrekkige dienstverlening of overvolle bussen tot stress leiden. Maar openbaar vervoer geeft mensen ook tijd om te ontspannen, te lezen of te praten. Bovendien is er vaak een tochtje te voet van of naar de bushalte of het treinstation, en dat blijkt mensen op te monteren."
Het onderzoek, dat gisteren (maandag) verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift Preventive Medicine, strookt met eerder Amerikaans onderzoek in het tijdschrift Transport. Daarin werd geconcludeerd dat fietsers de gelukkigste pendelaars waren. De Amerikaanse onderzoekers vermoedden echter dat dat het gevolg was van zelfselectie: wie beslist om te fietsen, is vaak zelf al erg enthousiast over die vorm van transport.
In 2006 of 2007 deed ik ooit een herintegratietraject bij Drechtsteden in Dordrecht. Waarin het staand beleid was de cliënten te ontmoedigen per fiets te komen, want dan kreeg men geen reiskosten tegemoetkoming. Men moest daarom per OV komen en kreeg dan alleen de reiskosten terug als men de bonnetjes bewaard had. Van het verschil tussen gemaakte kosten (eenvoudig vanaf postcodes te traceren) en geclaimde kosten, betaalde men de personeelsfeestjes. Dat en andere mistanden heb ik aan de politiek partijen in Ridderkerk gemeld en om actie gevraagd. Onderzoek bracht nog een tekort van 10 miljoen aan het licht en vervolgens is men in Den Haag gaan inzetten op de overheveling van zorgtaken naar Gemeenten zelf. Uitbesteden aan ex-defensie personeel is niet langer een optie. Daarna is fors gereorganiseerd bij die club.
Het is al jaren en jaren uit talloze onderzoeken bekend…dat bewegen (fietsen, lopen, Tai Chi etc etc) de aanmaak van endorfinen (gelukshormoontjes) vergroot. Psychiaters raden het al jaren en jaren aan aan patiënten die depressief zijn….
Zo jammer dat sportlessen op scholen zijn afgeschaft….
Dus: ergo: Niks nieuws aan dit (sorry, kul)onderzoek door ‘gezondheidseconomen’….
enne… ontspannen in een meer dan overvolle trein of bus waar je staan moet?? Doe me een lol!