like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Nationaal actieplan voor opslag duurzame energie

Van: op 7 februari 2019

opslag duurzame energie

Ondernemersorganisatie voor de technologische industrie FME presenteerde het Nationaal Actieplan Energieopslag- en conversie. In 2030 bestaat ons elektriciteitsaanbod voor 80% uit zonne- en windenergie. Energieopslag is noodzakelijk om verzekerd te zijn van energie, ook wanneer de zon niet schijnt of wanneer het minder hard waait.

Energy Storage NL, het energieopslagplatform van FME, ziet dat de groei nu al leidt tot ongewenste situaties. Recent bleek dat de zonnepanelen van een Drentse voetbalclub niet meer kunnen worden aangesloten op het net. FME verwacht in de toekomst steeds meer ‘filevorming’ op het elektriciteitsnet door nog meer aanbod van duurzame energie. Daardoor staat het net onder ‘hoogspanning’. Bovendien gaat veel duurzaam opgewekte energie nog verloren, omdat er te weinig opslagcapaciteit is. "Dat móet echt anders. Energieopslag en conversietechnologie zijn noodzakelijk voor leveringszekerheid en duurzame energievoorziening”, zegt Jillis Raadschelders van Energy Storage NL.

Voor energieproducenten moet het aantrekkelijker worden om het net te ontlasten door energie zelf te verbruiken of op te slaan. En netbeheerders zouden ook bij nieuwe aansluitingen voorrang moeten verlenen aan zonne- en windparken die gebruik maken van energieopslagsystemen.

Verkiezingen

Aandacht voor energieopslag- en conversie is wat FME betreft één van de belangrijkste punten voor de Provinciale Statenverkiezingen. In het actieplan vraagt FME van de nationale- en regionale overheden dat ze de energietransitie faciliteren met moderne regels. Het maatschappelijke en politieke debat gaat nu grotendeels over verzwaring van het elektriciteitsnet. Dat is wat FME betreft de verkeerde route. “We kunnen geen duurzame wereld bouwen met ideeën uit een fossiel tijdperk”, aldus Jillis Raadschelders.

Download hier het actieplan

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!