• Service
  • Over ons
  • Vacatures
    • Vacatures via Greenjobs.nl
    • Vacatures via Duurzame Vacaturebank
  • Contact
  • Ledeninfo
Duurzaamnieuws
  • Home
  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Klimaat
  • Voor de Toekomst
  • Economie
  • Boeken
  • Kantelpunten
  • Auteurs
    • Peter van Vliet
    • Jac Nijssen
    • Han Blok
    • Jan Torringa
    • Huib Stam
    • Gastauteurs
  • Zoek
  • Menu Menu

Nationale kaastest toont milieu-impact van kaas

25 november 2014|doorredactie|inmilieu, voeding

kaasBOER en LAND kaas is de lekkerste én duurzaamste kaas van Nederland. Dit blijkt uit de eerste Nationale Kaastest van Natuur & Milieu, in samenwerking met Questionmark. Bastiaansen en Milner scoorden een tweede en derde plek in de kaastest. Deze 3 kazen scoren het best op de combinatie smaak en milieubelasting.

Milieu-impact kaas


‘Wij Nederlanders zijn dol op kaas en eten jaarlijks 17 kilo kaas per persoon. Weinig mensen realiseren zich echter dat kaas een forse milieubelasting heeft. Toch is dat zo. Dat komt omdat er voor de productie van kaas veel melk nodig is. Voor 1 kilo kaas gebruik je 10 literpakken melk. Hoe meer melk, hoe meer koeien nodig zijn. De mest, gassen en veevoer van al die koeien zijn zeer schadelijk voor het milieu,’ aldus Sijas Akkerman, hoofd Voedsel bij Natuur & Milieu. Kaas en melk zijn momenteel zeer actueel: de Tweede Kamer behandelt dinsdag 25 november de melkveewet. Natuur & Milieu pleit ervoor dat de melkveehouderij binnen de milieugrenzen moet blijven.

Kies een duurzame kaas

Kies je voor kaas, kies dan een duurzame kaas. Dit zijn kazen die het keurmerk EKO, Biologisch of Weidegang hebben. Koeien van deze kazen staan minimaal 120 dagen per jaar in de wei. ‘Hoe vaker een koe in de wei staat, hoe beter voor het milieu,’ aldus Sijas Akkerman.
Onderzoek op duurzaamheid én smaak
Samen met onderzoeksbureau Questionmark onderzocht Natuur & Milieu zeven veelverkochte Goudse, belegen kazen: BOER en LAND, Bastiaansen, Remeker, Beemsterkaas, Milner, Leerdammer, Maaslander.

Top 3 duurzaamste kazen

Questionmark onderzocht de milieubelasting per kaas door middel van de LCA methode: een methode om de hele productieketen in kaart te brengen, van de productie van grondstoffen tot en met het weggooien van afvalstoffen. Ook kreeg elke kaas een score voor dierenwelzijn. Op basis hiervan ontstond de top-3 duurzaamste kazen: 1) BOER en LAND, 2) Bastiaansen 3) Remeker. Natuur & Milieu voerde een aanvullende analyse uit naar het duurzaamheidsbeleid van de kaasproducenten. Kijk voor meer informatie over de rekenmethode in het rapport.

Top 3 lekkerste kazen
Een professioneel smaakpanel, bestaande uit foodbloggers, testte alle kazen vervolgens blind op smaak, structuur, zoutheid en bite. Dit leverde de top-3 lekkerste kazen op: 1) Milner, 2) Maaslander, 3) BOER en LAND + Bastiaansen. Natuur & Milieu heeft de uitslagen voor smaak en duurzaamheid gecombineerd, waar uiteindelijk de top-3 lekkerste én duurzame kazen uit voortkwam. De winnaar is de Boerenland kaas van FrieslandCampina. Deze kaas heeft een 15 procent lagere milieuvoetafdruk dan reguliere kazen en krijgt een 9 voor dierenwelzijn. Door het smaakpanel werd hij ook gewaardeerd en eindigde in de top drie. Deze kaas is dus beter voor mens, dier en milieu.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
  • Link naar Facebook
  • Link naar LinkedIn
  • Link naar Mail

Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief. Meld je hier aan.

( Je kunt ons ook steunen door lid te worden of te doneren )

Nieuws

  • Stilvallen van de Amoc golfstroom IPCC klimaatverandering
    Stilvallen golfstroom dichter bij dan ooit, opnieuw bevestigd12 juni 2025 - 08:00
  • overshoot
    Wereld Overshoot Day 2025 valt op 24 juli7 juni 2025 - 10:47
  • tipping points kantelpunten klimaat
    Meerdere klimaatextremen tegelijk: “Dit wordt het nieuwe normaal”6 juni 2025 - 11:38
  • duurzaam kopen
    Duurzaamheid Nederlanders nauwelijks veranderd in twintig jaar6 juni 2025 - 10:43
  • links rechts politiek
    Peilingen: Wordt Wilders afgerekend op het ‘verraad van Nederland’?4 juni 2025 - 08:00

Inzicht

  • boerin
    Met wie praat de politiek, met de macht of met de boeren?12 juni 2025 - 08:32
  • microbioom in de bodem
    De toekomst ligt in een levende bodem7 juni 2025 - 10:08
  • precisie fermentatie is voedselrevolutie
    Hoe de smaak van melk met cultuur verbonden is1 juni 2025 - 10:38

Opinie

  • elektriciteitsnet
    Innovatieve bedrijven de dupe van netcongestie: een dubbele verliespost voor Nederland28 april 2025 - 11:26
  • hoogoven
    Gure tijden in staal vragen om slim investeren17 december 2024 - 15:42
  • bosbrand
    We hebben een nieuwe alarmfase: klimaatverhitting23 juli 2024 - 17:17

Duurzaamnieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:

elektrischeautolease.nl - elektrische auto leasen


Service

  • Gratis nieuwsbrief
  • Lid worden
  • Doneren
  • Privacy policy
  • Blog
  • Mastodon

Rubrieken

  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Info

Onderwerpen

  • Energie
  • Economie
  • Klimaat
  • Voeding
  • Hormoonverstoorders
  • Kantelpunten
  • Corona

Creative Commons-Licentie

CC uitsluitend van toepassing op tekst redactie. Overige content alle rechten voorbehouden aan auteurs / producenten.

Duurzaamnieuws, nieuws over duurzaamheid

is een uitgave van stichting iNSnet.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
duurzaam nieuws en duurzame informatie op facebook
duurzaam nieuws en duurzame informatie op twitter
duurzaam nieuws en duurzame informatie op rss
Werknemers zijn tevredener in kleine, lokale bedrijvenKwaliteit van leven beperkt houdbaar, zegt Monitor Duurzaam Nederland
Scroll naar bovenzijde

Cookies en privacy

Om de privacy van de gebruikers van Duurzaamnieuws.nl zo goed mogelijk te beschermen plaatsen we geen tracking cookies op de site. Meer over cookies en privacy vind je in ons privacy reglement.

Privacy verklaring
Sluiten