Het Amsterdams ontwerpersduo Marjolein Wintjes en Eric Meursing is uitgenodigd door het Moscow Design Museum voor een presentatie van hun futuristisch en voornamelijk vegetarische eetconcepten. De lezing en eetervaring van de culinaire werkplaats maken deel uit van het activiteiten programma van de tentoonstelling New Luxuries, less + more in an era of austerity, gehouden in het kader van het Nederland-Ruslandjaar. New Luxuries is een samenwerking tussen het Moscow Design Museum en het Nederlandse designlabel Droog. In de tentoonstelling wordt een toekomstige definitie van luxe geschetst, wanneer natuurlijke hulpbronnen schaars worden. Dit thema past uitstekend bij het gedachtegoed en het werk van de culinaire werkplaats.
Een select gezelschap van museumdirecteuren en journalisten zal de verrassende kijk van de culinaire werkplaats op het dinner plate of the future daadwerkelijk ervaren. Daarvoor verzorgt Eric Meursing de speciaal voor deze gelegenheid gecreëerde eetinspiratie New Luxuries. Deze uit vijf gangen bestaande eetinspiratie geeft een aanzet tot een mogelijk perspectief op de nieuwe overdaad en het bord van de toekomst. Op het menu krijgen water, stenen, parels, transparantie en essentie een prominente plaats. Van 17 januari tot en met 2 maart is deze eetinspiratie in een aangepaste vorm te ervaren in het restaurantgedeelte van de culinaire werkplaats.
Eetavontuur met groenten, fruit en granen
De culinaire werkplaats laat mensen nadenken over het bord van de toekomst, waarop volgens Marjolein Wintjes en Eric Meursing steeds minder plek is voor vis en vlees. Zij zien ruimte op het bord ontstaan voor een nieuw eetavontuur met groenten, fruit en bijzondere granen.
De culinaire werkplaats is een ontwerpstudio voor eigentijdse, duurzame eetconcepten en eetinspiraties die zich afspelen op het snijvlak van eten, kunst en design. De studio is een initiatief van Marjolein Wintjes (food conceptualist, onderzoeker) en Eric Meursing (3d ontwerper, chef).