like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Nieuwe subsidie maakt woningisolatie extra gunstig

Van: op 15 augustus 2019

spouwmuurisolatie Woningbezitters kunnen gebruik maken van een nieuwe subsidie voor goede isolatie. Met de subsidie krijgt een huiseigenaar ongeveer 20 procent van de kosten terug. Woningisolatie is daarmee extra voordelig. Een investering in spouwmuurisolatie plus vloerisolatie verdient zich met de subsidie in iets meer dan drie jaar terug, rekent voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal uit. 

De subsidie Energiebesparing Eigen Huis is een onderdeel van het klimaatakkoord. Er is al langer een subsidie voor warmtepompen en zonneboilers, maar afgelopen twee jaar niet voor woningisolatie. “Een goed geïsoleerde woning is de basis voor aardgasvrij wonen”, aldus Milieu Centraal. “Isoleren leidt tot forse energiebesparing en daarmee tot klimaatwinst. Goede isolatie is ook een voorwaarde voor het toepassen van elektrische warmtepompen.”

Tot en met 2020 bedraagt het beschikbare subsidiebudget € 84 miljoen. Dat is voldoende om bij zo’n 100.000 woningen vloer- en spouwmuurisolatie te subsidiëren. Ook na 2020 is er subsidie beschikbaar voor isolatiemaatregelen, als onderdeel van de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE).

Veel oudere woningen zijn deels al geïsoleerd, maar er valt nog veel te verbeteren. Bij oudere huizen ontbreekt vaak gevel- en vloerisolatie. Dakisolatie komt regelmatig voor, maar de isolatiewaarde is meestal matig. Veel ramen hebben het matig isolerende dubbel glas, maar geen hoogrendementsglas (HR++ glas).

De subsidie is bedoeld voor eigenaren die zelf in hun huis wonen. Ze kunnen subsidie aanvragen als ze twee of meer isolatiemaatregelen nemen. Maatregelen die voor subsidie in aanmerking komen zijn onder meer isolatie van dak, gevel, vloer en hoogrendementsglas. Wie zijn hele huis voorziet van een zeer energiezuinig pakket aan maatregelen, krijgt een bonus van 4.000 euro bovenop de subsidie. Voor Verenigingen van Eigenaren is er een aangepaste regeling.

Aanvragen

Het is mogelijk om subsidie aan te vragen voor maatregelen die uitgevoerd en betaald zijn vanaf 15 augustus 2019. Aanvragen kunnen vanaf 2 september worden ingediend op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Daar staat meer informatie over de energiebesparende maatregelen, de voorwaarden en het aanvraagproces van de subsidie.

Toelichting voor berekeningen

Terugverdientijd spouwmuurisolatie en vloerisolatie in hoekwoning of 2-1 kap woning:

  • Kosten: 3720 euro
  • Subsidie: 865 euro
  • Besparing: 870 euro
  • Terugverdientijd: 3,28 jaar

Berekend met 103 m2 spouwmuurisolatie en 50 m2 vloerisolatie

Aantal woningen te subsidiëren:

Uitgangspunt van de berekening van het aantal te subsidiëren woningen is de omvang van subsidie op spouwmuurisolatie en vloerisolatie in hoekwoning of 2-1 kap woning met 103 m2 spouwmuurisolatie en 50 m2 vloerisolatie

  • de subsidie bedraagt 865 euro;
  • omvang subsidiepot: 84.000.000 euro;
  • aantal woningen: 84.000.000 euro / 865 euro per woning = 97.110 (afgerond 100.000) woningen

Milieu Centraal geeft per woningtype een indicatie van de kosten en de subsidie per isolatiemaatregel.

 

Lees meer over: , ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws