Het laatste nieuws
- Britten gaan experimenteren met de atmosfeer, ondanks risico’s7 mei 2025 - 18:26
- Overshoot Day: Voetafdruk Nederland kleiner dan gedacht3 mei 2025 - 10:06
- Peilingen: NSC verdampt, Wilders’ PVV zinkt weg, brede linkse winst30 april 2025 - 08:00
- Giftige chemie, die andere bedreiging van de wereld28 april 2025 - 10:55
- Rechtbank: Gemeenten mogen fossiele reclame verbieden25 april 2025 - 11:32
Nu in Inzicht
- Groene groei is een sprookje, trap er niet in4 mei 2025 - 15:04
- De toekomst wordt beter met geld dat duurzaam werkt26 april 2025 - 08:00
- De toekomst van voedsel groeit lokaal18 april 2025 - 09:27
- Plannen smeden voor een duurzame toekomst, voor als de tijd rijp is12 april 2025 - 06:00
Wedstrijdje tegen voedselverspilling
/in Nieuws/door redactieSpelen met eten mag niet, maar een wedstrijdje tegen voedselverspilling wel. We gooien jaarlijks per persoon 40 kilo goed eten weg. Dat is makkelijk te verminderen als je jezelf en je vrienden een beetje uitdaagt. Daarom schotelt voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal vanaf nu de Foodbattle voor. Een strijd rondom slim kopen, koken en bewaren. Op Wereldvoedseldag […]
Hogere btw op groente en fruit moet uit regeerakkoord
/in Nieuws/door redactieConsumentenorganisatie foodwatch is een e-mailactie gestart gericht op de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en Christen Unie waarin zij worden opgeroepen om groente en fruit niet duurder te maken, maar juist btw-vrij. De roep om de in het regeerakkoord geplande btw-verhoging niet door te laten gaan, wordt hiermee steeds luider. Eerder spraken wetenschappers en patiëntenorganisaties al […]
Steeds meer duurzaam voedsel in de supermarkt
/in Nieuws/door redactieDe trend om steeds duurzamer te eten zet onverminderd door. Voor het zevende jaar op rij is een forse toename te zien van de consumptie van duurzame producten. In 2016 hebben consumenten voor 3,8 miljard euro dier- en milieuvriendelijk geproduceerd voedsel gekocht. Dat is 26 procent meer dan het jaar daarvoor. Het marktaandeel is in […]
Gaat tomatensushi de tonijn redden?
/in Nieuws/door redactieHet probleem is bekend: de vraag naar tonijn groeit zo hard, dat het vrijwel onmogelijk is om daar op een duurzame manier aan te voldoen. Op een enkele vismarkt in Tokio gaan er per dag al 2 miljoen kilo tonijn over de toonbank. Het Amerikaanse bedrijf Whole Foods ontdekte een nieuw product in zijn zoektocht […]
9 op de 10 kindertoetjes ongezond
/in Nieuws/door redactie90% van de voor kinderen bestemde zuiveltoetjes is niet gezond. Deze conclusie trekt foodwatch op basis van onderzoek naar het suiker-, vet-, en zoutgehalte van de zuiveltoetjes voor kinderen in de vijf grootste supermarkten. Van de in totaal 51 onderzochte kindertoetjes blijken er slechts 5 te voldoen aan de criteria van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). 46 […]
Kleinschalige bioboer bezorgt thuis in heel Nederland
/in Nieuws/door redactieVanaf nu kan iedereen in Nederland zijn boodschappen online direct bij de boer te doen. Hofweb, een initiatief waarbij de boeren en telers hun oogst direct aan de consument verkopen, gaat vanaf deze week leveren in het hele land. “Na alle commotie rondom voedselveiligheid willen mensen weer weten waar hun voedsel vandaan komt ” aldus […]
In Venray opent de Kipster, de meest kipvriendelijke legboerderij
/in Nieuws/door redactieIn Venray staat de Kipster, meest dier-, milieu- en mensvriendelijke boerderij voor legkippen ter wereld. Dit zijn de innovaties die voor het eerst zijn gecombineerd in één boerderij: de boerderij is ontworpen rond de instincten en de behoeften van de kip; 1.100 zonnepanelen maken de boerderij energiepositief; de uitstoot van fijnstof is beperkt tot een absoluut […]
Te veel ‘ultra processed foods’ in supermarkt
/in Nieuws/door redactieUit onderzoek van foodwatch blijkt dat 70% van assortiment in de supermarkten uit de omstreden ‘ultra-processed foods’ bestaat. Ultra processed foods zijn sterk bewerkt fabrieksvoedsel. Tot deze categorie voedsel behoren relatief veel ongezonde producten als frisdrank, snacks en fastfood. Zo bevatten ze vaak veel suiker, vet en zout en weinig mineralen, vitaminen en vezels. Ultra […]
GMO gewassen leveren geen grotere oogsten op, toont onderzoek
/in Nieuws/door redactieHet is een bekende mantra van de voedselindustrie: om de groeiende wereldbevolking te kunnen blijven voeden hebben we genetisch gemanipuleerde gewassen nodig. Maar de stelling is niet waar, laat recent onderzoek van de Britse wetenschapper William Moseley zien. GMO gewassen gaan de honger in de wereld niet oplossen, zegt Moseley. Daar draagt hij een aantal […]
Lidl ziet boodschappen flink duurzamer worden
/in Nieuws/door redactieBij discounter Lidl is het omzetpercentage van voeding met een duurzaamheidskeurmerk de afgelopen twee jaar gestegen van 13,5% naar ruim 19%. Dit betekent dat een gevulde boodschappentas van klanten maar liefst 40% duurzamer is geworden. Deze cijfers blijken uit het maatschappelijk verslag dat de supermarktketen vandaag heeft gepresenteerd. Waar twee jaar geleden het omzetpercentage van […]