Nieuwsoverzicht duurzame voeding

In Venray opent de Kipster, de meest kipvriendelijke legboerderij

In Venray staat de Kipster, meest dier-, milieu- en mensvriendelijke boerderij voor legkippen ter wereld. Dit zijn de innovaties die voor het eerst zijn gecombineerd in één boerderij: de boerderij is ontworpen rond de instincten en de behoeften van de kip; 1.100 zonnepanelen maken de boerderij energiepositief; de uitstoot van fijnstof is beperkt tot een absoluut […]

Te veel ‘ultra processed foods’ in supermarkt

Uit onderzoek van foodwatch blijkt dat 70% van assortiment in de supermarkten uit de omstreden ‘ultra-processed foods’ bestaat. Ultra processed foods zijn sterk bewerkt fabrieksvoedsel. Tot deze categorie voedsel behoren relatief veel ongezonde producten als frisdrank, snacks en fastfood. Zo bevatten ze vaak veel suiker, vet en zout en weinig mineralen, vitaminen en vezels. Ultra […]

GMO gewassen leveren geen grotere oogsten op, toont onderzoek

Het is een bekende mantra van de voedselindustrie: om de groeiende wereldbevolking te kunnen blijven voeden hebben we genetisch gemanipuleerde gewassen nodig. Maar de stelling is niet waar, laat recent onderzoek van de Britse wetenschapper William Moseley zien. GMO gewassen gaan de honger in de wereld niet oplossen, zegt Moseley. Daar draagt hij een aantal […]

Lidl ziet boodschappen flink duurzamer worden

Bij discounter Lidl is het omzetpercentage van voeding met een duurzaamheidskeurmerk de afgelopen twee jaar gestegen van 13,5% naar ruim 19%. Dit betekent dat een gevulde boodschappentas van klanten maar liefst 40% duurzamer is geworden. Deze cijfers blijken uit het maatschappelijk verslag dat de supermarktketen vandaag heeft gepresenteerd. Waar twee jaar geleden het omzetpercentage van […]

Fipronil schandaal toont aan: voedselveiligheid moet boven bedrijfsbelang

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) mag in een volgend kabinet niet langer onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Economische Zaken (EZ) vallen. Voedselwaakhond foodwatch is een e-mailactie gestart met deze oproep richting de politiek. Verkeerde voorlichting van consumenten over de veiligheid van voedsel, zoals ook gebeurde bij de met fipronil vervuilde eieren, is […]

Een hogere landbouwopbrengst begint bij de bodem

Volgens de Verenigde Naties telt de wereldbevolking rond 2050 bijna tien miljard mensen , een drempel die veel belangrijke systemen, met name de landbouw, onder druk zal zetten. Hoe kunnen vooral arme boeren de voedselproductiviteit verhogen om in de toenemende vraag naar voedsel te kunnen voorzien? Het efficiënt voeden van de wereld zal niet eenvoudig […]

Over Hummers en andere heilige koeien

Het is alweer 7 jaar geleden dat ik in ons Dorpskrantje De Klep een stukje schreef over de vergelijking tussen vlees eten en auto rijden. Dat was naar aanleiding van Marianne Thieme die had beweerd dat een vegetariër in een Hummer, net zo erg is als een Prius -rijder die vlees eet. Nu, zeven jaar […]

Patent op planten maar deels afgeschaft

Het Europees Octrooi Bureau (EOB) heeft onlangs besloten geen patenten meer te verlenen op natuurlijke eigenschappen van planten (en dieren). Dat is goed nieuws voor klassieke veredelaars, boeren en consumenten.  Dit is waar Bionext, de ketenorganisatie van de biologische landbouw, sinds 8 jaar voor gelobbyd heeft en de laatste 4 jaar met steun van consumenten […]

Dit zijn de meest diervriendelijke varkensboeren van Nederland

Varkensboeren staan niet algemeen bekend om hun diervriendelijke aanpak. In menige megastal is er veel mis. Om te laten zien hoe het ook kan heeft Varkens in Nood heeft een lijst samengesteld met ‘vijfsterren-varkensboeren’. Bij deze boeren leven alle varkens in een natuurlijke omgeving, worden jonge biggen niet weggehaald bij de moeder, en kunnen de […]

Eindelijk minder suiker in groenteconserven

Aan conserven van zomergroenten wordt vanaf dit jaar geen suiker meer toegevoegd. De nieuwe normen gelden voor een groot deel (ruim 40%) van alle groenteconserven. Doperwten, wortels, de doperwten-wortel combinatie en jonge kapucijners worden zonder toegevoegd suiker en met tot 25% minder zout verwerkt. Ook maïs bevat voortaan minder zout. Tuinbonen, sperziebonen en snijbonen werden al […]