Nieuwsoverzicht duurzame voeding

Voedseltop mist urgentie voor echt duurzame landbouw

Op de Nationale Voedseltop van 26 januari presenteren Ruim 150 CEO’s en directeuren van bedrijven, maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen hun meerjarige afspraken aan 4 ministers om de transitie naar een gezonder, duurzamer en veiliger voedselsysteem te versnellen. Platform Aarde Boer Consument (ABC) mist daarin de échte koerswijzigingen die nodig zijn voor er sprake kan zijn van […]

Bedrijven met EKO keurmerk gaan extra stappen zetten

Stichting EKO-keurmerk lanceert een nieuwe betekenis van het bekendste en oudste keurmerk voor biologisch voedsel. De boeren, bedrijven, winkels en horeca die een EKO-keurmerk verdienen, zijn vanaf nu niet meer alleen (bij wet geborgd) biologisch, maar gaan bovendien ieder jaar twee extra duurzame stappen zetten. Dat kan gaan over twaalf verschillende thema’s, waaronder energiebesparing, verpakking […]

Veel meer vegetarische kookboeken, maar welke is het lekkerst?

De Vegetariërsbond organiseert voor het vierde jaar de verkiezing van het Lekkerste Vegetarische Kookboek. Vegetarisch koken was namelijk het afgelopen jaar populairder dan ooit. Kwamen er in 2015 nog 14 vegetarische kookboeken uit, in 2016 waren dat er maar liefst 21. Het winnende kookboek wordt bepaald door een publieksstemming op www.vegetariers.nl/kookboek. “Vegetarisch zit in de […]

Nieuwe boeren versnellen de transitie van de landbouw

Een opkomende csa-beweging (community supported agriculture), florerende voko’s, de opmars van de zorgboerderijen, en een rappe uitbreiding van initiatieven in de kleinschalige landbouw – het Nederlandse voedsel en landbouwsysteem ondergaat een transitie. Niet naar één andere maar naar vele andere voedsel- en landbouwsystemen. Systemen waarin diverse waardes, kennis en ambities van boeren en burgers zich […]

Het leukste beroep van 2017: voedselboswachter

Om de natuur nog dichter bij de keuken te brengen, en het liefst nog er in, is Permacultuur Nederland op zoek naar mensen die voedselboswachter willen worden. Want voedselbossen zijn echte win-win oplossingen voor de mens, de natuur en de aarde. En daarom is het goed als het aantal voedselbossen sterk gaat toenemen. Daarvoor zijn natuurlijk […]

Schnitzelgate in Nederland: vleesvervangers brengen kamerleden in verwarring

Na jaren van sterk groeiende verkoopcijfers van vleesvervangers hebben komt de eerste melding van verwarring rond de term binnen. De VVD-Kamerleden Ziengs en Lodders vinden vleesaanduidingen zoals ‘schnitzel’ voor vleesvervangers verwarrend en vragen minister Schippers om maatregelen.  Daarmee doet Schnitzelgate haar intrede in Nederland. De Vegetariërsbond ‘betreurt het dat de Kamerleden als eersten in Nederland […]

Waarom we met planten zowel honger als klimaatproblemen kunnen oplossen

De manier waarop we eten in de geïndustrialiseerde wereld is ongezond, onrechtvaardig en niet duurzaam. Veel te veel van het vlees dat we consumeren wordt geproduceerd onder twijfelachtige ecologische, ethische en sociale omstandigheden. En nu wordt ons industriële model voor vleesproductie geëxporteerd naar het mondiale zuiden, vooral naar India en China, waar de vleesconsumptie onder […]

De landbouw heeft behoefte aan nieuwe waarden

In de landbouw is een omslag gaande. De talrijke voedselschandalen van de afgelopen jaren, de leegloop van het platteland en de groeiende ecologische problemen wereldwijd hebben duidelijk gemaakt dat er behoefte is aan een herbezinning in Nederland. Velen willen (weer) meer toegang tot gezond, lekker en duurzaam eten. We gaan voor meer dierenwelzijn, we zoeken […]

Is veganistisch leven nu echt zo veel duurder?

Volgens een onderzoek door het Britse VoucherCodesPro moeten veganisten diep in de buidel tasten voor hun boodschappen: ze zouden op jaarbasis zo’n 2.000 pond, omgerekend 2.350 euro, extra geld uitgeven aan eten. Maar is dat wel zo? De Nederlands Vereniging voor Veganisme (NVV) zocht het uit. Zo’n 50 jaar geleden was het heel normaal dat […]

Bijna helft groenteconserven bevat suiker

Uit onderzoek van foodwatch blijkt dat aan bijna de helft (46%) van de groenten in pot of blik suiker wordt toegevoegd. foodwatch: “Zelfs groente – hét toonbeeld van gezond – wordt zo door de voedingsindustrie met suiker bedorven.” foodwatch onderzocht het assortiment groenteconserven van de grootste 4 supermarkten en hieruit bleek dat aan 79 van […]