coronavirus

[ Update ] Het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2 lijkt geen natuurlijke oorsprong te hebben. Dat zegt de Noorse wetenschapper Birger Sørensen in NRK, naar aanleiding van de resultaten van recent onderzoek. De uitkomsten van de Brits-Noorse studie zijn gepubliceerd in de Quarterly Review of Biophysics. Ze worden ondersteund door het voormalige hoofd van de Britse MI6.

De studie laat zien dat het spike-eiwit van het coronavirus delen bevat die kunstmatig lijken te zijn ingebracht. Het onderzoek is peer-reviewed en het vaccin dat uit het onderzoek voortkomt wordt inmiddels op mensen getest.

Vraag Offerte aan

De onderzoeksresultaten wijzen er volgens de onderzoekers ook op dat het gebrek aan mutatie sinds de ontdekking suggereert dat het virus al volledig was aangepast aan de mens.

Op 8 juni past David Nikel, de auteur van het artikel in Forbes dat eerder over het onderzoek rapporteerde, plots zijn artikel volledig aan en trekt de bevindingen van Sørensen in twijfel. Hij doet dat op basis van een uitspraak van een andere Noorse onderzoeker, Gunnveig Grodeland. Grodeland blijkt met Sørensen te concurreren in de zoektocht naar een vaccin voor Covid.

Opmerkelijk genoeg is de update van het Forbes artikel nergens op bewijs gebaseerd dat de bevindingen van Sørensen weerlegt. Wel wordt er een wetenschappelijke consensus aangehaald die in werkelijkheid niet bestaat (niet alle onderzoekers denken hetzelfde over de oorsprong van het virus - deze discussie is daar juist bewijs van) en worden uitspraken van andere wetenschappers als illustratie gebruikt, die zijn gedaan vóór de betroffen publicatie.

Sørensen heeft resultaten van voortgaand onderzoek aangekondigd, die de huidige bevindingen moeten bevestigen. Tot zover heeft nog niemand hard wetenschappelijk bewijs geleverd over de werkelijke oorsprong van SARS-CoV-2. We blijven alle onderzoeksrichtingen volgen.

Eigenschappen nog nooit in de natuur gezien

Volgens Sørensen nu, heeft het virus eigenschappen die sterk verschillen van SARS en die nooit in de natuur zijn aangetroffen. Dat legt hij ook uit in dit interview.

Hij zegt verder dat zowel China als de Verenigde Staten deelnemen aan 'gain-of-function' onderzoeken, waarin de overdraagbaarheid van potentiële pandemische ziektekiemen kan worden verbeterd om ze beter te begrijpen. Duurzaamnieuws.nl wees al eerder op deze mogelijkheid.

Er gaan al maanden geruchten dat het virus is gemaakt in het geavanceerde virologielab in Wuhan. Leidinggevenden van het lab vertelden op de Chinese staatstelevisie dat de beweringen "totale verzinsels" waren en dat het laboratorium nooit onderzoek had gedaan naar virussen die vergelijkbaar waren met SARS-CoV-2.

Volgens Sørensen waren het Chinese wetenschappers die voor het eerst de sequenties uitbrachten waarvan de Brits-Noorse studie later beweerde dat ze niet van natuurlijke oorsprong zijn. Volgens hem heeft China sindsdien een einde gemaakt aan dergelijke onderzoeken.

Niet opzettelijk

Voormalig hoofd van de Britse inlichtingendienst MI6, Sir Dearlove, vertelde de Daily Telegraph dat uit het onderzoek blijkt dat de pandemie mogelijk in een laboratorium is begonnen. Dat zou niet opzettelijk zijn gebeurd.

De samenvatting van de publicatie van het onderzoek beschrijft hoe een onderbreking in het DNA van het virus er op wijst dat er nog andere vormen van binding van het virus in het lichaam aanwezig zijn, naast de bekende binding aan de ACE-2 receptoren. Dit werd ontdekt tijdens onderzoek naar een mogelijk vaccin voor het coronavirus.

Uit de samenvatting publicatie:

Biovacc-19's Method of Operation is upon non human-like (NHL) epitopes in 21.6% of the composition of SARS-CoV-2's Spike protein, which displays distinct distributed charge including the presence of a charged furin-like cleavage site. 

...

We propose that the dual effect general method of action of this chimeric virus’s spike, including receptor binding domain, includes membrane components other than the ACE2 receptor, which explains clinical evidence of its infectivity and pathogenicity. We show the non-receptor dependent phagocytic general method of action to be specifically related to cumulative charge from inserted sections placed on the SARS-CoV-2 Spike surface in positions to bind efficiently by salt bridge formations; and from blasting the Spike we display the non human-like epitopes from which Biovacc-19 has been down-selected.

Lees het onderzoek

Lees meer in Forbes

Lees ook:

Onderzoeker Sørensen 90 procent zeker dat coronavirus uit lab komt

De laatste ontwikkelingen rond het Wuhan coronavirus en COVID-19

Nieuwe vragen die je over Covid en corona kunt stellen

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws