nuna9 nuon solar team

Het Nuon Solar Team gaat morgen als vierde van start in de Bridgestone World Solar Challenge, het officieuze wereldkampioenschap zonneracen in Australië. Afgelopen nacht bleek Nuna9 met afstand de snelste Nederlandse zonneauto op het circuit van Hidden Valley in Darwin. Het Nuon Solar Team was slechts tien seconden langzamer dan de winnaar van de kwalificatie – het Belgische team. Een flinke meevaller die de studenten van de TU Delft nieuwe moed geeft, nadat problemen met de accu de afgelopen weken zorgden voor flinke vertraging bij de voorbereidingen. 

Na ruim een jaar lang ontwerpen en bouwen aan Nuna9 hoopt het Nuon Solar Team dit jaar voor de zevende keer de wereldbeker mee naar Nederland te nemen. De meerdaagse race van Darwin naar Adelaide belooft spannender te worden dan ooit. Zo wordt de concurrentie elke editie sterker, zorgen nieuwe regels voor zeer uiteenlopende ontwerpen en ging kostbare testtijd verloren voor het team, toen de accu van Nuna9 via een lange omweg ruim twee weken te laat in Australië aankwam.

Vraag Offerte aan

Vlekkeloze race ondanks regen

Vooral voor coureur Emma Vercoulen – met twintig jaar het jongste lid ooit van het Nuon Solar Team – was de kwalificatiedag superspannend: “We hebben ons goed voorbereid, en we geloven dat we met Nuna9 een racemonster hebben gebouwd. Maar er lag een flinke druk op onze schouders om vandaag een goede tijd neer te zetten. Vanochtend begon het ook nog eens flink te regenen, waardoor de baan glad kon worden. Gelukkig hield de regen op toen we aankwamen en verliep de race vlekkeloos.”

Emma trainde de afgelopen maanden extra hard, onder meer op het circuit van Zandvoort en met een simulator waarin zij het circuit van Darwin alvast leerde kennen. Ze is erg tevreden met het resultaat. “De vierde plek is heel mooi. Het verschil met de Belgen, die vandaag het snelste waren, is maar een kleine tien seconden. Nu zijn we echt klaar voor de race, die wat ons betreft kan beginnen.” Coureur Sharon van Luik bijt morgen het spits af en verschijnt als eerste coureur met Nuna aan start: ”Dit geeft een fantastisch gevoel: de kop is eraf. Ik ga me nu concentreren op de eerste etappe. Ik heb er zin in.”

Team vol vertrouwen

Met de vierde startpositie op zak, zien de studenten van de TU Delft de race vol vertrouwen tegemoet, vertelt teamleider Sander Koot: “We hoeven maar drie teams in te halen om de koppositie te pakken. Inhalen kost veel energie en zorgt ervoor dat de auto minder efficiënt rijdt. Daarom was het belangrijk om hier een goed resultaat neer te zetten. Bovendien geeft dit een extra boost aan het vertrouwen in het team en in onze auto.”

De teams die voor Nuna starten zijn: België met Punch Two, Japan met Horizon 17 en het Australische team uit Sydney met Unlimited 2.0. De andere Nederlandse teams - uit Eindhoven en Twente - starten op respectievelijk 18e en 32ste plek. In totaal doen 38 teams mee aan de race, verspreid over de verschillende klasses. De zonneauto’s gaan morgen achter elkaar van start, met steeds zo’n 30 seconden verschil. Via het centrum van Darwin rijden de teams naar de Stuart Highway om daar aan het grote avontuur te beginnen.

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws