like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Onze CO2 footprint in breder perspectief

Van: op 13 augustus 2017

co2Op speciaal verzoek van Jan Juffermans naar aanleiding van mijn stukje over Hummers en andere heilige koeien, hierbij wat extra getallen over onze CO2 footprint.

In het stukje had ik berekend hoeveel een gemiddeld gezin van 3 personen aan CO2 produceert via de consumptie van vlees en zuivel en ook via het huishoudelijk energieverbruik en de auto.

Omgerekend per persoon is dat:

  • Vlees en zuivel  0,65   variërend tussen 0,8 en 0,5 ton CO2 /jaar per persoon
  • Energie huis   1,4
  • Auto  1,3

Dit zijn natuurlijk gemiddelden en behalve voor voeding kunnen ook de energiegebruiken zeer sterk verschillen. Iemand die 100.000 km per jaar in z’n Hummer rijdt, veel BBQ ‘s bijwoont, meerdere keren per jaar een vliegreis maakt, het huis vol met hallogeenspots heeft en een airco plus een droogtrommel laat draaien, kan op 10 à 20 keer zoveel uitkomen, terwijl de groene fietsende vegetariër nog niet op de helft komt.

Jan Juffermans merkt terecht op dat elke Nederlander toch ook deel uitmaakt van de totale maatschappij en dat alle industrie, publieke diensten, kantoren en openbaar vervoer en goederentransporten eveneens bijdragen aan de CO2 voetafdruk.

Het is niet zo makkelijk om alle energiestromen in Nederland afzonderlijk en in totalen per categorie boven water te krijgen. In het rapport “Energie in Nederland van 2011” vond ik een aantal getallen die hoewel wat verouderd, voor het algemene beeld nog wel bruikbaar zijn.

Eigenlijk gaat het alleen om het nationale gebruik van steenkool, gas en motorbrandstoffen, plus enige import van elektrisch. Ik neem gemakshalve aan dat deze laatste groen is.

De hoeveelheden in miljarden kg, liter of m3 , vermenigvuldigd met de emissie-kentallen voor elk type, levert het aantal kg CO2 en als we dit delen door 17 miljoen Nederlanders geeft dat een redelijke schatting.

Per Nederlander is dat 11,9 ton CO2 per jaar. Dit is exclusief de 0,65 ton CO2 emissie via voedsel en inclusief de emissie via het huishoudelijk gas, stroom en benzineverbruik van 2,7 ton per persoon.

Stellen we het totaal op 11,9 +0,65 = 12,55 ton op 100 %

Dan is de bijdrage per persoon

  • Voeding   5,2 %
  • Huis         11   %
  • Auto       10   %
  • Overig     73,8 %

Hoewel we er rekening mee moeten houden dat de hoeveelheden per persoon afhankelijk van de leefstijl erg sterk kunnen verschillen, blijkt toch dat de CO2 emissie als gevolg van het overige gebruik van energie door verkeer en industrie veel groter is dan het directe eigen verbruik.

Via Wikipedia is de totale CO2 uitstoot per Nederlands persoon overigens aardig te vergelijken met die voor mensen in andere landen. Daaruit blijkt dat die varieert van 0,1 voor diverse Afrikaanse landen tot 44 ton per capita voor Qatar. Het wereldgemiddelde zit op 4,9 en het gemiddelde voor de EU op 8,6 , slechts iets meer dan China met 7,2 ton/capita. De VS is met 17 ton/capita een grootvervuiler tegenover India met 1,7 ton. Het zijn gegevens voor 2011 maar die tonen toch wel de scheve verhoudingen in de wereld.

Han Blok

 

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Inzicht

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws