like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Thunberg op World Economic Forum: luister naar de wetenschap 

Van: op 21 januari 2020

grta thunberg wef 2020

Greta Thunberg vindt dat politieke leiders en de media meer naar de wetenschap moeten luisteren. Ook waarschuwde ze dat er geen tijd meer is om de aanpak van opwarming van de aarde nog langer uit te stellen. 

Thunberg sprak tijdens een panel van jonge milieuactivisten in Davos. Ze zei dat de stijging van de mondiale temperatuur niet onder de 1,5 ° C kon worden gehouden als de wereld haar beperkte koolstofbudget zou blijven opgebruiken met zijn huidige snelheid.

“Met de emissieniveaus van vandaag is het resterende budget in minder dan acht jaar verdwenen. Dit is geen mening, dit is de wetenschap," zei Thunberg, verwijzend naar een rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) uit 2018. "Ik weet dat jullie dit niet willen melden of hierover willen praten, maar ik blijf de cijfers herhalen totdat je dat wel doet."

Het IPCC-rapport van 2018 concludeert dat de wereld een limiet van 420 gigaton koolstof had om uit te stoten.  Die grens geeft een kans van 67% om de stijging van de mondiale temperaturen op 1,5 graden te houden. Thunberg zei dat daarvan nu nog 340 gigaton over is.

Er was een veronderstelling, zei ze, dat "toekomstige generaties op de een of andere manier honderden miljarden tonnen CO2 uit de atmosfeer zullen zuigen, hoewel dergelijke technologie nog niet bestaat".

De IPCC-voorspellingen bevatten geen feedbacklussen of mogelijke omslagpunten die de noodzaak van actie nog urgenter zouden kunnen maken, zei de Zweedse activist; rijke landen moesten hun uitstoot snel verminderen en vervolgens arme landen helpen de nodige veranderingen aan te brengen.

Zulke feedbacklussen kunnen worden veroorzaakt door grootschalige bosbranden zoals in Brazilië en Australië. In Australië zorgen ze bijvoorbeeld voor een verdubbeling van de CO2 uitstoot van het continent, naar bijna 1000 miljoen ton. 

Thunberg sprak enkele uren voordat Donald Trump een keynote toespraak zou houden op het World Economic Forum.

Ze zei dat mensen zich meer bewust zijn van het probleem, dankzij de inspanningen van jongeren: “Het voelt alsof het klimaat en milieu nu een hot topic is. Maar vanuit een ander perspectief is vrijwel niets gedaan. Zonder dit als een echte crisis te beschouwen, kunnen we het probleem niet oplossen.'

Na een jaar waarin haar eerste optreden in Davos haar tot internationale bekendheid lanceerde, zei Thunberg dat ze niet kon klagen over aandacht. "Ik word de hele tijd gehoord. Maar de wetenschap en de stem van jongeren zijn ​​niet het middelpunt van het gesprek en dat moeten ze wel zijn. Dit gaat over ons en toekomstige generaties.”

Bekijk hier de toespraak van Greta Thunberg in Davos

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws