like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

vpro tegenlicht: de chinese dollar

Van: op 28 januari 2019

tegenlicht chinese dollar
De Amerikaanse dollar is dé reservemunt van de wereld. Maar hoelang nog? Want nu China als handelsrijk razendsnel groeit, wordt ook de voetafdruk van de opkomende macht in de financiële wereld groter en groter. Het land duwt z’n munt, de renminbi, bijna onzichtbaar richting wereldreservemunt. Financieel journalist Maarten Schinkel onderzoekt een toekomst waarin heel de wereld met Chinese munten betaalt.

Voorzichtig, maar effectief, zet China stappen om zijn munt, de renminbi, over heel de wereld uit te rollen. Miljoenen Chinese toeristen met volle portemonnees geven wereldwijd renminbi uit, en er wordt flink geïnvesteerd in internationale financiële instituten en infrastructurele projecten. Dit voorjaar werd het zelfs mogelijk om in Shanghai oliecontracten af te sluiten met Chinese valuta, waarmee een eerste tik aan de Amerikaanse ‘petrodollar’ werd uitgedeeld – tot ongenoegen van het Witte Huis.

Logisch, want de titel ‘wereldreservemunt’ wordt al zeker zeventig jaar vanzelfsprekend gedragen door de Amerikaanse dollar. En dat komt de Amerikanen goed uit: de titel komt met financiële kortingen, politieke macht en culturele invloed. Wie de wereldreservemunt in handen heeft, ligt automatisch een straatlengte voor op de competitie.

Met financieel journalist Maarten Schinkel trekt Tegenlicht naar het financiële hart van China, waar we de Chinese opmars in de wereld van finance onderzoeken. Hoe ontwikkelen de Chinezen een wereldmunt? Hoe lang houdt de dollar nog stand, nu de Verenigde Staten zich met president Trump terugtrekt van het wereldtoneel? En hoe ziet een wereld er eigenlijk uit, als we allemaal betalen met de renminbi?

Regie: Martijn Kieft

Bekijk hier de uitzending

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws