like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Wespenplaag op komst: zo voorkom je overlast

Van: op 12 juni 2017

wespenplaag wespDoor de langdurige hoge temperaturen aan het einde van de zomer en in de winter van 2016 is er dit jaar met zekerheid een wespenplaag op komst. Officiële tellingen tonen aan dat er meer wespenkoninginnen dan normaal zijn gesignaleerd. De wespenkoninginnen hebben in grote aantallen de winter overleeft en zijn ook veel eerder dan normaal uit hun winterslaap ontwaakt. Zij zoeken naar plekken om wespennesten te beginnen. Deze waarnemingen zijn een voorteken dat je aankomende zomer meer dan normaal met overlast van wespen te maken gaat krijgen.

 

Meerdere generaties wespen in één jaar

De slechtste situatie die je kan overkomen is dat de wespen een nest in of bij je woning bouwen. Het wespennest verwijderen is dan noodzakelijk om overlast te voorkomen. De voortekenen voor mensen die overlast van wespen vrezen in Nederland zijn niet goed. Er worden namelijk dit jaar zeer veel wespenkoninginnen waargenomen. Het probleem is vooral ontstaan doordat we dit jaar met meerdere generaties wespen in één jaar te maken krijgen. Normaal gesproken ontwaken wespenkoninginnen in het voorjaar uit hun winterslaap en beginnen dan hun wespennesten te bouwen. Deze kunnen gedurende de zomer uitgroeien tot grote aantallen. Dit jaar zijn de eerste koninginnen al in januari waargenomen en nu zijn er al waarnemingen van mannetjes wespen. Dit is verontrustend want dit zou kunnen betekenen dat er naast de nu al actieve wespen nog een generatie aan zit te komen. De wespen zullen overal hun nesten gaan bouwen. Al deze wespennesten verwijderen zal een lastige taak gaan worden.

 

Dit kun je tegen wespen doen

Wespen komen vaak in aanraking met mensen omdat zij dol zijn op de drankjes die wij in de zomer graag buiten nuttigen. Dit kan voor de nodige overlast zorgen. Bijvoorbeeld in de vorm van wespensteken. Maar wespen zijn ook nuttige dieren, ze vangen veel vervelende insecten als muggen en vliegen. Als de overlast niet te groot is, laat ze dan met rust.

Je kunt ze ook afleiden met wespenvallen: een fles met zoete limonadesiroop er in werkt al prima. Hang die wat verder weg in de tuin en je hebt een stuk minder last.

Als er een wespennest in de buurt zit moet je dat zo snel mogelijk laten verwijderen. Een wespennest verwijderen kan je het beste door een specialist op dit gebied laten uitvoeren. Het is de enige veilige manier om een wespennest te verwijderen. Ongediertebestrijders hebben namelijk speciale kleding en gereedschappen waarmee zij wespensteken kunnen voorkomen. De stekende insecten zullen hun wespennest verdedigen als zij het gevoel hebben dat het bedreigd wordt. Dit is niet alleen een gevaar bij het verwijderen van een wespennest, maar ook voor nieuwsgierige kleine kinderen die in de tuin aan het spelen zijn.

 

Als je gestoken wordt

Als je toch gestoken wordt is doorgaans een middel tegen insectenbeten voldoende. Sommige mensen zijn echter allergisch voor wespengif. Eenmaal aanwezig blijft allergie bij de meeste mensen levenslang bestaan, hoewel het risico op een allergische reactie wel minder wordt in de loop van de tijd. Daarom adviseren medici aan patiënten om een noodset bij zich te dragen bestaande uit adrenaline in een automatische injectiespuit (een adrenaline auto-injector, ook wel EpiPen genoemd). Adrenaline gaat de effecten van histamine, een stof die vrijkomt bij een allergische reactie, tegen. De EpiPen kan dus geen allergische reactie voorkomen, maar gaat de ernstige gevolgen van de reactie tegen.

 

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws 

Reacties: (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Cindy schreef:

    Zoete producten trekken ook bijen aan en die willen we juist niet vangen. Wat stukjes vlees zijn net zo effectief, maar niet interessant voor bijen.

  2. redactie schreef:

    Klimaatverandering leidt tot warmere winters die leiden tot verstoring van natuurlijk evenwicht.

  3. Lex schreef:

    wat heeft dit in hemelsnaam met duurzaam te maken?