
Onderwerpen
CC uitsluitend van toepassing op tekst redactie. Overige content alle rechten voorbehouden aan auteurs / producenten.
is een uitgave van stichting iNSnet.
Om de privacy van de gebruikers van Duurzaamnieuws.nl zo goed mogelijk te beschermen plaatsen we geen tracking cookies op de site. Meer over cookies en privacy vind je in ons privacy reglement.
Privacy verklaring
VPRO Tegenlicht: Greed is green
/in Nieuws/door redactieWat gebeurt er als klimaat en natuur beleggingsobjecten worden? VPRO Tegenlicht: Greed is green onderzoekt hoe natuur en biodiversiteit steeds meer worden gezien als lucratieve investeringskansen.
In een warmer klimaat gaat cadmium door de bodem zwerven
/in Nieuws/door IPSGiftige metalen, die van nature in de bodem zitten, kunnen door de klimaatverandering vrijer door de bodem gaan bewegen – met negatieve gevolgen voor ecosystemen en de menselijke voedselketen.
Weer een COP, weer een plan, maar wat komt er van de natuur terecht?
/in Nieuws/door redactieTijdens COP16 in Cali, Colombia, werd een nieuw wereldwijd fonds opgericht om de opbrengsten van digitale sequentie-informatie (DSI) uit genetische bronnen te delen. Maar een breder biodiversiteitsfonds voor ontwikkelingslanden kwam er niet.
Neonicotinoïden doen ook vogels de das om
/in Nieuws/door IPSNiet alleen insecten, maar ook vogels ondervinden grote gevolgen van ‘neonicotinoïden’, pesticiden die worden gebruikt in de land- en tuinbouw. Dat blijkt uit onderzoek in Nederland.
WWF: klimaat- en natuurverlies naderen onomkeerbare kantelpunten
/in Nieuws/door redactieHet Living Planet Report 2024 van het Wereld Natuur Fonds waarschuwt voor een ‘systeem in gevaar’ nu de wereld gevaarlijke, onomkeerbare kantelpunten nadert. Die worden veroorzaakt door natuurverlies en klimaatverandering.
Hoe het kleine krill massaal CO2 vastlegt
/in Nieuws/door IPSMinuscule krill, diertjes in de oceanen die we kennen als walvisvoer, spelen een veel grotere rol in de opslag van CO2 dan gedacht. Ze remmen de klimaatverandering af en verdienen daarom evenveel bescherming als kusthabitats of zeegrassen, zeggen onderzoekers.
Zaaien voor de biodiversiteit tijdens de Inheemse Zaaiweek
/in Nieuws/door redactieOnze insecten lopen in aantallen drastisch terug. Zij zijn verantwoordelijk voor de bestuiving en onmisbaar in onze voedselketen. Tijd om in actie te komen tijdens de inheemse zaaiweek. maar waarom zaaien in het najaar?
Groene bollen helpen vroege insecten, zo werkt dat
/in Nieuws/door redactieWist je dat in de gangbare bollenteelt minimaal 4x meer pesticiden worden als in de akkerbouw? Stel je voor wat voor impact dit heeft op onze waterkwaliteit en biodiversiteit. Wanneer je nu kiest voor biologische bollen zorg je niet alleen voor schoner water, maar help je ook de insecten in het voorjaar.
Hoe statistieken helpen om de natuur te beschermen
/in Inzicht/door redactieDe internationale gemeenschap vindt het belangrijk de natuur te beschermen en om dat goed te kunnen doen zijn objectieve data nodig.
Luchtvervuiling nu hoofdverdachte voor verdwijnende bijen
/in Nieuws/door IPSDe teloorgang van bijen en andere nuttige insecten heeft te maken met vervuilende stoffen in de lucht, stelt onderzoek in Nature. De vervuiling hindert de capaciteit van de dieren om voedsel te zoeken.
Insecten plakken als duurzaam bestrijdingsmiddel
/in Nieuws/door redactieNederlandse universiteiten hebben een biologisch alternatief ontwikkeld voor giftige pesticiden. Een natuurlijke, kleverige substantie wordt op de bladeren gespoten om insecten te vangen.
Ecologische ramp een feit, ook risico op pandemie door vogelgriepvirus
/in Inzicht/door Huib StamDe vraag is niet óf, maar wanneer zich een humane pandemie door het vogelgriepvirus zal voordoen – met de gevolgen van een coronacrisis. Wetenschappers zijn nu nog redelijk optimistisch, het zal zo’n vaart niet lopen. Of toch?
Verlies aan biodiversiteit wordt steeds duurder
/in Nieuws/door redactieOver de hele wereld zien we een verlies aan biodiversiteit. Dier- en plantensoorten en hun leefgebieden verdwijnen. Hiermee verliezen we ook de ‘diensten’ die zij leveren.
Greenpeace start kort geding om meest kwetsbare natuur te redden
/in Nieuws/door redactieGreenpeace Nederland start een tweede juridische procedure tegen de Staat om de meest kwetsbare natuur voor eind 2025 te redden. Veel natuur is nog gevoeliger voor stikstof dan eerder werd gedacht, waardoor de opgave om de stikstofneerslag naar beneden te brengen nog groter is geworden.
Gaat technologie met AI de natuur redden?
/in Inzicht/door redactieNature tech wordt het genoemd, technologieën zoals kunstmatige intelligentie (AI) en het verzamelen van satellietgegevens. Ze kan een cruciale rol spelen bij het behoud en de bescherming van de natuur, denken investeerders.