like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Bij-blijven: de laatste stand in bijensterfte en bescherming

Van: op 13 juli 2016

bijenVorig jaar werd er bewijs gevonden voor de oorzaken van bijensterfte. Onderzoek van Harvard University toonde aan dat neonicotinoiden bijenmoordenaars zijn en exponentiële sterfte onder de insecten kan veroorzaken. De pesticiden zijn de directe oorzaak van CCD, colony collapse disorder, ofwel het instorten van bijenvolken.

De uitkomsten van de studie bevestigden niet alleen conclusies van vorige onderzoeken (op basis van replicatie van die onderzoeken) maar versterkte tevens de conclusie dat opeenhoping van op zichzelf niet dodelijke doses neonicotinoiden uiteindelijk de oorzaak vormen voor CCD, ofwel het uitsterven van bijenvolken.

Fairphone 3_Staring lady

Wat is er sinds dien gebeurd? Het beeld varieert nogal. Amerikaanse imkers verloren de afgelopen winter bijna de helft van hun bijen.  Ook vorig jaar startte de Amerikaanse overheid het Pollinator Reasearch Action Plan.  Resultaten daarvan zijn echter nog niet bekend. De USDA keek ondertussen naar het verloop van de bijenstand en de sterfte in de verschillende staten, waarbij sterfte tot over 40% werd geconstateerd. Overigens wisselt de sterfte sterk per staat. Interessant is om te onderzoeken welke overeenkomsten er bestaan tussen de staten met extreem hoge, en juist lage sterfte.

In Noord Ierland werd een vier keer zo grote besmetting met Amerikaans vuilbroed vastgesteld in 2015. Sporen van vuilbroed kunnen tot wel veertig jaar actief blijven. Onderzocht wordt waar de uitbraak door werd veroorzaakt.

In Nederland was de afgelopen winter mild voor de bijen: de sterfte was lager dan sinds lange tijd werd gezien.  Verklaringen die daarvoor worden gegeven zijn de zachte winter, meer bloemen op velden en in tuinen en een betere verzorging door hobby-imkers als gevolg van betere voorlichting.

De sector blijft echter alert. Zo werd in Belgie een eigen programma voor onderzoek en bescherming van bijen opgezet, nadat een Europees project was beëindigd.

Wie in Nederland aansluiting zoekt bij de bijenwereld kan terecht bij de bijenstichting. Daar kun je ook informatie vinden over wat je zelf kan bijdragen aan een gezonde bijenstand.

Lees ook:

Bewijs van bijensterfte is geleverd

Amerikaanse imkers verliezen de helft van hun bijen

 

Lees meer over: , ,

Meer artikelen uit de categorie: Inzicht

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. wout veldstra schreef:

    Dat de bijen in de VS ook tijdens de zomer de strijd opgeven is natuurlijk een ernstige waarschuwing. Dat krijg je ervan, als je de landbouw als een industrietak beschouwt. De focus op de bijen is terecht, maar het is niet alles. Bij langjarig onderzoek in Duitsland is vastgesteld, dat alle insecten (in natuurgebieden!)enorm in aantal achteruit gaan: (http://e360.yale.edu/feature/insect_numbers_declining_why_it_matters/3012)
    Zo krijgen we toch nog een Silent Spring!