
Bio- en e-brandstoffen lang niet altijd groen genoeg
Biobrandstoffen of biofuels, zijn benzine, diesel en kerosine gemaakt uit biomassa. Die zijn lang niet altijd zo groen als de gewassen waar ze uit gemaakt worden. En dan zijn de e-fuels opnieuw in beeld, met mogelijk nieuwe problemen.

We hebben een nieuwe alarmfase: klimaatverhitting
Nog niet zolang geleden spraken we over opwarming van het klimaat. Nu praten media en politici liever over klimaatverandering. Dat klinkt namelijk een stuk minder alarmerend. Klimaatverhitting is een stuk duidelijker.

Pionieren in zompig grasland: rijst boeren in Holland
Hoe breng je de natuur weer terug in ingeklonken veenweidegebied en ontwikkel je daarvoor productieve systemen voor andere vormen van landbouw? Door onvermoeibaar te experimenteren.

Warmer klimaat doet Aarde langzamer draaien
Wanneer de ijskappen op aarde smelten, verandert ook de manier waarop de planeet draait. Zwitsers onderzoek toont aan dat daarmee ook de dagen iets langer worden. Een heel klein beetje, maar toch.

Hoe statistieken helpen om de natuur te beschermen
De internationale gemeenschap vindt het belangrijk de natuur te beschermen en om dat goed te kunnen doen zijn objectieve data nodig.

Alternatieve troonrede Extinction Rebellion vanaf A12-blokkade
Op zaterdag 14 september blokkeert Extinction Rebellion opnieuw de A12, drie dagen voor het kabinet op Prinsjesdag het regeringsbeleid voor het komende jaar presenteert.

Nieuwe klimaatproblemen erbij: hittedoden en vakantie verleggen
Niet langer is ‘dood door niet-optimale temperaturen’ een probleem van de arme bevolking van tropische landen, ook de Nederlandse vakantieganger loopt gevaar op zijn favoriete bestemming.

Gebrek aan duurzaam kabinetsbeleid leidt tot bouwcrisis
Onno Dwars van bouwbedrijf Ballast Nedam Development waarschuwt het nieuwe kabinet dat de overbelasting van het energienet, door o.a. airco's, zal leiden tot een ernstige bouwcrisis.

Luchtvervuiling nu hoofdverdachte voor verdwijnende bijen
De teloorgang van bijen en andere nuttige insecten heeft te maken met vervuilende stoffen in de lucht, stelt onderzoek in Nature. De vervuiling hindert de capaciteit van de dieren om voedsel te zoeken.

Advies Klimaatraad is dubbele boodschap: CO2 opvangen moet, maar gaat niet lukken
De Wetenschappelijke Klimaatraad adviseert de regering om zowel in te zetten op definitieve verwijdering van CO2 uit de atmosfeer, als op vermindering van de uitstoot. Tegelijk concludeert de instelling dat de opvang van CO2 wel eens niet kan gaan werken.

Stilvallen golfstroom dichter bij dan ooit, kantelpunt nadert snel
De golfstroom in de Atlantische Oceaan, de Amoc, stevent af op een kantelpunt dat het klimaat over de hele wereld gaat beinvloeden, zo blijkt uit een onderzoek.

De bijdrage van bedrijven door elektronica hergebruik
Bedrijven kunnen hun impact op het milieu te verkleinen door het afgeven van oude elektronica, zoals laptops en computers, aan gespecialiseerde recyclingbedrijven.

Bewuste keuze voor elektrische machinerie levert diverse voordelen op
De bewuste keuze voor een volledig elektrisch wagenpark, met daarin ook diverse elektrische hulpmiddelen zoals een elektrische stapelaar, biedt nog veel meer voordelen.

Duurzaam je huis verbouwen doe je zo!
Een van de belangrijkste manieren waarop je een verbouwing duurzaam kunt maken, is door het gebruik van duurzame materialen. Kies bijvoorbeeld voor hout met het FSC-keurmerk.

Is duurzaamheid alleen van deze tijd?
Omdat er vandaag de dag veel over milieu en klimaatverandering wordt gesproken, ontstaat het idee dat het iets is van deze tijd. Maar is duurzaamheid wel van deze tijd of waren er vroeger ook al vormen van verduurzamen?

4 manieren om jouw bedrijf groener te maken
Tijd om jouw bedrijf wat groener te maken. Hier zijn vier praktische en doeltreffende manieren om je bedrijf een flinke groene boost te geven.

AI blaast klimaatdoelen op: Google uitstoot +48%
De uitstoot van Google steeg met bijna 50% ten opzichte van 2019, verklaarde het bedrijf in zijn 2024 milieurapport. Maar het handhaaft zijn doel om in 2030 netto-nul-uitstoot te bereiken. Een onmogelijke opgave.

PFAS in de lucht door opboeren van stortplaatsen
Veel stortplaatsen voor huishoudelijk afval laten gas uit ontbindend organisch materiaal ontsnappen. Maar als dat afval PFAS bevat, kunnen de 'eeuwige chemicaliën' via die "boeren" in de lucht terechtkomen.

Groots genieten op een kleine locatie
Een event hoeft niet groot te zijn om te slagen. Juist niet, vinden steeds meer deelnemers en organisatoren. Kleiner, ingetogen en met meer aandacht is ook een duurzame trend.

Radicale innovatie die werkt: Kipster
De formule van Kipster is behalve een voorbeeld voor verandering in andere takken van veeteelt ook een duidelijke les voor het denken in geleidelijkheid.

Waarom groene kapitalisten ook ontkenners zijn
De klimaatcrisis ontkennen doen we allemaal, betoogt de Amerikaanse denker Tad DeLay in zijn boek Future of Denial.

Weer een kantelpunt: hoe een klein beetje water bergen ijs laat smelten
Er is weer een nieuw kantelpunt ontdekt voor het verlies van ijskappen op Antarctica. Daar en elders zou het kunnen zorgen voor een toekomstige zeespiegelstijging die aanzienlijk groter is dan de huidige waarschuwingen.

Ontdek de Ardennen
Een vakantie vol avontuur. Dat beleef je tijdens een vakantie in de Belgische Ardennen.

Slim besparen: doe je met BeGood zonnepanelen
Het installeren van zonnepanelen biedt talloze voordelen voor jouw huishouden.

5 manieren om energie te besparen bij het verwarmen van water
Het verwarmen van water is een van de grootste energieverbruikers in huishoudens. Het opwekken van warmte is nu eenmaal een grote energieslurper.

CO2 zorgt voor grotere temperatuurstijging dan gedacht
Een verdubbeling van de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer zou een verhoging van de gemiddelde temperatuur op aarde kunnen veroorzaken van 7 tot maximaal 14 graden. Dat blijkt uit de analyse van bodemmateriaal uit de Stille Oceaan.

Geo-engineering in de VS kan hittegolven in Europa gaan veroorzaken
Een geo-engineering techniek die is bedoeld om de temperatuur in Californië te verlagen, marine cloud brightening, zou hittegolven in Europa kunnen verergeren.

Fossiele energie en CO2 uitstoot record hoog in 2023
Het wereldwijde verbruik van fossiele brandstoffen en de energie-uitstoot hebben in 2023 een recordhoogte bereikt.

Van Greenpeace naar het grote geld: Faiza Oulahsen keert haar jas om
Faiza Oulahsen van Greenpeace gaat vanaf 1 september aan de slag bij KPMG als Associate Director op klimaat en duurzaamheid.

Gedrag veranderen om CO2 te sparen, belangrijk en onderschat
Is de leefstijl in Nederland collectief zo aan te passen dat de vraag naar energie en de uitstoot van broeikasgassen daadwerkelijk afneemt? Een paar voorbeelden zoals minder vlees eten, vaker de auto verruilen voor de fiets of het ov, of dichter bij huis op vakantie laten zien hoe dat kan. Maar dat kan alleen via systeemverandering.