like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Boerenorganisaties blij met verwerpen EU-Mercosur-deal

Van: op 6 juni 2020

voedselbaronnen

Met veel enthousiasme hebben de boeren- en maatschappelijke organisaties binnen de TTIP, CETA en landbouw-coalitie (NAV, NMV, DDB, Agractie Nederland, Bionext, BD-Vereniging en Platform ABC ) het bericht ontvangen, dat de Tweede Kamer minister Kaag oproept om de EU te laten weten dat Nederland het EU-Mercosur vrijhandelsverdrag niet zal steunen.

Hiertoe is een motie aangenomen met steun van regeringspartij ChristenUnie. De boerenorganisaties verwachten grote concurrentie van vlees- en akkerbouwproducten die onder veel lagere regels tot stand zijn gekomen, dan waaraan zij moeten voldoen.

BES LED

De aangenomen motie biedt ook grote kansen voor de verwerping van CETA in de Eerste Kamer, omdat die ook zorgt voor oneerlijke concurrentie voor Europese boeren, en er in Canada veel lagere standaarden gelden op gebied van milieu, dierenwelzijn, arbeidsomstandigheden en voedselveiligheid.

Verwerping van deze vrijhandelsdeals biedt volgens coördinator van de coalitie Guus Geurts, ook kansen op een fundamentele herziening van de huidige WTO-vrijhandelsregels en het EU Gemeenschappelijk Landbouwbeleid dat hier volledig op is afgestemd. Door meer regulering van vraag en aanbod en marktbescherming kunnen veehouders en akkerbouwers eindelijke eerlijke prijzen krijgen, kan de EU echt overgaan op kringlooplandbouw en kan het GLB veel effectiever worden ingezet om maatschappelijke doelen te behalen.

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws