like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

EU toelating glyfosaat uitgesteld

Van: op 14 maart 2016

pesticide glyfosaatOp 7 maart zou er in de EU gestemd worden over een hernieuwde toelating van glyfosaat op de Europese markt. De meerderheid van de lidstaten leken vóór te gaan stemmen, maar de stemming is uitgesteld.

Glyfosaat is een onkruidverdelger die er van verdacht wordt schadelijk te zijn voor de gezonddheid. Resten glyfosaat worden in het milieu, in ons voedsel en in ons lichaam gevonden, en onlangs ook in Duits bier . In maart 2015 werd glyfosaat nog ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’ bevonden volgens het International Agency for Research on Cancer (IARC)  .

Vraag Offerte aan

6 milieu-organisaties uit 5 landen hadden een klacht ingediend omdat de bewijzen voor kankerverwekkende effecten genegeerd waren. ‘Hoe kan het dat de BfR (the German Federal Institute for Risk Assessment) en de EFSA (European Food Safety Authority) enerzijds en de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) anderzijds tot tegenovergestelde conclusies kwamen op basis van dezelfde dierproeven? ‘Wij waren stomverbaasd,’ aldus Angeliki Lysimachou van het Pesticide Action Network Europe.

Op het laatste moment hebben 4 lidstaten gezegd dat ze tegen zijn: Frankrijk, Zweden, Nederland en Italië. Marcel van Beusekom, woordvoerder voor het Nederlandse staatssecretariaat voor Landbouw zei: ‘Als de stemming niet uitgesteld kan worden stemmen we tegen’.

Het is nog onduidelijk wanneer de toelating van glyfosaat opnieuw op de agenda komt.

Lees meer over: , ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Comments (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. AVE schreef:

  Tot nu heeft het grote geld, dat de lobby groepen financiert en de wetenschappers via hun inkomen gijzelt, het steeds gewonnen van de gezondheidsargumenten. Ben benieuwd of de politici zich wederom laten omkopen met verkiezingsbijdragen.

 2. Mary Ritsema schreef:

  De Uitspraak is: Van Uitstel komt afstel, laten we hopen dat dit uitkomt!

 3. Johannes Snijder schreef:

  Dit oogt als een besluit ten gunste van de financiële economie en niet een duurzame economie.

  Afwachten of de besluitnemers een duurzame doelstelling zullen aannemen om een milieuvriendelijk besluit te nemen.