pesticide glyfosaatOp 7 maart zou er in de EU gestemd worden over een hernieuwde toelating van glyfosaat op de Europese markt. De meerderheid van de lidstaten leken vóór te gaan stemmen, maar de stemming is uitgesteld.

Glyfosaat is een onkruidverdelger die er van verdacht wordt schadelijk te zijn voor de gezonddheid. Resten glyfosaat worden in het milieu, in ons voedsel en in ons lichaam gevonden, en onlangs ook in Duits bier . In maart 2015 werd glyfosaat nog ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’ bevonden volgens het International Agency for Research on Cancer (IARC)  .

6 milieu-organisaties uit 5 landen hadden een klacht ingediend omdat de bewijzen voor kankerverwekkende effecten genegeerd waren. ‘Hoe kan het dat de BfR (the German Federal Institute for Risk Assessment) en de EFSA (European Food Safety Authority) enerzijds en de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) anderzijds tot tegenovergestelde conclusies kwamen op basis van dezelfde dierproeven? ‘Wij waren stomverbaasd,’ aldus Angeliki Lysimachou van het Pesticide Action Network Europe.

Op het laatste moment hebben 4 lidstaten gezegd dat ze tegen zijn: Frankrijk, Zweden, Nederland en Italië. Marcel van Beusekom, woordvoerder voor het Nederlandse staatssecretariaat voor Landbouw zei: ‘Als de stemming niet uitgesteld kan worden stemmen we tegen’.

Het is nog onduidelijk wanneer de toelating van glyfosaat opnieuw op de agenda komt.

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws