like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Geef de duurzame toekomst een stoel

Van: op 3 september 2019

toekomststoel

De Toekomststoel krijgt op Duurzame Dinsdag een prominente plek in de oude zaal van de Tweede Kamer. Op 3 september gaat Louise Vet, nummer 1 van de Duurzame 100 en hoogleraar ecologie de duurzame troonrede vanaf deze stoel voorlezen.

De eerste dinsdag van september is Duurzame Dinsdag. Het kabinet neemt op deze dag de Duurzame Dinsdag-koffer in ontvangst met honderden duurzame ideeën en initiatieven uit alle hoeken van onze samenleving. Hoogleraar Louise Vet is gevraagd de duurzame troonrede voor te dragen en dat zal zij doen zittend op de Toekomststoel.

De Toekomststoel is een symbolische manier om de komende generaties te betrekken bij de keuzes die je vandaag maakt. De normaalgesproken lege stoel schuif je letterlijk aan en vertegenwoordigt de generaties die er nog niet zijn. Op die manier word je uitgedaagd andere, meer duurzame keuzes te maken. De Toekomststoel is een idee van Jan Terlouw en komt uitzijn boek ‘Het hebzuchtgas’. Vier vrouwen uit de bouw- en vastgoedsector hebben besloten het idee een echte plek in Nederland gegeven.

Jan Terlouw in Trouw: ‘Om de leiders van ons land continu aan het belang van een duurzame wereld van morgen te herinneren pleiten de initiatiefneemsters voor een Toekomststoel in de Tweede Kamer. Een 151ste extra, lege zetel die ervoor zorgt dat ook daar rechtvaardige en toekomstbestendige keuzes worden gemaakt. Hopelijk leidt het optreden op Duurzame Dinsdag niet alleen tot het uitvoeren van al die ingediende plannen, maar ook tot een vaste plek voor de Toekomststoel in de Tweede Kamer.

In 2016 schreef ik het sprookje ‘Het hebzuchtgas’. Aan het eind bereiken jongeren dat de directeuren van grote energiebedrijven vergaderen met een lege stoel: daar zit de toekomst, die praat ook mee. Heel leuk is nu dat een aantal jonge vrouwen daar een website over heeft gemaakt en bedrijven en instanties probeert te overtuigen een lege stoel te introduceren, een Toekomststoel. Ze vinden ook dat de Tweede Kamer op den duur 151 stoelen moet krijgen.’

Wil jij de toekomst ook altijd een bijzondere plek geven? Dat kan door een van de duurzaam geproduceerde toekomststoelen, of de speciale toekomststoelloper te bestellen. De loper is gemaakt door i-did, een bedrijf dat mensen die in de bijstand zitten, of hebben gezeten begeleidt naar werk. I-did maakt producten, accessoires en tassen van gerecycled vilt. De lopers zijn gemaakt van onder andere oude Efteling werkkleding en er is een stukje milieuvriendelijk plaatmateriaal (ECOR) in verwerkt om ervoor te zorgen dat ie netjes blijft hangen. Met de toekomststoelloper tover je elke willekeurige stoel om tot een Toekomststoel.

 

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws