Hoe we te veel eiwitten aangesmeerd krijgen, en wat dat met ons doet

Voedingsmiddelenbedrijven gooien voortdurend hun chemische, proces- en marketing-creativiteit in de strijd om met nieuwe producten in de smaak te vallen van de consument. Of die kopers die producten ook echt nodig hebben, is vers twee. Of een nieuw trendy artikel behalve voor het bedrijf en misschien voor de consument ook gunstig is voor de planeet, is zelden een overweging. Over eiwitten aardappelen, onze gezondheid en die van de planeet.

Koeienstront als politiek probleem

De oplossingen om Nederland van het stikstofslot te halen zijn duidelijk. Maar het politieke klimaat is nog nooit zo ongunstig geweest als onder radicaalrechts, dat zo bruin als koeienstront is.

Wat gaat Schoof 1 doen met het advies van de Gezondheidsraad? 

Gaan we met de nieuwe regering verder op weg naar een duurzaam voedselsysteem? Of worden we door de lobbyisten van de agrarische industrie in het kabinet jaren teruggeworpen in de transitie naar gezondere en duurzame voeding? De Gezondheidsraad zou ons die weg kunnen wijzen. Maar wat gaat de club van Schoof er mee doen?

Het klimaatdenken ligt aan ankers vast. Welke zijn dat?

Ondanks alle voornemens en beloften is nog steeds niemand in staat gebleken om de klimaatproblemen op te lossen. Dat komt door de dwangmatige behoefte aan meer energie, denkt Jac Nijsen. Het is een verslaving die het klimaatdenken met zware ankers op zijn plek vastlegt. Hij ging op zoek naar die ankers. Neem er even de tijd voor (een kwartiertje).

plastic flessen bpa

De slag om een koud flesje water

Het drinkwater in Nederland is zo goed, zorgvuldig door onze waterbedrijven ontdaan van chemicaliën en microben, dat mineraalwater uit flessen helemaal niet nodig is. Gewoon dat flesje bijvullen uit de kraan dus.