like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Ministerie VWS houdt invoering Nutri-Score in Nederland nog steeds tegen

Van: op 27 juni 2019

nutriscore

Nestlé gaat in zoveel mogelijk Europese landen de Nutri-Score invoeren, na eerder met de ‘Big 6’ een misleidend logo te hebben gepromoot (ENL). foodwatch juicht de ommezwaai toe: “Nu het grootste voedingsbedrijf ter wereld erachter gaat staan, kan dit een stroomversnelling betekenen.” Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport dreigt echter om de invoering van de Nutri-Score af te straffen als een ‘niet toegelaten claim’: “Het is geen slimme zet van de bedrijven om op de zaken vooruit te lopen.” In de praktijk loopt juist het Ministerie achterop: terwijl andere lidstaten de Nutri-Score al invoerden en internationale consumentenorganisaties ijveren voor de verplichting ervan in heel Europa – zodat er geen cherry picken van de bedrijven ontstaat – staart het Ministerie naar haar eigen navel. Het Ministerie poldert al lange tijd met haar stakeholdergroep, waarbij ook de voedingsindustrie (FNLI) aan tafel zit.

Nutri-Nestlé

‘s Werelds grootste voedingsmiddelenbedrijf Nestlé gaat voor de Nutri-Score: “De volksgezondheidsinstanties in Frankrijk, België en Zwitserland hebben het gebruik van Nutri-Score aanbevolen. Nestlé is van mening dat het tijd is om snel en daadkrachtig te handelen om een bredere dynamiek op te bouwen ten gunste van Nutri-Score in continentaal Europa.” Nadat foodwatch, de Consumentenbond en het CBL hun voorkeur aangaven voor de Nutri-Score, namen ook verschillende bedrijven in Nederland zoals HAK, Iglo en Ahold initiatief pro Nutri-Score. In tegenstelling tot Nestlé & Co houdt de FNLI (de federatie van de voedingsindustrie) de Nutri-Score nog steeds tegen: de keuze voor Nutri-Score zou ‘overhaast’ zijn.

Traag polderministerie

Ook het Ministerie vindt de Nutri-Score overhaast, al wachten we al jaren op een nieuw logo als opvolger van voedselkeuzelogo ‘het Vinkje’. Terwijl de Europese Commissie, verschillende lidstaten en bedrijven zich oriënteren op een Europees geharmoniseerd logo om handelsbarrières en complexiteit voor de consument te voorkomen, gaat de Nederlandse overheid totaal voorbij aan de Europese situatie. Positieve Europese evoluties richting Nutri-Score worden zelfs ontmoedigd. foodwatch: “Het is ongehoord dat note bene onze eigen overheid de Nutri-Score tegenwerkt. Nu we na jaren tegenlobby eindelijk weer kans maken op een verplicht Europees kleurenlogo en zelfs bedrijven schoorvoetend meedoen, is het Ministerie er vooral destructief in plaats van constructief mee bezig.” foodwatch roept het Ministerie op een geharmoniseerd en verplicht Europees logo bovenaan de agenda te zetten, in plaats van dit actief tegen te werken en te vertragen. foodwatch voert campagne via een e-mailactie pro Nutri-Score.

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws