Het laatste nieuws
- Voedselverspilling aanpakken levert meer op voor klimaat dan minder vliegen4 november 2025 - 09:36
- Peilingen zagen winst D66 niet aankomen3 november 2025 - 07:00
- Superrijken plunderen het klimaat31 oktober 2025 - 09:26
- Teflon en PFAS afbreken kan, het begin is er30 oktober 2025 - 13:05
- Alarm: eigenaren van zonnepanelen betalen straks voor teruglevering29 oktober 2025 - 09:58
Nu in Inzicht
- Netcongestie als groeikans: hoe bedrijven sterker uit de energiecrisis kunnen komen21 oktober 2025 - 09:30
- De klimaatdiscussie nadert de gloeiende kern16 oktober 2025 - 09:31
- Duurzaamheid vraagt om nieuwe spelers11 oktober 2025 - 11:10
- Het probleem van oplossingen 27 september 2025 - 08:00
- De onstuitbare opmars van ontmenselijking21 september 2025 - 12:46


Veranderend klimaat heeft gevolgen voor voedselproductie
/in Inzicht/door redactieKlimaatverandering leidt op lange termijn onvermijdelijk tot minder productieruimte voor de veehouderij en tot verandering van ons menu.
Wereldgerechten: vega koken zonder pakjes en zakjes
/in Nieuws/door redactieHet kookboek ‘Wereldgerechten’ van Monique van der Vloed laat zien dat je geen pakjes en zakjes nodig hebt om lekker vegetarisch te kunnen koken.
Pesticiden in wijn kun je proeven
/in Nieuws/door redactieMensen kunnen pesticiden aan de smaak herkennen, laat een nieuw experiment zien. Glyfosaat proeft droog, bitter en naar rot hout.
Biologische landbouw kan de hele wereld voeden
/in Inzicht/door redactieDe honger in de wereld kan niet worden opgelost door grootschalige industriële landbouw. Juist kleinschalige, biologische landbouw kan de hele wereld voeden
Consumptie vleesvervangers en plantaardige zuivelvarianten groeit explosief
/in Nieuws/door redactieDe supermarktverkoop van vleesvervangers in Nederland is in 2017 explosief gestegen. Ook de afzet van plantaardige variaties op zuivel groeide flink.
Hoe riskant is de toekomst van kweekvis?
/in Inzicht/door Project SyndicateDe enige manier om aan de toenemende vraag naar vis tegemoet te komen, is kweken op grote schaal. Dat kost veel energie en het is riskant voor het milieu.
Biologische landbouw even productief als reguliere
/in Nieuws/door redactieBiologische landbouw leidt tot een efficiëntere productie: met 50% minder uitspoeling van nitraat, meer organische stof en een stabieler bodemvoedselweb.
Ruud Koornstra: minder vlees eten noodzakelijk om ‘Parijs’ te halen
/in Nieuws/door redactieDe doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs zijn haalbaar als Nederlanders ook hun eetpatroon aanpassen en een groene eiwittransitie doormaken. Veel minder vlees dus.
Green Key horeca haalt rode vissen van het menu
/in Nieuws/door redactieDe VISwijzer beoordeelt vissen, schaal- en schelpdieren, die in Nederland te koop zijn op duurzaamheid. Rood betekent: Koop deze vis niet.
Zilte aardappels tegen een stijgende zee
/in Inzicht/door redactieDoor nu aardappels ontwikkelen die tegen zilte grond kunnen, is een heel simpele manier om toekomstige problemen in de wereld nu alvast op te lossen.