Het laatste nieuws
- Gruwelijk groot: de mega cruiseschepen komen er aan13 september 2025 - 10:12
- Studie linkt hittegolven direct aan vervuilende bedrijven12 september 2025 - 10:34
- Europese vis zwaar vervuild met PFAS11 september 2025 - 13:27
- Hybride auto’s stoten tot vijf keer meer uit dan beloofd11 september 2025 - 10:11
- Grote meerderheid wil dat nieuw kabinet salderingsregeling behoudt11 september 2025 - 09:52
Nu in Inzicht
- Van Hier & Nu naar een duurzaam Straks, hoe dan? 12 september 2025 - 08:23
- Plannen voor wonen en hypotheekrente aftrek, wat doen die voor klimaat, duurzaamheid en milieu?8 september 2025 - 10:54
- Duurzaamheid en klimaat in de verkiezingen van 2025, van groen tot zwart7 september 2025 - 13:39
- Door de polycrisis, naar een duurzame wereld30 augustus 2025 - 08:42
- Een duurzame toekomst maken: lessen uit acht visies19 augustus 2025 - 17:25
Biologische landbouw kan de hele wereld voeden
/in Inzicht/door redactieDe honger in de wereld kan niet worden opgelost door grootschalige industriële landbouw. Juist kleinschalige, biologische landbouw kan de hele wereld voeden
Consumptie vleesvervangers en plantaardige zuivelvarianten groeit explosief
/in Nieuws/door redactieDe supermarktverkoop van vleesvervangers in Nederland is in 2017 explosief gestegen. Ook de afzet van plantaardige variaties op zuivel groeide flink.
Hoe riskant is de toekomst van kweekvis?
/in Inzicht/door Project SyndicateDe enige manier om aan de toenemende vraag naar vis tegemoet te komen, is kweken op grote schaal. Dat kost veel energie en het is riskant voor het milieu.
Biologische landbouw even productief als reguliere
/in Nieuws/door redactieBiologische landbouw leidt tot een efficiëntere productie: met 50% minder uitspoeling van nitraat, meer organische stof en een stabieler bodemvoedselweb.
Ruud Koornstra: minder vlees eten noodzakelijk om ‘Parijs’ te halen
/in Nieuws/door redactieDe doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs zijn haalbaar als Nederlanders ook hun eetpatroon aanpassen en een groene eiwittransitie doormaken. Veel minder vlees dus.
Green Key horeca haalt rode vissen van het menu
/in Nieuws/door redactieDe VISwijzer beoordeelt vissen, schaal- en schelpdieren, die in Nederland te koop zijn op duurzaamheid. Rood betekent: Koop deze vis niet.
Zilte aardappels tegen een stijgende zee
/in Inzicht/door redactieDoor nu aardappels ontwikkelen die tegen zilte grond kunnen, is een heel simpele manier om toekomstige problemen in de wereld nu alvast op te lossen.
Actie: geen btw op biologische voeding
/in Nieuws/door redactieMet een petitie willen bio-winkeliers het nieuwe kabinet ertoe bewegen de BTW op biologische voeding te verlagen naar 0%.
Voedingsindustrie misleidt met nieuw logo voor gezonde voeding
/in Nieuws/door redactieZes grote voedingsmultinationals proberen in Europa een nieuw logo te introduceren op hun verpakkingen om consumenten te informeren over de voedingswaarde van hun producten. De criteria die zij daarbij hebben bedacht, zijn echter zo slap dat ongezonde producten ineens gezond lijken. Zo kan zelfs Nutella, met 56% suiker en 31% vet, ineens gezond ogen. Waar […]
Productie voedsel net zo schadelijk voor klimaat als fossiele brandstoffen
/in Inzicht/door Project SyndicateIn het afgelopen jaar stootten drie van de grootste vleesverwerkers – JBS, Cargill, en Tyson Foods – meer broeikasgassen uit dan heel Frankrijk, en bijna net zoveel als sommige grote oliebedrijven. En toch zijn de grote vlees- en zuivelproducenten – terwijl energiegiganten zoals Exxon en Shell mikpunt van actie zijn geworden vanwege hun aandeel in […]