Het laatste nieuws
- Inzameling e-waste groeit snel29 juni 2025 - 09:25
- Hergebruikt plastic lekt chemische stoffen in water27 juni 2025 - 10:19
- Ingrid Robeyns ontvangt Stevinpremie voor onderzoek naar ongelijkheid27 juni 2025 - 09:55
- Somo: auto-industrie niet in crisis, frustreert klimaatbeleid26 juni 2025 - 10:01
- Alles wordt schaars in Nederland, moet nieuwe keuzes maken25 juni 2025 - 09:35
Nu in Inzicht
- Hoe de agro-lobby gezonde landbouw de grond in boort23 juni 2025 - 11:10
- Het leven is te duur, maak de toekomst gratis17 juni 2025 - 10:20
- Met wie praat de politiek, met de macht of met de boeren?12 juni 2025 - 08:32
- De toekomst ligt in een levende bodem7 juni 2025 - 10:08
- Hoe de smaak van melk met cultuur verbonden is1 juni 2025 - 10:38
Ruud Koornstra: minder vlees eten noodzakelijk om ‘Parijs’ te halen
/in Nieuws/door redactieDe doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs zijn haalbaar als Nederlanders ook hun eetpatroon aanpassen en een groene eiwittransitie doormaken. Veel minder vlees dus.
Green Key horeca haalt rode vissen van het menu
/in Nieuws/door redactieDe VISwijzer beoordeelt vissen, schaal- en schelpdieren, die in Nederland te koop zijn op duurzaamheid. Rood betekent: Koop deze vis niet.
Zilte aardappels tegen een stijgende zee
/in Inzicht/door redactieDoor nu aardappels ontwikkelen die tegen zilte grond kunnen, is een heel simpele manier om toekomstige problemen in de wereld nu alvast op te lossen.
Actie: geen btw op biologische voeding
/in Nieuws/door redactieMet een petitie willen bio-winkeliers het nieuwe kabinet ertoe bewegen de BTW op biologische voeding te verlagen naar 0%.
Voedingsindustrie misleidt met nieuw logo voor gezonde voeding
/in Nieuws/door redactieZes grote voedingsmultinationals proberen in Europa een nieuw logo te introduceren op hun verpakkingen om consumenten te informeren over de voedingswaarde van hun producten. De criteria die zij daarbij hebben bedacht, zijn echter zo slap dat ongezonde producten ineens gezond lijken. Zo kan zelfs Nutella, met 56% suiker en 31% vet, ineens gezond ogen. Waar […]
Productie voedsel net zo schadelijk voor klimaat als fossiele brandstoffen
/in Inzicht/door Project SyndicateIn het afgelopen jaar stootten drie van de grootste vleesverwerkers – JBS, Cargill, en Tyson Foods – meer broeikasgassen uit dan heel Frankrijk, en bijna net zoveel als sommige grote oliebedrijven. En toch zijn de grote vlees- en zuivelproducenten – terwijl energiegiganten zoals Exxon en Shell mikpunt van actie zijn geworden vanwege hun aandeel in […]
Door etheen te binden hou je vers voedsel langer vers
/in Nieuws/door redactieAls je het rijpingsproces van verse groenten, fruit en kruiden kunt vertragen kun je thuis verse groenten, fruit en kruiden langer vers houden. Daardoor hoef je minder weg te gooien en bespaar je geld. En het helpt in de strijd tegen voedselverspilling, die in Nederland jaarlijks op 5 miljard Euro uitkomt. Slowd vond uit dat […]
Te veel arsenicum gevonden in rijstproducten voor baby’s
/in Nieuws/door redactieOnderzoek in opdracht van foodwatch laat zien dat in zes van de 24 onderzochte rijstproducten voor baby’s een hoger gehalte anorganisch arsenicum gevonden dan wettelijk is toegestaan. Drie van deze producten voldoen ook niet aan de wet als rekening wordt gehouden met de maximale onnauwkeurigheidmarge van 5,7% van uitgevoerde testen. Het onderzoek werd uitgevoerd door […]
Wat vindt de consument van biobased voedselverpakkingen?
/in Nieuws/door redactieWat vinden consumenten van biobased voedselverpakkingen? En kunnen fabrikanten en retailers de merkpositie van hun voedselproducten versterken door juist voor biobased verpakkingsmateriaal te kiezen? In het publiek-private samenwerkingsprogramma COMBO helpt Wageningen University & Research de voedselsector goed gefundeerde, duurzame verpakkingskeuzes te maken. Om hun CO2-voetafdruk te verkleinen, zoeken bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie naar alternatieven voor […]
Verbreding EKO-keurmerk noodzakelijk voor steeds bewustere consument
/in Nieuws/door redactieConsumenten vinden het steeds belangrijker dat hun voedsel op een goede manier geproduceerd is. De omzet van producten met een duurzaamheidskeurmerk steeg in het eerste half jaar van 2017 met 29%, zo blijkt uit de cijfers van onderzoeksbureau IRI. Om houvast te bieden aan de steeds bewustere consument kondigt Stichting EKO-keurmerk vandaag verbreding van haar […]