Nieuwsoverzicht duurzame voeding

Biologisch vlees en biomelk zijn wèl voedzamer

Wie overschakelt op biologisch geproduceerde melkproducten en vlees krijgt een hogere concentratie aan omega3-vetzuren, mineralen en antioxidanten binnen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek, dat een volgend hoofdstuk markeert in de discussie of biologische voeding nu wel of niet gezonder is. Wetenschappers van de Universiteit van Newcastle bestudeerden 196 wetenschappelijke studies over melk en 67 studies […]

Eosta helpt Bhutan bij 100% bio landbouwbeleid

Eosta gaat een samenwerking aan met Bhutan, het land van de Gross National Happiness Index. Bhutan is het enige land ter wereld dat een 100% bio landbouwbeleid heeft.  Eosta-topman Volkert Engelsman sprak in oktober voor het parlement van Bhutan en begon een uitwisselingsprogramma. Hij wil de duurzame ontwikkeling op het platteland van Bhutan stimuleren, om […]

Pesticidesleak: verkoop glyfosaat vijf keer hoger dan aangenomen

Greenpeace heeft de hand weten te leggen op vertrouwelijke verkoopcijfers van pesticiden in Nederland. De milieuorganisatie publiceert deze cijfers vandaag op de website www.greenpeace.nl/pesticidesleak. Uit de cijfers, afkomstig van de koepel van pesticidenfabrikanten NEFYTO, blijkt dat er een forse kloof is tussen de gebruikscijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hanteert en de […]

Simpel beter eten

Je hebt van die momenten dat de slaap even niet wil komen. Een tijdje terug midden in nacht wakker geworden met een hoofd vol gedachten. Voor mij was het ineens duidelijk. Tien korte punten genoteerd die de basis vormen voor een goed voedselbeleid. Die notitie lag al even te wachten op een goed moment om […]

Marcel Schuttelaar helpt duurzame transitie te versnellen

Alle groene en duurzame initiatieven, zoals circulaire economie, stadstuinieren, biobased produceren, zorgcoöperaties, lokale betaalmiddelen, nieuwe businessmodellen, energiecoöperaties en wat al meer maken deel uit van één grote beweging. De Battle for Transition maakt dat zichtbaar. De transitie naar duurzaam gaat niet vanzelf. Maar de weerstanden zijn best te overwinnen. Bijna net zo makkelijk als het […]

Het nieuwe boeren: varkens als ploeg

Tuur je over de Nederlandse akkers, dan zie je landbouwmachines de grond omploegen. Natuurboer Richard van Pelt blaast een eeuwenoude methode nieuw leven in: hij laat varkens het werk doen. Zondag 7 februari heeft hij voor het eerst de roodharige Tamworth varkens los gelaten op een stuk grasland in Appelscha. Op het grasland van een […]

Biologische landbouw kan de hele wereld voeden

Biologische landbouw is een goede manier om de snelgroeiende wereldbevolking te voeden, zelfs als de opbrengst lager is dan bij conventionele landbouw. Dat stellen onderzoekers van de Washington State University in de Verenigde Staten. Biologische gewassen zijn beter bestand tegen ongewone weersomstandigheden zoals droogte. Ook is diversiteit in gewassen goed voor de voedselzekerheid van mensen […]

Onderzoek: drinkpakjes schoolkinderen zijn suikerbommen

Uit onderzoek van foodwatch blijkt dat de populaire drinkpakjes die veel kinderen mee naar school krijgen, ongezonde suikerbommen zijn: bijna één op de vier drinkpakjes bevat zelfs meer suikers dan Coca-Cola. Cola is al extreem zoet met zo’n vijf suikerklontjes per glas. De Gezondheidsraad waarschuwde afgelopen najaar in haar nieuwe Richtlijnen goede voeding al voor […]

Agrarische sector beter af zonder GGO

Het areaal ggo-gewassen heeft sinds 1996 een grote vlucht genomen. De meest toegepaste vorm van genetische modificatie is transgenese. Daarbij worden genen uit een andere soort ingebracht. Inmiddels zijn er nieuwe vormen van genetische modificatie ontwikkeld, zoals cisgenese, waarbij het DNA met soorteigen genen wordt gemodificeerd, en nog weer nieuwere vormen, zoals CRISPR/CAS9 en ODM. […]

Genetische manipulatie melden of niet?

Scepsis over biotechnologie in voedsel, en in het bijzonder de genetische manipulatie van gewassen, wordt meestal geassocieerd met Europese landen. Landen die op een of andere manier het telen van genetisch gemodificeerde organismen (ggo’s) verbieden. Dit zijn onder andere Oostenrijk, Frankrijk en Duitsland. Nederland staat GGO’s wel toe. De Europese Unie heeft een wet die […]