Het laatste nieuws
- Hergebruikt plastic lekt chemische stoffen in water27 juni 2025 - 10:19
- Ingrid Robeyns ontvangt Stevinpremie voor onderzoek naar ongelijkheid27 juni 2025 - 09:55
- Somo: auto-industrie niet in crisis, frustreert klimaatbeleid26 juni 2025 - 10:01
- Alles wordt schaars in Nederland, moet nieuwe keuzes maken25 juni 2025 - 09:35
- Momenten met negatieve stroomprijs nemen fors toe25 juni 2025 - 09:03
Nu in Inzicht
- Hoe de agro-lobby gezonde landbouw de grond in boort23 juni 2025 - 11:10
- Het leven is te duur, maak de toekomst gratis17 juni 2025 - 10:20
- Met wie praat de politiek, met de macht of met de boeren?12 juni 2025 - 08:32
- De toekomst ligt in een levende bodem7 juni 2025 - 10:08
- Hoe de smaak van melk met cultuur verbonden is1 juni 2025 - 10:38
Bonen zijn booming
/in Nieuws/door redactieNederland is in de ban van de boon. De afgelopen maanden kon de peulvrucht rekenen op een flinke groei; niet alleen in media-aandacht, maar ook in consumptie. Vorig jaar groeide de categorie peulvruchten al met 10% en sinds de start van het Jaar van de Boon in januari zelfs met 13%. Vooral de ‘nieuwe’ boonsoorten […]
Duurzaamheid krijgt nauwelijks aandacht in voedingshandel
/in Nieuws/door redactieDuidelijke informatie over de duurzaamheid van voedingsproducten is belangrijk voor consumenten. Toch communiceren producenten en groothandels onvoldoende over de ecologische voetafdruk van voedingsproducten of de herkomst van de voedingswaren of ingrediënten. Ze kijken naar de overheid om initiatief te nemen. Dat blijkt uit recent onderzoek. Potentiële afnemers van voedingsbedrijven, de groothandel en detailhandel, kijken eerst […]
Bingo: glyfosaat in je bier
/in Nieuws/door redactie[updated] In 14 populaire Duitse biermerken zijn sporen van gif aangetroffen. Het gaat om de onkruidverdelger glyfosaat. Die kan volgens de gezondheidsorganisatie WHO kankerverwekkend zijn. De Duitse biermerken worden ook veel in Nederland verkocht. Het bericht wordt door veel media verspreid. Het Duitse milieu-instituut in München heeft een rapport gepubliceerd waarin melding wordt gemaakt van […]
Documentaire: Hoe zit het nu echt met GMO?
/in Inzicht/door redactieDe discussie over genetisch gemodificeerd voedsel, ook bekend onder de Engelse afkorting GMO, is enorm fel. De meningen over dit onderwerp vliegen je om de oren: gaan GMOs de wereld redden of krijg je er kanker van? Het is lastig om als eter, consument en kiezer betrouwbare informatie te krijgen over de belangrijke vragen rond […]
Biologisch vlees en biomelk zijn wèl voedzamer
/in Nieuws/door redactieWie overschakelt op biologisch geproduceerde melkproducten en vlees krijgt een hogere concentratie aan omega3-vetzuren, mineralen en antioxidanten binnen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek, dat een volgend hoofdstuk markeert in de discussie of biologische voeding nu wel of niet gezonder is. Wetenschappers van de Universiteit van Newcastle bestudeerden 196 wetenschappelijke studies over melk en 67 studies […]
Eosta helpt Bhutan bij 100% bio landbouwbeleid
/in Nieuws/door redactieEosta gaat een samenwerking aan met Bhutan, het land van de Gross National Happiness Index. Bhutan is het enige land ter wereld dat een 100% bio landbouwbeleid heeft. Eosta-topman Volkert Engelsman sprak in oktober voor het parlement van Bhutan en begon een uitwisselingsprogramma. Hij wil de duurzame ontwikkeling op het platteland van Bhutan stimuleren, om […]
Pesticidesleak: verkoop glyfosaat vijf keer hoger dan aangenomen
/in Nieuws/door redactieGreenpeace heeft de hand weten te leggen op vertrouwelijke verkoopcijfers van pesticiden in Nederland. De milieuorganisatie publiceert deze cijfers vandaag op de website www.greenpeace.nl/pesticidesleak. Uit de cijfers, afkomstig van de koepel van pesticidenfabrikanten NEFYTO, blijkt dat er een forse kloof is tussen de gebruikscijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hanteert en de […]
Simpel beter eten
/in Inzicht, Opinie/door redactieJe hebt van die momenten dat de slaap even niet wil komen. Een tijdje terug midden in nacht wakker geworden met een hoofd vol gedachten. Voor mij was het ineens duidelijk. Tien korte punten genoteerd die de basis vormen voor een goed voedselbeleid. Die notitie lag al even te wachten op een goed moment om […]
Marcel Schuttelaar helpt duurzame transitie te versnellen
/in Nieuws/door redactieAlle groene en duurzame initiatieven, zoals circulaire economie, stadstuinieren, biobased produceren, zorgcoöperaties, lokale betaalmiddelen, nieuwe businessmodellen, energiecoöperaties en wat al meer maken deel uit van één grote beweging. De Battle for Transition maakt dat zichtbaar. De transitie naar duurzaam gaat niet vanzelf. Maar de weerstanden zijn best te overwinnen. Bijna net zo makkelijk als het […]
Het nieuwe boeren: varkens als ploeg
/in Nieuws/door redactieTuur je over de Nederlandse akkers, dan zie je landbouwmachines de grond omploegen. Natuurboer Richard van Pelt blaast een eeuwenoude methode nieuw leven in: hij laat varkens het werk doen. Zondag 7 februari heeft hij voor het eerst de roodharige Tamworth varkens los gelaten op een stuk grasland in Appelscha. Op het grasland van een […]