Het laatste nieuws
- De klimaatrekening van de zomer in Europa: 43 miljard euro16 september 2025 - 18:07
- Klimaatdoel 2030 nagenoeg onhaalbaar, met dank aan kabinet16 september 2025 - 16:35
- Kunst over klimaatverandering in Nederland: expositie in Den Haag16 september 2025 - 11:15
- Vertrouwen in de politiek in duikvlucht op Prinsjesdag16 september 2025 - 09:39
- Gruwelijk groot: de mega cruiseschepen komen er aan13 september 2025 - 10:12
Nu in Inzicht
- Van Hier & Nu naar een duurzaam Straks, hoe dan? 12 september 2025 - 08:23
- Plannen voor wonen en hypotheekrente aftrek, wat doen die voor klimaat, duurzaamheid en milieu?8 september 2025 - 10:54
- Duurzaamheid en klimaat in de verkiezingen van 2025, van groen tot zwart7 september 2025 - 13:39
- Door de polycrisis, naar een duurzame wereld30 augustus 2025 - 08:42
- Een duurzame toekomst maken: lessen uit acht visies19 augustus 2025 - 17:25
Biologische bloembollen krijgen steeds meer voedingsbodem
/in Nieuws/door redactieHet gebruik van biologische bloembollen zit in de lift. Dit is mede het gevolg van de maatschappelijke aandacht voor de bijensterfte. Op de Keukenhof kunnen bezoekers voor het eerst genieten van biologische bloemen in de verwilderingstuin. En consumenten kunnen inmiddels uit een groot assortiment chemievrije bollen kiezen: ze zijn te koop in 500 filialen van […]
Nieuwe app helpt om gezond én duurzaam te eten
/in Nieuws/door redactieNederland wil bewuste keuzes maken in de supermarkt, maar bestaande informatie over gezondheid vindt men verwarrend. Zo blijkt uit onderzoek. De consument struikelt over ingewikkelde verpakkingsteksten en talloze keurmerken. Questionmark – bekend vanwege de productbeoordelingen op duurzaamheid – lanceert daarom de Pijler Gezondheid op de vernieuwde app en website. De Nederlandse consument kan producten in […]
Waarom is ‘biologisch’ bij ‘gangbaar’ geen onderwerp aan de keukentafel?
/in Inzicht, Opinie/door GastauteurBiologische landbouw heeft een luxe probleem. Biojournaal schreef er op 21 maart 2016 een interessant artikel over. De prijzen zijn goed vanwege een structureel snel groeiende vraag in Nederland en wereldwijd. Want consumenten worden zich steeds bewuster van wat zij eten en wat dat kan doen met hun gezondheid. De supermarkten en streekmarkten spelen daar […]
De nieuwe Schijf van Vijf
/in Nieuws/door redactieHet Voedingscentrum heeft de nieuwste update van de Schijf van Vijf gepresenteerd en start een landelijke campagne. Het voorlichtingsmodel in de vorm van een schijf met 5 vakken geeft de essentie van gezond eten weer. Mensen kunnen hiermee gezonde(re) keuzes maken naar eigen smaak en voorkeur. Elke stap richting de Schijf van Vijf levert gezondheidswinst […]
Bonen zijn booming
/in Nieuws/door redactieNederland is in de ban van de boon. De afgelopen maanden kon de peulvrucht rekenen op een flinke groei; niet alleen in media-aandacht, maar ook in consumptie. Vorig jaar groeide de categorie peulvruchten al met 10% en sinds de start van het Jaar van de Boon in januari zelfs met 13%. Vooral de ‘nieuwe’ boonsoorten […]
Duurzaamheid krijgt nauwelijks aandacht in voedingshandel
/in Nieuws/door redactieDuidelijke informatie over de duurzaamheid van voedingsproducten is belangrijk voor consumenten. Toch communiceren producenten en groothandels onvoldoende over de ecologische voetafdruk van voedingsproducten of de herkomst van de voedingswaren of ingrediënten. Ze kijken naar de overheid om initiatief te nemen. Dat blijkt uit recent onderzoek. Potentiële afnemers van voedingsbedrijven, de groothandel en detailhandel, kijken eerst […]
Bingo: glyfosaat in je bier
/in Nieuws/door redactie[updated] In 14 populaire Duitse biermerken zijn sporen van gif aangetroffen. Het gaat om de onkruidverdelger glyfosaat. Die kan volgens de gezondheidsorganisatie WHO kankerverwekkend zijn. De Duitse biermerken worden ook veel in Nederland verkocht. Het bericht wordt door veel media verspreid. Het Duitse milieu-instituut in München heeft een rapport gepubliceerd waarin melding wordt gemaakt van […]
Documentaire: Hoe zit het nu echt met GMO?
/in Inzicht/door redactieDe discussie over genetisch gemodificeerd voedsel, ook bekend onder de Engelse afkorting GMO, is enorm fel. De meningen over dit onderwerp vliegen je om de oren: gaan GMOs de wereld redden of krijg je er kanker van? Het is lastig om als eter, consument en kiezer betrouwbare informatie te krijgen over de belangrijke vragen rond […]
Biologisch vlees en biomelk zijn wèl voedzamer
/in Nieuws/door redactieWie overschakelt op biologisch geproduceerde melkproducten en vlees krijgt een hogere concentratie aan omega3-vetzuren, mineralen en antioxidanten binnen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek, dat een volgend hoofdstuk markeert in de discussie of biologische voeding nu wel of niet gezonder is. Wetenschappers van de Universiteit van Newcastle bestudeerden 196 wetenschappelijke studies over melk en 67 studies […]
Eosta helpt Bhutan bij 100% bio landbouwbeleid
/in Nieuws/door redactieEosta gaat een samenwerking aan met Bhutan, het land van de Gross National Happiness Index. Bhutan is het enige land ter wereld dat een 100% bio landbouwbeleid heeft. Eosta-topman Volkert Engelsman sprak in oktober voor het parlement van Bhutan en begon een uitwisselingsprogramma. Hij wil de duurzame ontwikkeling op het platteland van Bhutan stimuleren, om […]