Nieuwsoverzicht duurzame voeding

Biologische landbouw kan de hele wereld voeden

Biologische landbouw is een goede manier om de snelgroeiende wereldbevolking te voeden, zelfs als de opbrengst lager is dan bij conventionele landbouw. Dat stellen onderzoekers van de Washington State University in de Verenigde Staten. Biologische gewassen zijn beter bestand tegen ongewone weersomstandigheden zoals droogte. Ook is diversiteit in gewassen goed voor de voedselzekerheid van mensen […]

Onderzoek: drinkpakjes schoolkinderen zijn suikerbommen

Uit onderzoek van foodwatch blijkt dat de populaire drinkpakjes die veel kinderen mee naar school krijgen, ongezonde suikerbommen zijn: bijna één op de vier drinkpakjes bevat zelfs meer suikers dan Coca-Cola. Cola is al extreem zoet met zo’n vijf suikerklontjes per glas. De Gezondheidsraad waarschuwde afgelopen najaar in haar nieuwe Richtlijnen goede voeding al voor […]

Agrarische sector beter af zonder GGO

Het areaal ggo-gewassen heeft sinds 1996 een grote vlucht genomen. De meest toegepaste vorm van genetische modificatie is transgenese. Daarbij worden genen uit een andere soort ingebracht. Inmiddels zijn er nieuwe vormen van genetische modificatie ontwikkeld, zoals cisgenese, waarbij het DNA met soorteigen genen wordt gemodificeerd, en nog weer nieuwere vormen, zoals CRISPR/CAS9 en ODM. […]

Genetische manipulatie melden of niet?

Scepsis over biotechnologie in voedsel, en in het bijzonder de genetische manipulatie van gewassen, wordt meestal geassocieerd met Europese landen. Landen die op een of andere manier het telen van genetisch gemodificeerde organismen (ggo’s) verbieden. Dit zijn onder andere Oostenrijk, Frankrijk en Duitsland. Nederland staat GGO’s wel toe. De Europese Unie heeft een wet die […]

Chinese spion steelt gmo-maïs in VS

Een Chinese man is door een rechtbank in de Amerikaanse staat Iowa veroordeeld voor de diefstal van genetisch gemanipuleerde maïs. Dergelijke spionage komt steeds vaker voor in de landbouw, waarschuwt het FBI. Mo Hailong, een man van 46, werd in 2013 gearresteerd. Hij was op dat moment directeur Internationale Zaken bij het Chinese Dabeinong Technology […]

Olijfolie maakt deze groenten nog gezonder

Mediterrane groenten zoals aubergine, tomaat en courgette worden nog gezonder als ze gebakken worden in extra vierge olijfolie. Dat hebben onderzoekers van de Spaanse Universiteit van Granada bewezen aan de hand van kooktests.Belangrijk is wel dat de olijfolie “extra vierge” is of “afkomstig van eerste koude persing”, een maat voor de zuiverheid van olijfolie. In […]

Visvangst loopt driemaal sneller terug dan gedacht

De wereldwijde visvangst is veel hoger dan de officiële cijfers doen vermoeden, maar krimpt ook drie maal sneller. Dat blijkt uit een grootschalige studie in het gezaghebbende tijdschrift Nature. Officiële statistieken over de wereldwijde visvangst zijn afkomstig van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO), maar die is daarvoor afhankelijk van de lidstaten. De […]

Suiker slechter voor het hart dan vetten

Hartproblemen krijg je sneller van suiker dan van verzadigde vetten. Amerikaanse onderzoekers hebben daarvoor bevestiging gevonden. Coronaire hartziekten, aandoeningen die worden veroorzaakt door afwijkingen in de kransslagaders, zijn de grootste doodsoorzaak in westerse landen. Een acute uiting van dat soort hartziekten is het hartinfarct. Al jaren krijgen we te horen dat we moeten opletten met […]

Platform voedseltransitie van start

Om de voedseltransitie te versnellen wordt er hard gewerkt aan de oprichting van het Platform Voedseltransitie. Met medewerking van een heel aantal partijen in de voedselketen kunnen we kennis opdoen en delen over verander strategieën, innovaties steunen en doorbraken realiseren. Het platform inspireert, stimuleert verrassende coalities en brengt diverse sleutelfiguren uit de voedseltransitie samen. De […]

Insecten duurzame bron van omega 3

Insectenolie. Het kan een interessante nieuwe bron worden van het gezonde omega 3. Want insecten maken het vetzuur zelf aan en kunnen bovendien leven op plantaardig afval. Wageningen University onderzoekt welke insecten het best voor olie te gebruiken zijn, en wat hun optimale dieet dan zou zijn. Insecten worden al gebruikt als bron van eiwit […]