Nieuwsoverzicht duurzame voeding

Chinese spion steelt gmo-maïs in VS

Een Chinese man is door een rechtbank in de Amerikaanse staat Iowa veroordeeld voor de diefstal van genetisch gemanipuleerde maïs. Dergelijke spionage komt steeds vaker voor in de landbouw, waarschuwt het FBI. Mo Hailong, een man van 46, werd in 2013 gearresteerd. Hij was op dat moment directeur Internationale Zaken bij het Chinese Dabeinong Technology […]

Olijfolie maakt deze groenten nog gezonder

Mediterrane groenten zoals aubergine, tomaat en courgette worden nog gezonder als ze gebakken worden in extra vierge olijfolie. Dat hebben onderzoekers van de Spaanse Universiteit van Granada bewezen aan de hand van kooktests.Belangrijk is wel dat de olijfolie “extra vierge” is of “afkomstig van eerste koude persing”, een maat voor de zuiverheid van olijfolie. In […]

Visvangst loopt driemaal sneller terug dan gedacht

De wereldwijde visvangst is veel hoger dan de officiële cijfers doen vermoeden, maar krimpt ook drie maal sneller. Dat blijkt uit een grootschalige studie in het gezaghebbende tijdschrift Nature. Officiële statistieken over de wereldwijde visvangst zijn afkomstig van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO), maar die is daarvoor afhankelijk van de lidstaten. De […]

Suiker slechter voor het hart dan vetten

Hartproblemen krijg je sneller van suiker dan van verzadigde vetten. Amerikaanse onderzoekers hebben daarvoor bevestiging gevonden. Coronaire hartziekten, aandoeningen die worden veroorzaakt door afwijkingen in de kransslagaders, zijn de grootste doodsoorzaak in westerse landen. Een acute uiting van dat soort hartziekten is het hartinfarct. Al jaren krijgen we te horen dat we moeten opletten met […]

Platform voedseltransitie van start

Om de voedseltransitie te versnellen wordt er hard gewerkt aan de oprichting van het Platform Voedseltransitie. Met medewerking van een heel aantal partijen in de voedselketen kunnen we kennis opdoen en delen over verander strategieën, innovaties steunen en doorbraken realiseren. Het platform inspireert, stimuleert verrassende coalities en brengt diverse sleutelfiguren uit de voedseltransitie samen. De […]

Insecten duurzame bron van omega 3

Insectenolie. Het kan een interessante nieuwe bron worden van het gezonde omega 3. Want insecten maken het vetzuur zelf aan en kunnen bovendien leven op plantaardig afval. Wageningen University onderzoekt welke insecten het best voor olie te gebruiken zijn, en wat hun optimale dieet dan zou zijn. Insecten worden al gebruikt als bron van eiwit […]

Veel Chinese mais genetisch besmet door illegale teelt

Boeren in het noordoosten van China maken illegaal gebruik van genetisch gewijzigde maïsvarianten. Dat blijkt uit een onderzoek van milieu-organisatie Greenpeace. De organisatie liet maïsstalen analyseren van zowel velden als markten en winkels in vijf districten van de provincie Liaoning, de graanschuur van China. De resultaten zijn verrassend: vrijwel alle stalen blijken sporen te bevatten […]

Albert Heijn gedroogde cranberries winnen ‘Gouden Windei’

De cranberries van Albert Heijn zijn uitgeroepen tot het meest misleidende product. Dit ‘superfood’ bestaat voor 68% uit toegevoegde siroop en voor slechts 30% daadwerkelijk uit cranberries. Feitelijk worden dus vooral suikers verkocht onder het mom van superfood. Albert Heijn wint daarmee het Gouden Windei 2015 van voedselwaakhond foodwatch. Albert Heijn heeft foodwatch toegezegd het […]

Kwekersrecht moet patent op voedingsgewassen voorkomen

Het is veelzeggend dat het belang van het kwekersrecht dat voor de hele Europese Unie geldt de politieke partijkleuren overstijgt, althans in Nederland. Het geeft daarmee aan, hoe belangrijk het kwekersrecht is voor de Nederlandse agrarische veredelingssector. Het kwekersrecht, en dan met name de kwekersvrijstelling, is in gevaar. Patenten op planteigenschappen en zelfs gewassoorten, zoals […]

Duurzame paling bestaat niet

Paling staat donkerrood op de nieuwe VISwijzer die deze week is verschenen. Dit betekent dat de keuze voor paling wordt afgeraden omdat de palingsoort ernstig wordt bedreigd. Dit blijkt uit de jaarlijkse beoordelingen door wetenschappers. Het advies blijft daarom: vermijden. Geregeld verschijnen er berichten in de media die doen vermoeden dat er duurzame paling gekocht […]