Nieuwsoverzicht duurzame voeding

Veel Chinese mais genetisch besmet door illegale teelt

Boeren in het noordoosten van China maken illegaal gebruik van genetisch gewijzigde maïsvarianten. Dat blijkt uit een onderzoek van milieu-organisatie Greenpeace. De organisatie liet maïsstalen analyseren van zowel velden als markten en winkels in vijf districten van de provincie Liaoning, de graanschuur van China. De resultaten zijn verrassend: vrijwel alle stalen blijken sporen te bevatten […]

Albert Heijn gedroogde cranberries winnen ‘Gouden Windei’

De cranberries van Albert Heijn zijn uitgeroepen tot het meest misleidende product. Dit ‘superfood’ bestaat voor 68% uit toegevoegde siroop en voor slechts 30% daadwerkelijk uit cranberries. Feitelijk worden dus vooral suikers verkocht onder het mom van superfood. Albert Heijn wint daarmee het Gouden Windei 2015 van voedselwaakhond foodwatch. Albert Heijn heeft foodwatch toegezegd het […]

Kwekersrecht moet patent op voedingsgewassen voorkomen

Het is veelzeggend dat het belang van het kwekersrecht dat voor de hele Europese Unie geldt de politieke partijkleuren overstijgt, althans in Nederland. Het geeft daarmee aan, hoe belangrijk het kwekersrecht is voor de Nederlandse agrarische veredelingssector. Het kwekersrecht, en dan met name de kwekersvrijstelling, is in gevaar. Patenten op planteigenschappen en zelfs gewassoorten, zoals […]

Duurzame paling bestaat niet

Paling staat donkerrood op de nieuwe VISwijzer die deze week is verschenen. Dit betekent dat de keuze voor paling wordt afgeraden omdat de palingsoort ernstig wordt bedreigd. Dit blijkt uit de jaarlijkse beoordelingen door wetenschappers. Het advies blijft daarom: vermijden. Geregeld verschijnen er berichten in de media die doen vermoeden dat er duurzame paling gekocht […]

Nederland is groot in overbevissing

Uit nieuw onderzoek van de New Economics Foundation (NEF) blijkt dat Europese ministers voortdurend hogere limieten aan de vangst hebben gesteld dan wetenschappelijk werd geadviseerd. Dit heeft miljarden aan economisch potentieel gekost. Deze onthullingen, die zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad Marine Policy (zie ook bijlage), laten zien dat overbevissing in de Europese wateren in de […]

foodwatch wint rechtzaak over paardenvlees

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moet openbaar maken welke bedrijven tussen 2011 en 2013 het paardenvlees van Willy Selten hebben afgenomen, en in welke producten dit vlees terecht is gekomen. Dat heeft de rechter in Amsterdam besloten in een zaak die voedselwaakhond foodwatch aanspande tegen de staatssecretaris van Economische Zaken (verantwoordelijk voor de NVWA). […]

Magic Candy Factory print duurzame snoep in 3D

Op zoek naar iets zoets, maar dan creatief en kleurrijk? Ga dan naar de ‘Magic Candy Factory’, die 3D-geprint snoep maakt voor iedereen die van winkelen houdt. De nieuwe snoepwinkel opende op 28 augustus jl. haar deuren in Katjes Café Grün-Ohr in Berlijn, Duitsland. Eigen kleur en vorm Voor een perfecte snoepervaring kunnen klanten kiezen […]

Omzet biologische, duurzame voeding groeit sterk

In de eerste 36 weken van 2015 is de verkoop van biologische producten in de supermarkten sterk gegroeid. De groei vindt vooral plaats in de droge kruidenierswaren en brood, banket en ontbijtgranen met resp. 31% en 30%. De daling van omzet van vlees in 2014 is weer omgebogen naar groei: de biologische vleesomzet is in […]

GMO zalm mag op tafel

Genetisch gemodificeerde zalm mag voortaan bij de Amerikanen op tafel komen. Voor het eerst staan staat een land de menselijke consumptie van transgeen vlees toe. Het Amerikaanse voedselagentschap FDA heeft  het licht op groen gezet voor de menselijke consumptie van ggo-zalm. Aan de goedkeuring gingen twintig jaar van juridisch getouwtrek vooraf. Het is voor het […]

20 jaar gentech: 20 jaar deceptie

De teelt van genetisch gemanipuleerde gewassen zorgt voor meer bestrijdingsmiddelengebruik, genetische vervuiling van de oogsten van gentechvrije boeren en toenemende machtsconcentratie bij een handvol grote bedrijven. Dat zijn de conclusies die Greenpeace trekt in het  nieuwe rapport ’20 years of failure’  dat een analyse maakt van de eerste 20 jaar ervaring met gentechlandbouw. Greenpeace roept […]