Het laatste nieuws
- Gruwelijk groot: de mega cruiseschepen komen er aan13 september 2025 - 10:12
- Studie linkt hittegolven direct aan vervuilende bedrijven12 september 2025 - 10:34
- Europese vis zwaar vervuild met PFAS11 september 2025 - 13:27
- Hybride auto’s stoten tot vijf keer meer uit dan beloofd11 september 2025 - 10:11
- Grote meerderheid wil dat nieuw kabinet salderingsregeling behoudt11 september 2025 - 09:52
Nu in Inzicht
- Van Hier & Nu naar een duurzaam Straks, hoe dan? 12 september 2025 - 08:23
- Plannen voor wonen en hypotheekrente aftrek, wat doen die voor klimaat, duurzaamheid en milieu?8 september 2025 - 10:54
- Duurzaamheid en klimaat in de verkiezingen van 2025, van groen tot zwart7 september 2025 - 13:39
- Door de polycrisis, naar een duurzame wereld30 augustus 2025 - 08:42
- Een duurzame toekomst maken: lessen uit acht visies19 augustus 2025 - 17:25
Urgenda zoekt de ‘Beste Aardbei van Nederland’
/in Nieuws/door redactieNieuwVers kiest op 16 juli de ‘Beste Aardbei van Nederland’. Initiatiefnemers Urgenda en Foodlog zoeken daarvoor de koplopers onder de Nederlandse aardbeientelers. Telers die via verduurzamende innovaties op bedrijfsniveau of in de keten hun lekkere aardbeien bij de consument weten te krijgen, en het verdienen om extra in de spotlights te worden gezet. Kandidaten kunnen […]
Dijksma wil lichtgevende eieren
/in Inzicht/door redactieStaatssecretaris Dijksma van Economische Zaken wil onderzoek laten doen om kippen genetisch te kunnen manipuleren met een kwallen-gen. De bedoeling is dat kippen eieren leggen die met een bepaald licht fluorescerend oplichten wanneer er een mannelijk embryo in zit. Zo kunnen de haantjes al herkend en vernietigd worden voordat ze uit het ei komen. Kippen genetisch […]
NASA gaat pizza printen
/in Inzicht/door redactieWe hoorden er al eerder over: 3d geprint voedsel. Nu gaat ook NASA, het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf, onderzoek naar 3D voedsel-printers ondersteunen. Anjan Contractor, een werktuigbouwkundig ingenieur van Systems and Materials Research Corporation (SMRC), kreeg $ 125.000 om een “universal food synthesizer prototype” te maken.
Biobier: ecologischer, lekkerder en minder hoofdpijn
/in Inzicht/door koenBelgië is een bierland, dat is bekend: je kunt er meer dan 750 verschillende biersoorten proeven. België dankt zijn bierdiversiteit vooral aan de vele streekbieren: lokale biertjes, met veel liefde gebrouwen en gezegend met bijzondere namen als Bierbuik, ’t Zelfde, Zeezuiper en Bierentemmer. Meer dan zestig van die streekbieren zijn biobieren. Gert Jordens (46), kleinzoon van een Hasseltse […]
Voeding wereldbevolking niet haalbaar bij conventionele landbouw
/in Nieuws/door redactieProf.dr.ir. Pablo Tittonell stelt bij de aanvaarding van het ambt van hoogleraar Farming systems ecology op 16 mei aan Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, dat de wereldbevolking voeden een hachelijke zaak is als we vasthouden aan de conventionele wijze van landbouw en veeteelt. Deze vorm van landbouw heeft een schadelijke invloed op de gezondheid […]
Fruit gaat er beter in in stukjes
/in Inzicht/door redactieWaarom laten kinderen en jongeren fruit makkelijk links liggen en is snoep zoveel aantrekkelijker? Omdat fruit moeilijker te eten is, achterhaalden Amerikaanse onderzoekers. Het voedings- en merkenlaboratorium van de Cornell-universiteit (Ithaca, New York) deed tests in acht lagere scholen. Die kregen allemaal een handige fruitsnijder, waarmee je een appel in enkele seconden in zes delen […]
Daar komen de voedseljutters
/in Inzicht/door redactieEindelijk is het lente. En niet alleen de kou, ook de droogte lijkt achter de rug. Het wordt weer groeizaam weer. Agrariërs zaten tot voor kort met de Enkhuizer almanak op tafel en de handen in het haar de weersomstandigheden te verwensen. De laatste keer dat ze zó laat konden gaan zaaien en poten zal […]
Joris Lohman: ‘We moeten voor al dat eten ook iets teruggeven’
/in Opinie/door Suzanne LeijtensRazend populair is ‘t, het Food Film Festival. Van 22 t/m 24 maart organiseert Youth Food Movement het festival voor het derde jaar op rij. Voorzitter Joris Lohman (27) vertelt over zijn favoriete film, actuele voedselkwesties en hoe hij met zijn jonge foodclub langzaam de wereld verovert.
Food waste wordt een feest
/in Inzicht/door Suzanne LeijtensDat je prima kunt koken met de weggegooide voedselrestanten van de supermarkt wisten we al. Maar voor 150 hongerige mensen tegelijk? Dat is een ander verhaal. FoodGuerrilla deed het afgelopen dinsdag tijdens een no waste dinner bij Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. En dat is nog maar het begin.
Steeds meer veganisten
/in Inzicht/door redactieSteeds meer mensen eten alleen nog plantaardige voeding of volgen een volledig veganistische leefwijze. Tot deze conclusie komt de Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) na het vaststellen van de jaarcijfers betreffende het aantal leden, donateurs en abonnees. De cijfers over het afgelopen jaar tonen een groei van maar liefst 30%.