Het laatste nieuws
- Superrijken plunderen het klimaat31 oktober 2025 - 09:26
- Teflon en PFAS afbreken kan, het begin is er30 oktober 2025 - 13:05
- Alarm: eigenaren van zonnepanelen betalen straks voor teruglevering29 oktober 2025 - 09:58
- Uitvoering milieumaatregelen defensieplannen onzeker28 oktober 2025 - 10:04
- Peilingen: D66 knalt, hoop voor links en het klimaat27 oktober 2025 - 07:00
Nu in Inzicht
- Netcongestie als groeikans: hoe bedrijven sterker uit de energiecrisis kunnen komen21 oktober 2025 - 09:30
- De klimaatdiscussie nadert de gloeiende kern16 oktober 2025 - 09:31
- Duurzaamheid vraagt om nieuwe spelers11 oktober 2025 - 11:10
- StemWijzer en andere kieswijzers voor de Tweede Kamerverkiezingen 202529 september 2025 - 08:00
- Het probleem van oplossingen 27 september 2025 - 08:00


Voetafdruk voedselconsumptie kan een kwart minder
/in Inzicht/door redactieDe consument is de grootste voedselverspiller, verantwoordelijk voor ongeveer de helft van alle voedselverspilling (naar schatting wordt tussen de 1,4 en 2,5 miljoen ton per jaar verspild). Met het tegengaan van voedselverspilling kunnen consumenten dus al een grote bijdrage leveren aan het verduurzamen van het voedselsysteem. Vermindering van de vlees- en zuivelconsumptie helpt ook: als […]
Varkens ziek en agressief van GGO voer
/in Inzicht/door redactieVarkens ondervinden negatieve gevolgen van veevoer met ingrediënten afkomstig van genetisch gemodificeerde gewassen, blijkt uit onderzoek van de Flinders Universiteit, Adelaide, Australië. Dat meldt Gentech.nl Zeugen gevoerd met ggo-voer, hadden gemiddeld een 25% zwaardere baarmoeder dan zeugen die voer zonder ggo-ingrediënten hadden gegeten. Een mogelijk teken van een ziekte dat om nader onderzoek vraagt. Het […]
Urgenda zoekt de ‘Beste Aardbei van Nederland’
/in Nieuws/door redactieNieuwVers kiest op 16 juli de ‘Beste Aardbei van Nederland’. Initiatiefnemers Urgenda en Foodlog zoeken daarvoor de koplopers onder de Nederlandse aardbeientelers. Telers die via verduurzamende innovaties op bedrijfsniveau of in de keten hun lekkere aardbeien bij de consument weten te krijgen, en het verdienen om extra in de spotlights te worden gezet. Kandidaten kunnen […]
Dijksma wil lichtgevende eieren
/in Inzicht/door redactieStaatssecretaris Dijksma van Economische Zaken wil onderzoek laten doen om kippen genetisch te kunnen manipuleren met een kwallen-gen. De bedoeling is dat kippen eieren leggen die met een bepaald licht fluorescerend oplichten wanneer er een mannelijk embryo in zit. Zo kunnen de haantjes al herkend en vernietigd worden voordat ze uit het ei komen. Kippen genetisch […]
NASA gaat pizza printen
/in Inzicht/door redactieWe hoorden er al eerder over: 3d geprint voedsel. Nu gaat ook NASA, het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf, onderzoek naar 3D voedsel-printers ondersteunen. Anjan Contractor, een werktuigbouwkundig ingenieur van Systems and Materials Research Corporation (SMRC), kreeg $ 125.000 om een “universal food synthesizer prototype” te maken.
Biobier: ecologischer, lekkerder en minder hoofdpijn
/in Inzicht/door koenBelgië is een bierland, dat is bekend: je kunt er meer dan 750 verschillende biersoorten proeven. België dankt zijn bierdiversiteit vooral aan de vele streekbieren: lokale biertjes, met veel liefde gebrouwen en gezegend met bijzondere namen als Bierbuik, ’t Zelfde, Zeezuiper en Bierentemmer. Meer dan zestig van die streekbieren zijn biobieren. Gert Jordens (46), kleinzoon van een Hasseltse […]
Voeding wereldbevolking niet haalbaar bij conventionele landbouw
/in Nieuws/door redactieProf.dr.ir. Pablo Tittonell stelt bij de aanvaarding van het ambt van hoogleraar Farming systems ecology op 16 mei aan Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, dat de wereldbevolking voeden een hachelijke zaak is als we vasthouden aan de conventionele wijze van landbouw en veeteelt. Deze vorm van landbouw heeft een schadelijke invloed op de gezondheid […]
Fruit gaat er beter in in stukjes
/in Inzicht/door redactieWaarom laten kinderen en jongeren fruit makkelijk links liggen en is snoep zoveel aantrekkelijker? Omdat fruit moeilijker te eten is, achterhaalden Amerikaanse onderzoekers. Het voedings- en merkenlaboratorium van de Cornell-universiteit (Ithaca, New York) deed tests in acht lagere scholen. Die kregen allemaal een handige fruitsnijder, waarmee je een appel in enkele seconden in zes delen […]
Daar komen de voedseljutters
/in Inzicht/door redactieEindelijk is het lente. En niet alleen de kou, ook de droogte lijkt achter de rug. Het wordt weer groeizaam weer. Agrariërs zaten tot voor kort met de Enkhuizer almanak op tafel en de handen in het haar de weersomstandigheden te verwensen. De laatste keer dat ze zó laat konden gaan zaaien en poten zal […]
Joris Lohman: ‘We moeten voor al dat eten ook iets teruggeven’
/in Opinie/door Suzanne LeijtensRazend populair is ‘t, het Food Film Festival. Van 22 t/m 24 maart organiseert Youth Food Movement het festival voor het derde jaar op rij. Voorzitter Joris Lohman (27) vertelt over zijn favoriete film, actuele voedselkwesties en hoe hij met zijn jonge foodclub langzaam de wereld verovert.