Het laatste nieuws
- Gruwelijk groot: de mega cruiseschepen komen er aan13 september 2025 - 10:12
- Studie linkt hittegolven direct aan vervuilende bedrijven12 september 2025 - 10:34
- Europese vis zwaar vervuild met PFAS11 september 2025 - 13:27
- Hybride auto’s stoten tot vijf keer meer uit dan beloofd11 september 2025 - 10:11
- Grote meerderheid wil dat nieuw kabinet salderingsregeling behoudt11 september 2025 - 09:52
Nu in Inzicht
- Van Hier & Nu naar een duurzaam Straks, hoe dan? 12 september 2025 - 08:23
- Plannen voor wonen en hypotheekrente aftrek, wat doen die voor klimaat, duurzaamheid en milieu?8 september 2025 - 10:54
- Duurzaamheid en klimaat in de verkiezingen van 2025, van groen tot zwart7 september 2025 - 13:39
- Door de polycrisis, naar een duurzame wereld30 augustus 2025 - 08:42
- Een duurzame toekomst maken: lessen uit acht visies19 augustus 2025 - 17:25
Hoe vogelgriep dankzij Trump een pandemie kan worden
/in Nieuws/door redactieVogelgriep H5N1 baart de Verenigde Staten al een tijd lang zorgen en de situatie verslechterde de afgelopen maanden verder. H5N1 heeft er nu al meer dan 138 miljoen vogels geïnfecteerd en is ook overgesprongen op zoogdieren en mensen. Door het verbreken van de internationale communicatie tussen onderzoekers riskeert president Trump nu een nieuwe pandemie.
Hoeveel kanker zit er in je frisdrank?
/in Nieuws/door redactieWe willen af van ongezonde suiker. Daarom stoppen we kunstmatige zoetstoffen als aspartaam in onze voeding en (fris)dranken. Dat gebeurt al jaren. En net zolang als er aspartaam wordt toegevoegd, loopt de discussie over de veiligheid van de zoetstof. Die is nooit bewezen en aspartaam blijft verdacht als mogelijke bron van kanker.
Dit zit er aan pesticiden op je groenten en fruit, asperges de schoonste
/in Nieuws/door redactiePan (Pesticide Action Network Netherlands) zocht uit hoeveel pesticiden er op je groenten en fruit zitten. Nogal wat, blijkt, maar het verschilt erg per soort. Citrusfruit is van alle fruit en groenten het meest vervuild met resten van pesticiden.
Zwart plastic keukengerei van elektronisch afval, kook jij daar ook mee?
/in Nieuws/door redactieZwart plastic lepels, spatels en gardes kom je in bijna elke keuken tegen. Uit onderzoek blijkt nu dat daar een geurtje aan zit. Zwart plastic is vaak gemaakt van gerecycled elektronisch afval. Daar zitten stoffen in als brandvertragers en zware metalen. Die kunnen uit het plastic lekken tijdens gebruik en dat kan gezondheidsrisico’s opleveren. Het is maar dat je het weet.
Waarschuwing: spiegelbacteriën zijn groot risico voor mens, dier en plant
/in Nieuws/door redactieWetenschappers waarschuwen voor de grote risico’s van het creëren van spiegelbacteriën. Dat zijn hypothetische organismen die volledig zijn opgebouwd uit spiegelbeeldige biologische moleculen, die het immuunsysteem kunnen ontwijken.
Hersenrot is woord van het jaar, dat verklaart veel
/in Nieuws/door redactieDe Oxford English Dictionary heeft hersenrot, (brain rot) uitgeroepen tot woord van het jaar 2024. Dat woord beschrijft perfect wat het internet met ons brein doet. “Brain rot” of hersenrot betekent letterlijk dat je mentale toestand achteruitgaat door overmatig gebruik van zinloze online content.
Gevaarlijke en resistente klebsiella bacterie duikt op in Oekraïne
/in Nieuws/door redactieEen onderzoek naar bacteriën bij oorlogsslachtoffers in ziekenhuizen in Oekraïne een jaar geleden toonde aan dat sommige bacteriesoorten volledig resistent waren tegen antibiotica. Nu hebben dezelfde onderzoekers de besmettelijkheid van deze bacteriën onderzocht, en die is gevaarlijk hoog.
Overbemeste grond verzwakt het microbioom, in de bodem en in ons
/in Inzicht/door Huib StamDe grond en het oppervlaktewater worden ernstig vervuild, niet alleen door stikstofverbindingen en andere chemicaliën. Een weiland met raaigras (heel eiwitrijk voor de melk) dat overbemest wordt, groeit als een gek, maar is qua microbiële biodiversiteit armer dan de woestijn.
Hoe we te veel eiwitten aangesmeerd krijgen, en wat dat met ons doet
/in Inzicht/door Huib StamVoedingsmiddelenbedrijven gooien voortdurend hun chemische, proces- en marketing-creativiteit in de strijd om met nieuwe producten in de smaak te vallen van de consument. Of die kopers die producten ook echt nodig hebben, is vers twee. Of een nieuw trendy artikel behalve voor het bedrijf en misschien voor de consument ook gunstig is voor de planeet, is zelden een overweging. Over eiwitten aardappelen, onze gezondheid en die van de planeet.
Wat gaat Schoof 1 doen met het advies van de Gezondheidsraad?
/in Inzicht/door Huib StamGaan we met de nieuwe regering verder op weg naar een duurzaam voedselsysteem? Of worden we door de lobbyisten van de agrarische industrie in het kabinet jaren teruggeworpen in de transitie naar gezondere en duurzame voeding? De Gezondheidsraad zou ons die weg kunnen wijzen. Maar wat gaat de club van Schoof er mee doen?