Het laatste nieuws
- Britten gaan experimenteren met de atmosfeer, ondanks risico’s7 mei 2025 - 18:26
- Overshoot Day: Voetafdruk Nederland kleiner dan gedacht3 mei 2025 - 10:06
- Peilingen: NSC verdampt, Wilders’ PVV zinkt weg, brede linkse winst30 april 2025 - 08:00
- Giftige chemie, die andere bedreiging van de wereld28 april 2025 - 10:55
- Rechtbank: Gemeenten mogen fossiele reclame verbieden25 april 2025 - 11:32
Nu in Inzicht
- Groene groei is een sprookje, trap er niet in4 mei 2025 - 15:04
- De toekomst wordt beter met geld dat duurzaam werkt26 april 2025 - 08:00
- De toekomst van voedsel groeit lokaal18 april 2025 - 09:27
- Plannen smeden voor een duurzame toekomst, voor als de tijd rijp is12 april 2025 - 06:00
Waarschuwing: spiegelbacteriën zijn groot risico voor mens, dier en plant
/in Nieuws/door redactieWetenschappers waarschuwen voor de grote risico’s van het creëren van spiegelbacteriën. Dat zijn hypothetische organismen die volledig zijn opgebouwd uit spiegelbeeldige biologische moleculen, die het immuunsysteem kunnen ontwijken.
Hersenrot is woord van het jaar, dat verklaart veel
/in Nieuws/door redactieDe Oxford English Dictionary heeft hersenrot, (brain rot) uitgeroepen tot woord van het jaar 2024. Dat woord beschrijft perfect wat het internet met ons brein doet. “Brain rot” of hersenrot betekent letterlijk dat je mentale toestand achteruitgaat door overmatig gebruik van zinloze online content.
Gevaarlijke en resistente klebsiella bacterie duikt op in Oekraïne
/in Nieuws/door redactieEen onderzoek naar bacteriën bij oorlogsslachtoffers in ziekenhuizen in Oekraïne een jaar geleden toonde aan dat sommige bacteriesoorten volledig resistent waren tegen antibiotica. Nu hebben dezelfde onderzoekers de besmettelijkheid van deze bacteriën onderzocht, en die is gevaarlijk hoog.
Overbemeste grond verzwakt het microbioom, in de bodem en in ons
/in Inzicht/door Huib StamDe grond en het oppervlaktewater worden ernstig vervuild, niet alleen door stikstofverbindingen en andere chemicaliën. Een weiland met raaigras (heel eiwitrijk voor de melk) dat overbemest wordt, groeit als een gek, maar is qua microbiële biodiversiteit armer dan de woestijn.
Hoe we te veel eiwitten aangesmeerd krijgen, en wat dat met ons doet
/in Inzicht/door Huib StamVoedingsmiddelenbedrijven gooien voortdurend hun chemische, proces- en marketing-creativiteit in de strijd om met nieuwe producten in de smaak te vallen van de consument. Of die kopers die producten ook echt nodig hebben, is vers twee. Of een nieuw trendy artikel behalve voor het bedrijf en misschien voor de consument ook gunstig is voor de planeet, is zelden een overweging. Over eiwitten aardappelen, onze gezondheid en die van de planeet.
Wat gaat Schoof 1 doen met het advies van de Gezondheidsraad?
/in Inzicht/door Huib StamGaan we met de nieuwe regering verder op weg naar een duurzaam voedselsysteem? Of worden we door de lobbyisten van de agrarische industrie in het kabinet jaren teruggeworpen in de transitie naar gezondere en duurzame voeding? De Gezondheidsraad zou ons die weg kunnen wijzen. Maar wat gaat de club van Schoof er mee doen?
Activisme over voeding moet feitelijk zijn, geen BN-geroeptoeter
/in Inzicht/door Huib StamAls de afgelopen halve eeuw van studies en publicaties over voeding en gezondheid iets heeft opgeleverd, dan is het wel het inzicht dat de wisselwerking tussen beide heel complex is.
De grote risico’s van knutselen met dna synthese en ai
/in Nieuws/door redactieEen virus in elkaar knutselen met stukjes DNA die je online kunt kopen? Met kunstmatige intelligentie (AI) en dna synthese zou het al kunnen, of anders is het een kwestie van tijd.
Ecologische ramp een feit, ook risico op pandemie door vogelgriepvirus
/in Inzicht/door Huib StamDe vraag is niet óf, maar wanneer zich een humane pandemie door het vogelgriepvirus zal voordoen – met de gevolgen van een coronacrisis. Wetenschappers zijn nu nog redelijk optimistisch, het zal zo’n vaart niet lopen. Of toch?
Waarom neemt kanker juist onder jonge volwassenen sterk toe?
/in Nieuws/door Huib StamWaarom krijgen jonge mensen kanker? Dat is gissen. In het ene geval is het misschien een van de twee beruchte BRCA-genen, die erfelijk zijn en voor sommige jonge dragers een reden om preventief de borsten te laten verwijderen. In het andere geval is het misschien domme pech.