Het laatste nieuws
- Méér CO2, in plaats van minder, niks groene groei4 oktober 2024 - 09:55
- Het gaat goed met tweedehands3 oktober 2024 - 10:22
- Peilingen: coalitie verliest, NSC implodeert verder28 september 2024 - 08:00
- Meer dan de helft elektriciteitsproductie nu hernieuwbaar27 september 2024 - 09:32
- Zuivere koffie nauwelijks te vinden in supers26 september 2024 - 12:45
Nu in Inzicht
- Milieu-activisten in de frontlinie: “Waneer stopt onrecht in naam van ontwikkeling?”2 oktober 2024 - 13:12
- Koeienstront als politiek probleem1 oktober 2024 - 18:27
- Wat gaat Schoof 1 doen met het advies van de Gezondheidsraad? 23 september 2024 - 13:00
- Schoof en Co: iedereen verliest15 september 2024 - 10:03
- Het klimaatdenken ligt aan ankers vast. Welke zijn dat?24 augustus 2024 - 14:31
Directeur CocaCola: critici voedselindustrie schaden consumentenvertrouwen
/in Opinie/door Peter van VlietHet is niet de industrie die van alles in ons voedsel stopt wat er niet in thuishoort, die er voor zorgt dat consumenten niet meer vertrouwen wat er op hun bord ligt. Nee, het zijn juist de kritische media, bloggers en consumentenwaakhonden die mensen belemmeren in het maken van een gezonde keuze voor voedsel en […]
Disney stopt giftige stoffen in kinderkleding
/in Nieuws/door redactieIn de kinderkleding van grote merken als Disney, Burberry en Adidas zijn chemische stoffen ontdekt die gevaarlijk zijn voor de ontwikkeling van kinderen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Greenpeace. De milieuorganisatie kocht in totaal 82 producten in winkels in 25 landen over de hele wereld van merken als C&A, Disney, GAP en H&M, […]
Nieuwe praktijkgids voedings- en gezondheidsclaims editie 2014
/in Nieuws/door redactieDe consument krijgt in de supermarkt te maken met allerlei informatie op de verpakkingen van levensmiddelen. Voor een deel is dit de wettelijke verplichte informatie zoals het vermelden van de samenstelling in de ingrediëntendeclaratie, de hoeveelheid/het gewicht en de houdbaarheidsdatum. Daarnaast treft de consument ook informatie aan met meer emotionele waarde, zoals het merk van […]
Plankton helpt malaria te voorkomen
/in Nieuws/door redactieDoor de biodiversiteit te verbeteren in meren en vijvers kan een flinke stap gezet worden in de strijd tegen malaria. Uit Duits onderzoek blijkt dat plankton een natuurlijke vijand is van de muggenlarven. Tot nog toe werden tegen de muggenlarven vaak chemicaliën ingezet, zoals DDT, die ook schadelijk zijn voor andere dieren. Een milieuvriendelijker strategie […]
foodwatch: Nationaal Schoolontbijt gekaapt door voedselindustrie
/in Nieuws/door redactieVoedselwaakhond foodwatch bekritiseert de invulling van het grootschalige jaarlijks terugkerende Nationaal Schoolontbijt. De inhoud van de ontbijtpakketten voor scholen wordt namelijk bepaald door de sponsorende voedselbedrijven als Venz, ERU en Appelsientje. Het resultaat is dat de ontbijttafels van 2.000 basisscholen volgens foodwatch vol staan met te zoete, te zoute en te vette producten. Groente of fruit wordt […]
Wettelijke normen voor gifresten op groente en fruit vaak onveilig
/in Nieuws/door redactieDe wettelijke normen voor resten landbouwgif op groente en fruit zijn vaak veel te hoog. Daardoor kan het zijn dat groente en fruit in de winkelschappen voldoet aan de wet terwijl er wel gezondheidsrisico’s zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van Milieudefensie en foodwatch op basis van cijfers van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). […]
Voedselverpakkingen, drankblikjes oorzaak overgewicht bij jongeren?
/in Nieuws/door redactieKinderen die in aanraking komen met twee chemische stoffen die veel voorkomen in voedselverpakkingen hebben een grotere kans op overgewicht en diabetes. De stoffen zijn ftalaten, die worden gebruikt om plastics zacht te maken, en bisphenol-A (BPA), dat onder andere voorkomt in de kunststof coating in aluminium frisdrankblikjes. Dat blijkt uit publicaties van onderzoeken in […]
Varkens ziek en agressief van GGO voer
/in Inzicht/door redactieVarkens ondervinden negatieve gevolgen van veevoer met ingrediënten afkomstig van genetisch gemodificeerde gewassen, blijkt uit onderzoek van de Flinders Universiteit, Adelaide, Australië. Dat meldt Gentech.nl Zeugen gevoerd met ggo-voer, hadden gemiddeld een 25% zwaardere baarmoeder dan zeugen die voer zonder ggo-ingrediënten hadden gegeten. Een mogelijk teken van een ziekte dat om nader onderzoek vraagt. Het […]
Hormoonverstoorders vormen ernstig gezondheidsrisico
/in Nieuws/door redactieVeel chemische stoffen, die nog niet zijn getest op hun verstorende effecten op het hormoonsysteem, kunnen ernstige gezondheidsrisico’s inhouden. Dat concludeert een nieuw rapport van het United Nations Environment Programme (UNEP) en de WHO. De gezamenlijke studie roept op tot meer onderzoek om het verband te begrijpen tussen hormoonverstoorders (EDC) die in vele huishoudelijke en industriële […]
Hormoonverstoorders in groenten: sla als anticonceptiepil
/in Inzicht/door redactieWECF heeft meetgegevens van pesticideresiduen in groenten en fruit uit de Nederlandse winkelschappen geanalyseerd en vond vele resten van hormoonverstorende bestrijdingsmiddelen. Deze chemische stoffen (EDC’s) kunnen al in hele lage dosis de ontwikkeling en gezondheid van kinderen aantasten. WECF vond in 55% van de geteste aardbeien en in 90% van de appels uit Nederlandse supermarkten […]