
Hoe radicaal rechts de boerenidylle uitmelkt
Het in stand houden van de intensieve ‘ondernemerslandbouw’ in Nederland leidt tot grote ontwrichting van de samenleving, beweert Jan Douwe van der Ploeg in zijn nieuwe boek ‘Gesloten vanwege stikstof’. Een uitgebreide samenvatting met commentaar van Huib Stam.

Komt een nieuwe pandemie uit het Noordpool ijs?
Wetenschappers waarschuwen dat de mensheid kans loopt op een bizarre nieuwe pandemie. Oude virussen die bevroren zijn in de Arctische permafrost kunnen op een dag vrijkomen door het opwarmende klimaat en een grote ziekte-uitbraak ontketenen.

Na Shell krijgt nu ING een klimaatzaak aan de broek
Milieudefensie start een Klimaatzaak tegen ING. Dat heeft directeur Donald Pols bekend gemaakt tijdens een persconferentie in Amsterdam. In 2021 won Milieudefensie al een vergelijkbare zaak tegen Shell.

Links en rechts bestaan niet meer: de nieuwe stammenstrijd
Het Europese kiezerspubliek is niet langer verdeeld in links en rechts, maar in vijf “crisisstammen”, stelt onderzoek door de European Council on Foreign Relations. Elk van die stammen reageert op een crisis.

Een groene keuze: De duurzame impact van refurbished iPhones
In plaats van het najagen van de nieuwste modellen, kiezen steeds meer mensen voor gereviseerde exemplaren van eerdere iPhone-generaties.

Drie goede redenen om Wecycle voor bedrijven-inleverpunt te worden
Bedrijven die actief zijn in de bouw en sloop, infra en techniek hebben geregeld te maken met elektrisch afval, zoals verlichting en armaturen. Dit type afval moet apart worden ingezameld en aangeboden voor verdere verwerking.

Steeds meer beleggers steunen klimaatresolutie bij Shell
Beleggers met een vermogen van € 4 biljoen, waaronder Europa’s grootste belegger Amundi, sluiten zich aan bij Follow This in oproep aan Shell om CO2-uitstoot te verlagen.

Hoe heeft crypto invloed op het klimaat en milieu?
Een van de grootste zorgen omtrent cryptocurrency’s is…

Hoogwater in Nederland moeilijk verzekerbaar
Of waterschade als gevolg van een overstroming verzekerbaar is, hangt sterk af van de verzekeraar, én van de oorsprong van de overstroming. Er wordt gepleit voor een heldere regeling vanaf 2025, maar wat als er in de tussentijd een overstroming komt?

Duurzaam rijden doe je zo
Gelukkig zien we steeds meer elektrische auto’s op de weg die toch weer beter zijn voor het milieu. Dit in combinatie met een private lease zorgt er niet alleen voor dat je duurzaam met het milieu omgaat, maar kan daarnaast ook een enorme besparing zijn op financieel gebied.

Bedrijven moeten nu verplicht rapporteren over duurzaamheid onder CSRD
Vanaf dit jaar zijn de meeste bedrijven in de EU verplicht om te rapporteren over de duurzaamheid van hun activiteiten. Dit zal ook effect hebben op veel bedrijven die zelf niet direct onder de verplichting vallen

Eeuwenoude kunst, moderne duurzaamheid: hoe handgemaakte oosterse tapijten bijdragen aan een groenere toekomst
Een prachtig voorbeeld van duurzaamheid zijn de oosterse tapijten, die al eeuwenlang symbool staan voor duurzaamheid en vakmanschap.

Energieleveranciers rekenen heffing voor zonnepanelen
Recente cijfers laten een forse groei zien in het aantal huishoudens dat zonnepanelen op het dak van hun woning heeft laten leggen.

Waar staat de rechtsstaat aan het begin van 2024?
De rechtsstaat staat op omvallen. Geert Wilders knaagt aan de fundamenten en de kandidaat-formatiepartijen staan dat toe. De geschiedenis heeft geleerd waar dat toe kan leiden, maar schaatsend Nederland kijkt de andere kant op.

2023 het nieuwe warmste jaar ooit, voor hoelang?
2023 verbrijzelde het record voor het warmste jaar met een enorme marge en liet op dramatische wijze zien hoeveel warmer en gevaarlijker het huidige klimaat is dan het koelere klimaat waarin de menselijke beschaving zich ontwikkelde.

Genetisch gemodificeerd voedsel is geen oplossing voor de klimaatcrisis
De Europese Commissie lanceerde in juli 2023 een voorstel om een groot aantal planten die met behulp van nieuwe genetische technieken worden gekweekt te dereguleren.

Hoe oorlogen het klimaat nog verder vernietigen
Begin 2022 begonnen journalisten te vragen hoe de grootschalige invasie van Rusland in Oekraïne de klimaatcrisis beïnvloedde. Toen waren de emissiegegevens die ze zochten niet beschikbaar. Die cijfers komen nu boven tafel, en ze zijn fors.

5 tips voor ondernemers met veel producten of spullen
Vervoer is een belangrijk thema als je als ondernemer te maken hebt met producten en spullen. Hoe krijg je de items van de ene naar de andere plek? Een passende wagen biedt de oplossing die je zoekt.

De privacy paradox: kunnen slimme auto’s leren en tegelijkertijd beschermen?
Er zijn veel manieren waarop je (persoons)gegevens op straat kunnen belanden. Slimme auto’s zijn hier een goed voorbeeld van. Deze voertuigen verzamelen niet alleen informatie over het rijgedrag, maar leggen ook biometrische en persoonlijke gegevens vast.

Long Covid is een echte ziekte met lichamelijke klachten
Door gebrek aan kennis heeft behandeling en traag herstel van langdurige Covid grote gevolgen voor mens, werk en samenleving.

Trends in voeding in 2024: minder van alles, maar duurzamer en rechtvaardiger
Voorspellen van trends in voeding blijft lastig, ook voor 2024. Maar we gaan minder, maar wel beter, duurzamer en lekkerder eten zo lijkt het. En minder verspillen.

Elektrisch rijden met Volkswagen is voor iedereen
Volkswagen biedt verschillende elektrische voertuigen aan waarmee je deel kan uitmaken van de elektrische revolutie.

Duurzaamheid en klimaat in 2024: een jaar vol kantelpunten
Duurzaamheid en klimaat zullen in 2024 geconfronteerd worden met kantelpunten. In vrijwel alle opzichten kunnen we vaarwel zeggen tegen geleidelijke ontwikkelingen. De voortekenen waren er al de laatste jaren. Nu gaan ze doorzetten.

Beginnen in 2024 de digitale middeleeuwen?
Je zou 2023 het liefst willen vergeten en 2024 met een schone lei beginnen. Klimaatextremen, ramprecords, oorlogen, gruwel en disruptie vulden de voorpagina’s. Is het begin van de digitale middeleeuwen, en daarmee de ontmenselijking nog te stoppen?

Duurzaam dromen? Zo vind jij het juiste duurzame matras
Wist je dat er zelfs refurbished matrassen bestaan? Dit zijn matrassen die in een proefperiode teruggestuurd zijn, waar dus bijna geen gebruik van zijn gemaakt.

Hoe glaswol en steenwol je huis kunnen verduurzamen
Een van de manieren om je huis te verduurzamen is door middel van isolatie met glaswol of steenwol.

De politieke onzin over migratie, en hoe het echt zit
Onze eigen Hein de Haas doet in The Guardian een boekje open over de werkelijke oorzaken van migratie. Hij ontmaskert een aantal hardnekkige misvattingen, die de politiek over ons blijft uitstrooien. Zoals dat migratie zou toenemen. Dat doet ze niet. Migratie is al decennia stabiel, het is vooral de bestemming die wisselt. En ook dat heeft een oorzaak.

Bouwen met bewustzijn: duurzame machineverhuur als duurzame stap
Duurzaam bouwen gaat niet alleen om het zorgen dat gebouwen zoals huizen of kantoren zelf duurzaam zijn, maar ook hoe we ze bouwen moet duurzamer.

Hoe organiseer je je tuin met een milieuvriendelijk houten tuinhuisje?
Hoe kun je jouw tuin inrichten of organiseren met een eco-vriendelijk tuinhuisje van hout? Gelukkig zijn er ontzettend veel verschillende houten tuinhuizen die zowel functioneel als comfortabel zijn.

Ketenbenadering is cruciaal voor meer duurzaamheid
Een belangrijk instrument daarvoor is de ketenbenadering met aan het eind van de keten meer aandacht voor het gedrag van burgers als consument.