
Wegwerp e-sigaret is dubbel probleem
De e-sigaret wordt een steeds groter probleem. Meer dan een miljoen wegwerp-vapes per week zorgen voor een extra afvalberg en bedreigen de gezondheid van vooral jongeren.

Wordt VN biodiversiteitstop ook een fiasco?
Op de biodiversiteitstop in het Canadese Montreal moet de internationale gemeenschap het eens worden over een historisch akkoord rond natuur en biodiversiteit, dat zich kan meten met het Klimaatakkoord van Parijs.

Kies de juiste zorgverzekering voor 2023 en voorkom uitgaven voor zorg die je niet gebruikt
Het kiezen van de juiste zorgverzekering kan je tot wel honderden euro´s per jaar besparen. Neem daarom zeker de moeite om voor 31 december na te gaan welke polis voor jou het voordeligst is.

Energie besparen door het verduurzamen van je huis
Vooral in deze dure tijden is het eigenlijk noodzakelijk om je huis te verduurzamen. Naast dat het in je portemonnee scheelt, is het natuurlijk ook beter voor het milieu.

Meer controle op klimaatrisico’s grote bedrijven
KPMG gaat haar accountantscontrole en accountantsverklaring van beursgenoteerde ondernemingen en een aantal ondernemingen in industrieën met veel uitstoot in Nederland uitbreiden.

Hoe kan kunstmatige intelligentie de VPN-industrie beïnvloeden?
De wereld van AI, ook wel Artificial Intelligence genoemd of kunstmatige intelligentie, ligt aan onze voeten. Dat biedt ons enorm veel mogelijkheden.

Europa verdeeld over strengere regels voedselverspilling
Een nieuw onderzoek in de Europese lidstaten brengt in kaart welke landen strenge en wettelijk bindende doelstellingen inzake voedselverspilling promoten of blokkeren. De verspilling van voeding is een oud zeer binnen de EU.

Warmetruiendag: energieverbruik kan 80% omlaag
Veel mensen hebben deze winter elke dag Warmetruiendag. Energiebesparing staat, vanwege de energie- én klimaatcrisis, met stip op 1. De vraag nu is: hoe snel schalen we onze huidige klimaatambitie van 15% energiebesparing op naar de ruim 80% die mogelijk én nodig is om voor iedereen een prettig leven te organiseren?

Online en offline diensten vergelijken: welke diensten zijn duurzamer?
Heb jij je weleens afgevraagd of je in het kader van duurzaamheid beter online of offline kan shoppen? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Europese landen stellen verbod op financiering van fossiele brandstoffen uit
Nederland verbreekt een belofte om de financiering van internationale projecten voor fossiele brandstoffen eind dit jaar stop te zetten. Het zal dergelijke projecten in 2023 blijven steunen.

Miljoenen méér auto’s gepland dan klimaat nog aankan
Autoproducenten willen 330 tot 463 miljoen fossiele auto’s méér produceren dan de wereld kan slikken om de opwarming onder de 1,5 graad te houden. Dat stelt een nieuw Duits-Australisch onderzoek.

Wil je Kamagra kopen, maar zoek je eerst nog wat meer informatie?
Tegenwoordig is de originele Kamagra bestellen online mogelijk. Dit wordt niet alleen gedaan door oude mannen die erectiepillen willen hebben vanuit een medische noodzaak.

Zoek je een online coffeeshop of wil je meer weten over wiet kopen online?
Kun je wiet kopen online? Ja, maar het is niet legaal. De laatste jaren zijn online coffeeshops echter wel in opkomst.

Het wk voetbal in Qatar, waar zijn de protesten?
Meer dan 6.500 werknemers zijn omgekomen in Qatar sinds het 10 jaar geleden het recht won om het wereldkampioenschap voetbal te organiseren. Saillant detail: Qatar investeert heftig in Russische fossiele energie. Het is maar dat je het weet.

Rijke Nederlanders zijn grootste vervuilers
De rijkste Nederlanders dragen het meeste bij aan de klimaatverandering en beperken hun uitstoot het minst. Toch krijgen ze de hoogste energiesubsidie

Resultaat COP27: het klimaat verliest
Het uiteindelijke resultaat van COP27 is vooral een overeenkomst om "loss and damage" te financieren voor kwetsbare landen die zwaar door klimaatrampen zijn getroffen. Wanneer en hoeveel geld de getroffen landen zullen krijgen blijft onduidelijk. Er zijn geen besluiten genomen om de klimaatverandering echt te beperken.

Kan kunst het klimaat redden?
Kunst over klimaatverandering is een jong genre. Pas de laatste 15 jaar neemt het een grote vlucht, maar tegenwoordig is er vrijwel geen tentoonstelling, kunstmanifestatie of festival waar geen aandacht wordt besteed aan het thema.

Energietransitie in grensregio’s extra lastig
Een gebrek aan afstemming tussen de buurlanden maakt een succesvolle energietransitie in de Duits-Nederlandse grensregio’s erg moeilijk.

Egypte over op vuilere stookolie om gas te verkopen
COP27-gastland Egypte gaat meer van de vervuilende zware stookolie gebruiken in twintig elektriciteitscentrales om gas vrij te maken voor uitvoer naar Europa.

Media roepen op tot klimaatbelasting voor fossiele energiebedrijven
Rijke landen moeten de belofte van eerder toegezegde fondsen nakomen - zoals de 100 miljard dollar per jaar vanaf 2020 - om aan te geven dat het hun ernst is. Op zijn minst moet er een klimaatbelasting of windfall tax komen op de gezamenlijke winsten van de grootste olie- en gasbedrijven

Klimaattop COP27: wat is er al gebeurd?
De klimaattop in Egypte gaat zijn laatste dagen in. De slottekst laat op zich wachten en de kans is groot dat de onderhandelingen in extra time gaan. Toch is deze top nu al heel anders dan de vorige edities. Een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen en initiatieven.

VPRO Tegenlicht: Welkom in het Symbioceen
Het is de hoogste tijd voor een transformatie naar het Symbioceen, een tijdperk waarin mens, natuur en technologie samen een nieuwe balans creëren.

Voedselrevolutie: hoe Noordoostpolder de wereld kan voeden met precisiefermentatie
Al het eiwit dat we nodig hebben om de wereld te voeden kan worden geproduceerd op een oppervlakte kleiner dan Londen, of het ministaatje Andorra. Een voedselrevolutie te mooi om waar te zijn? Niet volgens RePlanet, de groep die bouwt op precisie fermentatie om het voor elkaar te krijgen.

De blinde vlek die vanzelf verdwijnt?
Er klopt al jaren niks van de door experts en politiek verkondigde klimaat-oplossingsredenering. Ten eerste is al dat kun-denken veel te link omdat je te dicht op onomkeerbare processen gaat komen waardoor je steeds kwetsbaarder wordt voor kleine storingen of beren op de weg.

Waarom Nederland nog steeds LNG uit Rusland koopt
Een flink deel van het LNG waar we steeds meer afhankelijk zijn geworden komt nog steeds uit Rusland. Want daar rusten geen sancties op. En ook geen principes blijkbaar.

Uitstoot van olie en gas 3 keer hoger dan in rapporten
De uitstoot van broeikasgassen door olie- en gasinstallaties over de hele wereld is ongeveer drie keer zo hoog als de producenten ervan beweren, zo blijkt uit nieuwe gegevens. Onderrapportage van emissies ondergraaft zo de plannen voor klimaatbescherming.

Een sprong in de tijd
De waterstoftechnologie is weliswaar booming, maar voorlopig vooral een eldorado voor slimme ingenieurs die graag aan een betere toekomst werken en daarbij de enorme technische uitdagingen niet schuwen. Ze nemen een aanloop voor een sprong in de toekomst en voelen de hete adem van de klimaatverandering in hun nek.

Bouwen aan duurzame relaties met je personeel
Werkgevers hebben zeker in de huidige tijd baat bij een duurzame relatie met hun personeel. Die voorkomt dat ze voortijdig naar een nieuwe job gaan shoppen.

Welke besparing levert een waterontharder op?
Met een waterontharder kan je op jaarbasis honderden euro’s uitsparen. Hoe zorgt zo’n waterontharder voor die besparing?

CDA congres wil wet tegen greenwashing
Het CDA roept op tot een wet tegen greenwashing en strikte handhaving ervan om consumenten te beschermen tegen misleidende duurzaamheidsclaims. Een motie van het CDJA is aangenomen op het CDA-congres.