
Groene kampeerder rijdt nog niet elektrisch
In aanloop naar het nieuwe kampeerseizoen werd de Nederlandse kampeerder gevraagd naar zijn groene doelen. Elektrisch rijden is daar nog niet bij.

Reclame Code Commissie: KLM misleidt met CO2-neutraal en CO2ZERO
De Reclame Code Commissie (RCC) heeft beslist dat KLM zijn klanten misleidt door hen het idee te geven dat zij hun vlucht volledig kunnen neutraliseren als zij compensatie kopen.

Record toename methaan in de atmosfeer in 2021
De concentratie van methaan in de atmosfeer van de aarde is in 2021 met 17 delen per miljard (ppb) gestegen, zo blijkt uit monitoring.

Schiet Extinction Rebellion door met actie bij vliegbasis Leeuwarden?
Vrijdag 8 april vanaf 07.30 uur blokkeert Extinction Rebellion de hoofdingang van vliegbasis Leeuwarden. Dit doet het onder de slogan ‘Geen Bommen maar Bomen!’

Nederland schiet door op Overshoot Day
er 7,3 keer Nederland nodig zijn om alles wat we nodig hebben uit de natuur te halen. Alleen al de voedselconsumptie in Nederland vereist de capaciteit van 2.4 keer Nederland.

Veel microplastics in cosmetica van alle grote merken
87% van de producten van de tien meest verkochte cosmeticamerken bevatten microplastics. Het bewust toevoegen van microplastics aan allerlei producten is een vorm van milieuvervuiling die onomkeerbaar is.

Stikstofcrisis oplossen met kleinschalig groengas is goedkoper
De stikstofcrisis kan worden opgelost door slechts 5% van het Nederlandse stikstofbudget van 17 miljard euro te investeren in kleinschalige groengas installaties voor een toekomstbestendige veehouderij.

Consumentenbond pleit opnieuw voor isolatievoucher
De Consumentenbond roept het kabinet op om een isolatievoucher in te voeren. Hiermee kunnen woningeigenaren snel aan de slag om hun huis te verduurzamen.

Biomassacentrales stoken hele bomen voor energie
Nieuw onderzoek van de Forest Defenders Alliance, een internationale coalitie van milieu-ngo's, toont aan dat veel houtgestookte elektriciteits- en biomassacentrales wel degelijk hele bomen als biomassa gebruiken.

Hoe we het klimaat bijna niet meer kunnen redden, volgens het IPCC
In hun laatste rapport concludeert het IPCC dat de wereld slechts een kleine kans heeft om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 C. Wat betekent dat voor de dagelijkse praktijk?

Klimaatverandering beperken: de allerlaatste laatste kans
Het doel van het klimaatakkoord van Parijs – het streven om de opwarming van de aarde beperkt te houden tot 1,5 graden – raakt buiten zicht, tenzij landen gezamenlijk meer ambitie tonen en onmiddellijk in actie komen. Dat stellen de vijf Nederlandse klimaatexperts die aan het vandaag verschenen IPCC-rapport hebben bijgedragen.

F-gassen, superbroeikasgassen krijgen nieuwe regels
Verschillende gassen vallen onder de verzamelnaam F-gassen: HFK’s (fluorkoolwaterstoffen), PFK’s (perfluorkoolwaterstoffen), SF6 (zwavelhexafluoride) en NF3 (stikstoftrifluoride). Deze stoffen dragen bij aan de opwarming van de aarde.

Australische deelstaat keurt uitbreiding giga kolenmijn goed
De uitbreiding van een kolenmijn met een investering van $ 400 miljoen is goedgekeurd door de planningsautoriteiten van New South Wales in Australië. De mijn wordt verantwoordelijk voor de uitstoot van bijna een half miljard ton broeikasgas.

Kan EU pakket circulaire economie voor een groene doorbraak zorgen?
Met het pakket circulaire economie heeft de Europese Commissie een reeks initiatieven gelanceerd om de transitie naar een circulaire economie te versnellen. Maar is het genoeg?

Meer bedrijven stellen IPO-plannen uit, nu het momentum in de SPAC-hoofdstad van Europa afneemt
De trend SPAC is in de financiële markt een nieuw begrip en sinds kort is zijn soort beleggingen razend populair op de Amsterdamse beurs.

Kabinet start campagne om 2,5 miljoen woningen te isoleren
Onder de naam ‘Zet ook de knop om’ start de Rijksoverheid op 2 april 2022 een landelijke campagne om huishoudens en ondernemers met praktische besparingstips te stimuleren om op korte termijn energie te besparen.

Keuzestress onder druk van lobby en schijnoplossingen
Binnen een enkele jaren kunnen we makkelijk 13 miljard m3 minder gas verbruiken en hebben we zeker geen Russisch gas en dus ook geen LNG, geen kolen en al helemaal geen kernenergie meer nodig. Is dat nou zo moeilijk?

Uitbreiding elektriciteitsnet voor energietransitie vraagt om scherpe keuzes
De elektriciteitsnetten van netbeheerders kunnen de vraag naar transportcapaciteit nu al niet aan. De ACM pleit daarom voor een gezamenlijke aanpak samen met de minister voor Klimaat en Energie, decentrale overheden, netbeheerders en marktpartijen.

Douglas hout is duurzaam op langere termijn
Natuurlijk duurzaam Douglas hout is afkomstig van boomsoorten met inherente eigenschappen om bederf door water, schimmels of insecten te weerstaan.

Dit zijn de voordelen van een duurzame tuin
In een duurzame tuin geef je vogels, insecten en andere dieren meer leefruimte en daarnaast ook voeding. Hierdoor kun je dus meer biodiversiteit creëren.

Fikse stijging aantal leden energiecoöperaties
In vijf jaar is het aantal leden van energiecoöperaties meer dan verdubbeld. Dat blijkt uit de zevende Lokale Energie Monitor van klimaatstichting HIER.

Ultrabewerkt voedsel verwoest onze gezondheid – en de planeet
Zwaar bewerkte voeding – denk aan snoep, chips, snacks en frisdrank – levert een steeds groter aandeel van ons dieet. Dat is niet alleen schadelijk voor onze gezondheid, maar ook voor de planeet.

Nieuw ESG innovatie instituut van start
Het ESG Innovation Institute van Nyenrode en KPMG is de eerste academische samenwerking op het vlak van duurzaamheid tussen een groot accountants- en adviesbedrijf en universiteit in de Benelux.

Helft consumenten vindt communicatie over duurzaamheid ongeloofwaardig
52% van de consumenten vindt dat beloftes over de duurzaamheid van een product vaak ongeloofwaardig zijn. 67% meent dat het duurzaamheidsbeleid van bedrijven over het algemeen onduidelijk is.

BP vermindert emissies niet voor 2030, blijkt uit nieuw onderzoek
BP’s transitieplan zal niet leiden tot emissiereductie in 2030, en voldoet dus niet aan het klimaatakkoord van Parijs, blijkt uit onderzoek van Global Climate Insights

Hoe gaat milieuactivisme verder na Oekraïne?
De oorlog van Rusland in Oekraïne is tragisch, maakt woedend en is onuitsprekelijk triest. Maar het is ook een onverwacht keerpunt voor het milieuactivisme.

Spaanse protesten door hoge prijzen, inflatie, wie volgt?
Record inflatiecijfers hebben de protesten tegen de linkse regering van Spanje aangewakkerd terwijl de energieprijzen de pan uit rijzen.

Het Braziliaanse regenwoud redden, met NFT’s?
Een Braziliaans bedrijf dat 410 vierkante kilometer Amazone-regenwoud bezit, biedt een nieuwe manier om natuurbehoud te financieren: de verkoop van non-fungible tokens (NFT's)

Zet de EU duurzame landbouw in de wacht?
De EU heeft de publicatie van twee grote milieu beleidsmaatregelen van de EU – natuurherstel en pesticiden – uitgesteld, vanwege bezorgdheid over de impact van de Russische invasie van Oekraïne op de voedselzekerheid.

Microplastics komen ook in menselijk bloed terecht
Voor het eerst is microplastic gedetecteerd in menselijk bloed. Wetenschappers vonden de kleine deeltjes in bijna 80% van de geteste mensen.