like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Goed nieuws van deze week 37

Van: op 12 september 2020

goed nieuws duurzaam

Wil jij ook wel eens goed nieuws lezen? Dan is dit overzicht voor jou: elke week een overzicht van positieve, leuke en nuttige nieuwtjes, of berichtjes die je gewoon een goed gevoel geven. 

Je pensioen is ook veilig zonder fossiele beleggingen

Beleggen in fossiele brandstoffen is niet nodig voor de financiële prestaties van pensioenfondsen. Desinvestering heeft geen negatieve invloed op het rendement. Dat blijkt uit recent onderzoek van Auke Plantinga en Bert Scholtens van de Rijksuniversiteit Groningen.

Er is een vliegtuig dat 80% minder brandstof nodig heeft

Otto Aviation maakte het zuinigste passagiersvliegtuig ter wereld. Het prototype heeft al 31 succesvolle testvluchten achter de rug met 20% van het brandstofverbruik van vergelijkbare vliegtuigen. Daarmee komt co2-neutraal vliegen binnen handbereik. Het vliegtuig heeft een maximale kruissnelheid van 720 km per uur, een bereik van meer dan 7000 km, een cabine met stahoogte en een verbazingwekkend brandstofverbruik van slechts 40 km per gallon. De drastische vermindering van het brandstofverbruik maakt de Celera 500L tot het meest milieuvriendelijke vliegtuig in zijn klasse en betekent een grote sprong voorwaarts bij de ontwikkeling van emissievrij luchtvervoer.

Een groep jongeren sleept 33 landen voor de rechter wegens klimaatmisdaad

Zes Portugese jongeren hebben een rechtszaak aangespannen tegen 33 landen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Ze beschuldigen de landen van schending van hun recht op leven, door onvoldoende te doen tegen de klimaatcrisis. Voor Annalisa Savaresi, hoofddocent Milieurecht aan de Universiteit van Stirling in Schotland en directeur Europa van het Global Network on Human Rights and the Environment, is de zaak “echt interessant” en zou ze de basis kunnen versterken voor gerechtelijke stappen rond het klimaat op basis van mensenrechten.

Kringloopwinkels doen meer werk met minder mensen

Kringloopwinkels hebben vorig jaar meer spullen verwerkt dan ooit. De inzameling bij de ruim 200 bij Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland (BKN) aangesloten kringloopwinkels, zagen de inzameling van gebruikte spullen groeien tot meer dan 150 miljoen kilo. Dit ging gepaard met een groei van de winkelomzet.

Fairphone lanceert een nieuwe versie van haar duurzame telefoon

Duurzaam zijn door telefoons zo lang mogelijk te gebruiken. Dit is precies wat Fairphone mogelijk maakt met de lancering van de Fairphone 3+. De nieuwste telefoon bevat nieuwe cameramodules om de foto- en videokwaliteit aanzienlijk te verbeteren, evenals verbeterde audio met luider, helderder geluid. Bij Fairphone wissel je alleen de module die je wil vernieuwen. En dat is maar één van de duurzame aspecten.

Het kiesseizoen is geopend: bijna alle lijsttrekkers voor de verkiezingen zijn bekend

Voor wie op elk moment een overzicht wil hebben van de stand van de peilingen voor de verschillende partijen en van alle peilers tijdens de aanloop naar de tweede kamerverkiezingen 2021 zetten we hier de belangrijkste polls en peilresultaten op een rij.

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws