Het laatste nieuws
- De vlinderstruik als moordenaar en andere pesticidengruwelen19 april 2025 - 18:29
- Peilingen: GroenLinks/PvdA haalt de PVV van Wilders in15 april 2025 - 08:00
- IEA rapport: Wat betekent AI voor de toekomst van energie?10 april 2025 - 09:33
- Landbouw, geen roofbouw, voor een aarde die nog generaties lang voedt3 april 2025 - 15:55
- Waterkracht anders: als opslag voor energie3 april 2025 - 10:51
Nu in Inzicht
- De toekomst van voedsel groeit lokaal18 april 2025 - 09:27
- Plannen smeden voor een duurzame toekomst, voor als de tijd rijp is12 april 2025 - 06:00
- Onze landbouw kost veel meer dan we denken10 april 2025 - 13:08
- Nederland kan vooroplopen in eerlijke landbouw3 april 2025 - 14:48
- Machtsmisbruik door de Duistere Drie, een onderschatte epidemie?16 maart 2025 - 12:54
Economische uitbuiting leidt tot woede en geweld
/in Nieuws/door redactieDecennia van neoliberale economische politiek hebben geleid tot een ongekende ongelijkheid in de samenleving. Burgers zijn bang voor hun toekomst en klagen. Rijken worden explosief rijker. Steeds meer mensen neigen naar geweld om verandering op gang te brengen, volgens een recent rapport, dat ook forse kritiek krijgt.
AI in de politiek, willen we dat wel?
/in Inzicht/door IPSPolitici vervangen door AI, zou ons dat sneller aan een regering kunnen helpen of op wereldschaal oplossingen brengen waar leiders tekort schieten? Filosoof Ted Lechterman ziet kansen, maar ook valkuilen.
Hoe sociale media kantelpunten voor positieve verandering verhinderen
/in Inzicht pvv/door Peter van VlietActivisten en sympathisanten noemen sociale kantelpunten vaak als instrumenten voor sociale verandering en klimaatbescherming. Het idee dat 25% van de aanhangers van een plan verandering kan bewerkstelligen, is populair. Maar blijft deze conclusie overeind onder de druk van sociale media?
Je Tesla verzamelt alles over je, wat doet Elon Musk met al die autodata?
/in Nieuws/door redactieMet de explosie van een Tesla Cybertruck ontplofte er ook een discussie over de hoeveelheid autodata die moderne elektrische auto’s verzamelen – niet alleen Tesla’s – en het gebrek aan regulering daarvan. Met jouw privacy als slachtoffer.
Helemaal nieuw basisboek duurzame ontwikkeling
/in Boeken, Nieuws/door redactieHet was al een begrip in duurzaam onderwijsland, het Basisboek Duurzame Ontwikkeling. Zo lang al, dat er een complete revisie van nodig was. Die heeft auteur Niko Roorda nu af. Tegelijk ook maar in het Engels en het Duits. Het resultaat is een nieuwe standaard voor een standaardwerk.
Willen we wel democratie?
/in Inzicht pvv/door Peter van VlietDe schok van de Amerikaanse verkiezingen zal nog lang nadreunen. Behalve de verklaringen over de uitslag die nu over elkaar heen rollen kunnen we ons een veel fundamentelere vraag stellen, namelijk: Willen we wel democratie?
Brengt een einde van het coalitiesysteem het vertrouwen in de politiek terug?
/in Inzicht/door GastauteurHet coalitiesysteem leidt tot veel problemen en onvrede: formaties duren lang en het resultaat is vaak zeer wankel, waardoor het vertrouwen in de politiek daalt. Maar is er een goed alternatief?
Nieuwe langetermijn verkenning CPB schiet fundamenteel te kort
/in Inzicht/door redactieDe toekomstscenario’s van het CPB laten klimaatverandering vrijwel onbelicht, waardoor de uitkomsten zo goed als onbruikbaar zijn. Duurzaamnieuws voegde een beeld toe dat kan ontstaan als we de huidige regering haar gang laten gaan.
Schoof en Co: iedereen verliest
/in Inzicht pvv/door Peter van VlietPremier Schoof en zijn kongsi hebben eindelijk een regeerprogramma geproduceerd. Daarover ontstond – natuurlijk – meteen de nodige commotie. Want iedereen verliest.
Basis levensstandaard voor iedereen niet duurzaam vol te houden
/in Nieuws/door redactieWe moeten onze economie en technologie radicaal aanpassen om zelfs maar een basis levensstandaard voor iedereen te kunnen handhaven, laat nieuw onderzoek zien.
Rapport: Rijke landen drukken klimaatprotest hard de kop in, schenden rechten
/in Nieuws/door redactieDemocratische regeringen moeten stoppen met het gebruik van steeds hardere, te brede en vage strafwetten tegen klimaatactivisten en -betogers, aldus Climate Rights International in een nieuw rapport.
Extinction Rebellion eist staken van huisbezoek betogers door de politie
/in Nieuws/door redactieDe politie blijkt deelnemers aan vreedzame demonstraties onaangekondigd thuis op te zoeken en te bevragen. Volgens XR, Extinction Rebellion is dat onwettig. De organisatie eist van de verantwoordelijke minister dat deze praktijk stopt.
Wat als de democratie zelf op het stembiljet staat?
/in Nieuws/door GastauteurIn de lezingserie Macht en onmacht bespreekt Studium Generale samen met wetenschappers vanaf 5 september de staat van de Nederlandse democratie. Projectondersteuner Pien Barnas vraagt zich in deze inleiding af hoe radicaal-rechts zo groot kon worden. En kan de geest weer in de fles?
Het klimaatdenken ligt aan ankers vast. Welke zijn dat?
/in Inzicht/door Jac NijssenOndanks alle voornemens en beloften is nog steeds niemand in staat gebleken om de klimaatproblemen op te lossen. Dat komt door de dwangmatige behoefte aan meer energie, denkt Jac Nijsen. Het is een verslaving die het klimaatdenken met zware ankers op zijn plek vastlegt. Hij ging op zoek naar die ankers. Neem er even de tijd voor (een kwartiertje).
Hoe treuren om het gelijk nieuwe hoop geeft
/in Inzicht/door Peter van VlietSoms voelt het triest om gelijk te hebben. Dat overkwam me bij het lezen van het onderzoeksverslag van The Guardian, waarin wetenschappers de moed verliezen over de kans om het klimaat – en onszelf – nog te redden.