Het laatste nieuws
- Grote verschillen brede welvaart tussen landelijke gebieden9 december 2024 - 11:17
- Hersenrot is woord van het jaar, dat verklaart veel9 december 2024 - 10:10
- Peilingen: Crisis bij imploderende NSC, wanneer valt de regering?7 december 2024 - 16:00
- Er ligt nieuw goud in de as van oude kolencentrales7 december 2024 - 09:42
- Werknemers willen dat werkgever actief bijdraagt aan duurzaamheid6 december 2024 - 09:14
Nu in Inzicht
- Een beter voedselsysteem is mensenwerk, van onderaf26 november 2024 - 08:00
- Hoe redden we het klimaat, met revolutie of met rantsoen?19 november 2024 - 10:18
- Overbemeste grond verzwakt het microbioom, in de bodem en in ons17 november 2024 - 08:00
- Willen we wel democratie?7 november 2024 - 09:06
- Hoe GLB en EU subsidies voor rijke boeren het landschap slopen2 november 2024 - 12:55
Extinction Rebellion eist staken van huisbezoek betogers door de politie
/in Nieuws/door redactieDe politie blijkt deelnemers aan vreedzame demonstraties onaangekondigd thuis op te zoeken en te bevragen. Volgens XR, Extinction Rebellion is dat onwettig. De organisatie eist van de verantwoordelijke minister dat deze praktijk stopt.
Wat als de democratie zelf op het stembiljet staat?
/in Nieuws/door GastauteurIn de lezingserie Macht en onmacht bespreekt Studium Generale samen met wetenschappers vanaf 5 september de staat van de Nederlandse democratie. Projectondersteuner Pien Barnas vraagt zich in deze inleiding af hoe radicaal-rechts zo groot kon worden. En kan de geest weer in de fles?
Het klimaatdenken ligt aan ankers vast. Welke zijn dat?
/in Inzicht/door Jac NijssenOndanks alle voornemens en beloften is nog steeds niemand in staat gebleken om de klimaatproblemen op te lossen. Dat komt door de dwangmatige behoefte aan meer energie, denkt Jac Nijsen. Het is een verslaving die het klimaatdenken met zware ankers op zijn plek vastlegt. Hij ging op zoek naar die ankers. Neem er even de tijd voor (een kwartiertje).
Hoe treuren om het gelijk nieuwe hoop geeft
/in Inzicht/door Peter van VlietSoms voelt het triest om gelijk te hebben. Dat overkwam me bij het lezen van het onderzoeksverslag van The Guardian, waarin wetenschappers de moed verliezen over de kans om het klimaat – en onszelf – nog te redden.
Europees hof erkent bescherming tegen klimaatverandering als mensenrecht
/in Nieuws/door redactieHet Europees Hof voor de Rechten van de Mens erkent dat bescherming tegen klimaatverandering een mensenrecht is. Dat deed het hof in haar oordeel dat Zwitserland enkele mensenrechten heeft geschonden door niet genoeg te doen tegen klimaatverandering.
Rotterdam heeft een burgerberaad voor het klimaat
/in Nieuws/door redactieRotterdam heeft sinds kort een burgerberaad Klimaat. 117 Rotterdammers doen mee aan het eerste burgerberaad van Rotterdam.
De PVV van Geert Wilders, een bedreiging voor democratie en rechtsstaat?
/in Inzicht/door Peter van VlietTijdens de formatie zoemde het woord ongrondwettelijk voortdurend rond beleidsvoornemens van de PVV van Geert Wilders. Die voorstellen komen van een partij zonder leden en met weinig respect voor wet en democratie. Hoe wettelijk en hoe wenselijk is zo’n partij eigenlijk?
Links en rechts bestaan niet meer: de nieuwe stammenstrijd
/in Nieuws/door IPSHet Europese kiezerspubliek is niet langer verdeeld in links en rechts, maar in vijf “crisisstammen”, stelt onderzoek door de European Council on Foreign Relations. Elk van die stammen reageert op een crisis.
Waar staat de rechtsstaat aan het begin van 2024?
/in Inzicht/door Peter van VlietDe rechtsstaat staat op omvallen. Geert Wilders knaagt aan de fundamenten en de kandidaat-formatiepartijen staan dat toe. De geschiedenis heeft geleerd waar dat toe kan leiden, maar schaatsend Nederland kijkt de andere kant op.
De politieke onzin over migratie, en hoe het echt zit
/in Nieuws/door redactieOnze eigen Hein de Haas doet in The Guardian een boekje open over de werkelijke oorzaken van migratie. Hij ontmaskert een aantal hardnekkige misvattingen, die de politiek over ons blijft uitstrooien. Zoals dat migratie zou toenemen. Dat doet ze niet. Migratie is al decennia stabiel, het is vooral de bestemming die wisselt. En ook dat heeft een oorzaak.
Ketenbenadering is cruciaal voor meer duurzaamheid
/in Inzicht/door Frans van der SteenEen belangrijk instrument daarvoor is de ketenbenadering met aan het eind van de keten meer aandacht voor het gedrag van burgers als consument.
Hoe nu verder naar een duurzame samenleving?
/in Inzicht/door Peter van VlietProgressief Nederland is in shock. De overwinning van de PVV keert niet alleen de rug naar immigranten, maar ook naar duurzaamheid en klimaatbescherming. Hoe nu verder?
StemWijzer en andere kieswijzers voor de Tweede Kamerverkiezingen 2023
/in Inzicht/door redactieStemwijzers Tweede Kamerverkiezingen 2023: het complete en actuele overzicht van kieswijzers, verkiezingsprogramma’s en lijsttrekkers.
Wie is de echte Pieter Omtzigt?
/in Inzicht/door redactiePieter Omtzigt trekt veel stemmen volgens de peilingen. Maar welke Pieter Omtzigt is dat? Daar is nog steeds geen duidelijkheid over. Sterker, dat wordt alleen maar vager met elke wijziging van zijn koers, of is dat met elke breuk met eerdere beloftes?
Modemerken schenden mensenrechten in Myanmar
/in Nieuws/door IPSIn Myanmar zijn de arbeidsrechten van minstens 108.000 kledingarbeiders geschonden. Westerse merken zijn daarvoor volgens hen verantwoordelijk, van H&M en Zara tot de Belgische werkkledingproducent Sioen.