Nieuwsoverzicht duurzame maatschappij

Economische uitbuiting leidt tot woede en geweld

Decennia van neoliberale economische politiek hebben geleid tot een ongekende ongelijkheid in de samenleving. Burgers zijn bang voor hun toekomst en klagen. Rijken worden explosief rijker. Steeds meer mensen neigen naar geweld om verandering op gang te brengen, volgens een recent rapport, dat ook forse kritiek krijgt.

AI in de politiek, willen we dat wel?

Politici vervangen door AI, zou ons dat sneller aan een regering kunnen helpen of op wereldschaal oplossingen brengen waar leiders tekort schieten? Filosoof Ted Lechterman ziet kansen, maar ook valkuilen.

Helemaal nieuw basisboek duurzame ontwikkeling

Het was al een begrip in duurzaam onderwijsland, het Basisboek Duurzame Ontwikkeling. Zo lang al, dat er een complete revisie van nodig was. Die heeft auteur Niko Roorda nu af. Tegelijk ook maar in het Engels en het Duits. Het resultaat is een nieuwe standaard voor een standaardwerk.

Willen we wel democratie?

De schok van de Amerikaanse verkiezingen zal nog lang nadreunen. Behalve de verklaringen over de uitslag die nu over elkaar heen rollen kunnen we ons een veel fundamentelere vraag stellen, namelijk: Willen we wel democratie?

Wat als de democratie zelf op het stembiljet staat?

In de lezingserie Macht en onmacht bespreekt Studium Generale samen met wetenschappers vanaf 5 september de staat van de Nederlandse democratie. Projectondersteuner Pien Barnas vraagt zich in deze inleiding af hoe radicaal-rechts zo groot kon worden. En kan de geest weer in de fles?

Het klimaatdenken ligt aan ankers vast. Welke zijn dat?

Ondanks alle voornemens en beloften is nog steeds niemand in staat gebleken om de klimaatproblemen op te lossen. Dat komt door de dwangmatige behoefte aan meer energie, denkt Jac Nijsen. Het is een verslaving die het klimaatdenken met zware ankers op zijn plek vastlegt. Hij ging op zoek naar die ankers. Neem er even de tijd voor (een kwartiertje).