Nieuwsoverzicht duurzame maatschappij

Wat als de democratie zelf op het stembiljet staat?

In de lezingserie Macht en onmacht bespreekt Studium Generale samen met wetenschappers vanaf 5 september de staat van de Nederlandse democratie. Projectondersteuner Pien Barnas vraagt zich in deze inleiding af hoe radicaal-rechts zo groot kon worden. En kan de geest weer in de fles?

Het klimaatdenken ligt aan ankers vast. Welke zijn dat?

Ondanks alle voornemens en beloften is nog steeds niemand in staat gebleken om de klimaatproblemen op te lossen. Dat komt door de dwangmatige behoefte aan meer energie, denkt Jac Nijsen. Het is een verslaving die het klimaatdenken met zware ankers op zijn plek vastlegt. Hij ging op zoek naar die ankers. Neem er even de tijd voor (een kwartiertje).

De politieke onzin over migratie, en hoe het echt zit

Onze eigen Hein de Haas doet in The Guardian een boekje open over de werkelijke oorzaken van migratie. Hij ontmaskert een aantal hardnekkige misvattingen, die de politiek over ons blijft uitstrooien. Zoals dat migratie zou toenemen. Dat doet ze niet. Migratie is al decennia stabiel, het is vooral de bestemming die wisselt. En ook dat heeft een oorzaak.

Wie is de echte Pieter Omtzigt?

Pieter Omtzigt trekt veel stemmen volgens de peilingen. Maar welke Pieter Omtzigt is dat? Daar is nog steeds geen duidelijkheid over. Sterker, dat wordt alleen maar vager met elke wijziging van zijn koers, of is dat met elke breuk met eerdere beloftes?