Het laatste nieuws
- Britten gaan experimenteren met de atmosfeer, ondanks risico’s7 mei 2025 - 18:26
- Overshoot Day: Voetafdruk Nederland kleiner dan gedacht3 mei 2025 - 10:06
- Peilingen: NSC verdampt, Wilders’ PVV zinkt weg, brede linkse winst30 april 2025 - 08:00
- Giftige chemie, die andere bedreiging van de wereld28 april 2025 - 10:55
- Rechtbank: Gemeenten mogen fossiele reclame verbieden25 april 2025 - 11:32
Nu in Inzicht
- Groene groei is een sprookje, trap er niet in4 mei 2025 - 15:04
- De toekomst wordt beter met geld dat duurzaam werkt26 april 2025 - 08:00
- De toekomst van voedsel groeit lokaal18 april 2025 - 09:27
- Plannen smeden voor een duurzame toekomst, voor als de tijd rijp is12 april 2025 - 06:00
Gezond eten begint met de bodem
/in Inzicht/door redactieEen gezonde grond vol levende organismen is één van de belangrijkste factoren voor een gezond en productief voedselsysteem. Hoewel het op het eerste gezicht wellicht niet het meest spannende onderwerp lijkt, is er bijna niets zo belangrijk als de grond onder onze voeten en hoe we die behandelen. Hoe wij onze grond behandelen, heeft een directe impact op de […]
Omstreden kleurstoffen ‘Southampton Six’ nog steeds in veel producten
/in Nieuws/door redactieUit een inventarisatie van foodwatch blijkt dat supermarkten nog altijd tientallen producten verkopen met de omstreden kleurstoffen van de ‘Southampton Six’. Sinds 2010 zijn fabrikanten die deze kleurstoffen gebruiken verplicht de disclaimer “kan de activiteit of oplettendheid van kinderen nadelig beïnvloeden” op de verpakking te zetten. De verwachting was dat hierdoor deze omstreden E-nummers massaal […]
Plankton betrapt op eten van plastic
/in Inzicht/door redactieEen lunch van plastic deeltjes is wat ons te wachten staat, getuige deze film waarin je kunt zien hoe plankton plastic verorbert. Dat plankton verdwijnt vervolgens weer in de vis die wij eten. Grote kans dat ons dat zwaar op de maag gaat liggen. Verity White van Five Films maakte opnames onder een microscoop in […]
Zuivelproducten van weidekoeien vaak ‘vervuild’ met stalmelk
/in Nieuws/door redactieHet is droevig gesteld met de verkrijgbaarheid van zuivelproducten uitsluitend gemaakt van melk van koeien die in de wei hebben gelopen. Hoewel volgens het CBS nog tegen de 70% van de koeien weidegang krijgt, wordt momenteel maar een klein deel van de zuivel van deze koeien apart opgehaald en verwerkt tot weidezuivelproducten. Uit een vandaag […]
Bewijs voor oorzaak bijensterfte is geleverd
/in Nieuws/door redactieOnderzoek van Harvard University levert het onomstotelijk bewijs: neonicotinoiden zijn bijenmoordenaars en veroorzaken zelfs exponentiële sterfte onder de insecten. De pesticiden zijn de directe oorzaak van CCD, colony collapse disorder, ofwel het instorten van bijenvolken. De resultaten van het onderzoek werden al in juni 2014 gepubliceerd in het tijdschrift Bulletin of Insectology. De uitkomsten van […]
Consument: ‘geen plastic om komkommer’
/in Nieuws/door redactie[updated] Driekwart van de consumenten kiest liever voor onverpakte groenten, in plaats van in plastic verpakte. Dat blijkt uit onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, uitgevoerd door Motivaction. Mensen zien verpakkingen als overbodig, terwijl ze vaak een belangrijke functie hebben. Consumenten kiezen voor groenten zonder verpakking omdat zij zo beter de hoeveelheid kunnen bepalen en de […]
Wereldwijde actie tegen voedselverspilling en voedselverlies
/in Nieuws/door redactieEen derde van het eten dat we produceren wordt nooit opgegeten. Om hier verandering in te brengen slaan overheden, wetenschappers en bedrijven wereldwijd de handen ineen. Dit doen zij op de internationale conferentie NO MORE FOOD TO WASTE, Global action to stop food waste and food losses, in het World Forum in Den Haag (16 […]
Wim Hof: ‘Een maaltijd per dag is gezonder’
/in Nieuws/door redactieVoormalig Iceman Wim Hof heeft zichzelf omgeturnd tot wetenschapper. Opnieuw laat hij veel mensen versteld staan. In tegenstelling tot de gangbare adviezen, houdt Hof in het tijdschrift Fit met Voeding een vurig pleidooi voor het eten van slechts één maaltijd per dag. Volgens Wim Hof eten we te veel en verkeerd. “Mensen voelen zich ook […]
Nederlander wil geen plofkip meer
/in Nieuws/door redactieSlechts 15% van alle Nederlanders wil de plofkip behouden. Een kleine meerderheid (51%) wil dat de plofkip verdwijnt. Veel Nederlanders vinden het prima dat bedrijven en maatschappelijke organisaties afspraken maken over een diervriendelijke en duurzame kip, zelfs als dat leidt tot een hogere prijs. Dit blijkt uit representatief onderzoek van Motivaction, in opdracht van Natuur […]
Boerderij op Noordzee oogst eerste zeewier
/in Nieuws/door redactieTien kilometer uit de kust van Texel, vlak boven de ‘Razende Bol’ wordt vandaag het eerste zeewier van de Nederlandse Noordzee geoogst. Het betreft een ‘testboerderij’ die in november afgelopen jaar is gestart. Stichting Noordzeeboerderij laat hiermee zien dat de ruige Nederlandse Noordzee geschikt is voor zeewierteelt. De eerste lijn zeewier zal in september worden […]