Nieuwsoverzicht duurzame voeding

Extreem weer maakt voedselproductie meer onderhevig aan schokken

De toename van extreem weer zorgt voor meer plotselinge schokken in de voedselproductie. Arme landen worden het meest worden getroffen door dalingen in de productie van belangrijke gewassen, maar ook de westerse wereld blijft niet buiten schot.Volgens een nieuw Brits-Amerikaans rapport dat de veerkracht van het globale voedselsysteem met betrekking tot extreme weersomstandigheden in kaart brengt, […]

Ook de Paus is tegen GMO

In zijn encycliek Laudato Si veroordeelt paus Franciscus het gebruik van genetisch gemanipuleerde gewassen op ondubbelzinnige wijze. Dat kan vooral van belang zijn voor landen zoals Mexico, waar een intense strijd woedt over transgene gewassen. In zijn tweede encycliek sinds hij paus werd op 13 maart 2013 – maar de eerste die volledig zijn eigen […]

WHO: “Glyfosaat waarschijnlijk kankerverwekkend”

Het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO “waarschijnlijk kankerverwekkend”. Eind juli publiceerde de WHO het rapport waarin zij deze conclusie onderbouwt. Consumentenorganisatie foodwatch roept de Europese Commissie daarom op om glyfosaat voorlopig te schrappen uit de lijst met in de landbouw toegestane bestrijdingsmiddelen. In haar nieuwste studie classificeert het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) […]

Gezond eten begint met de bodem

Een gezonde grond vol levende organismen is één van de belangrijkste factoren voor een gezond en productief voedselsysteem. Hoewel het op het eerste gezicht wellicht niet het meest spannende onderwerp lijkt, is er bijna niets zo belangrijk als de grond onder onze voeten en hoe we die behandelen. Hoe wij onze grond behandelen, heeft een directe impact op de […]

Omstreden kleurstoffen ‘Southampton Six’ nog steeds in veel producten

Uit een inventarisatie van foodwatch blijkt dat supermarkten nog altijd tientallen producten verkopen met de omstreden kleurstoffen van de ‘Southampton Six’. Sinds 2010 zijn fabrikanten die deze kleurstoffen gebruiken verplicht de disclaimer “kan de activiteit of oplettendheid van kinderen nadelig beïnvloeden” op de verpakking te zetten. De verwachting was dat hierdoor deze omstreden E-nummers massaal […]

Plankton betrapt op eten van plastic

Een lunch van plastic deeltjes is wat ons te wachten staat, getuige deze film waarin je kunt zien hoe plankton plastic verorbert. Dat plankton verdwijnt vervolgens weer in de vis die wij eten. Grote kans dat ons dat zwaar op de maag gaat liggen. Verity White van Five Films maakte opnames onder een microscoop in […]

Zuivelproducten van weidekoeien vaak ‘vervuild’ met stalmelk

Het is droevig gesteld met de verkrijgbaarheid van zuivelproducten uitsluitend gemaakt van melk van koeien die in de wei hebben gelopen. Hoewel volgens het CBS nog tegen de 70% van de koeien weidegang krijgt, wordt momenteel maar een klein deel van de zuivel van deze koeien apart opgehaald en verwerkt tot weidezuivelproducten. Uit een vandaag […]

Bewijs voor oorzaak bijensterfte is geleverd

Onderzoek van Harvard University levert het onomstotelijk bewijs: neonicotinoiden zijn bijenmoordenaars en veroorzaken zelfs exponentiële sterfte onder de insecten. De pesticiden zijn de directe oorzaak van CCD, colony collapse disorder, ofwel het instorten van bijenvolken. De resultaten van het onderzoek werden al in juni 2014 gepubliceerd in het tijdschrift Bulletin of Insectology. De uitkomsten van […]

Consument: ‘geen plastic om komkommer’

[updated] Driekwart van de consumenten kiest liever voor onverpakte groenten, in plaats van in plastic verpakte. Dat blijkt uit onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, uitgevoerd door Motivaction. Mensen zien verpakkingen als overbodig, terwijl ze vaak een belangrijke functie hebben. Consumenten kiezen voor groenten zonder verpakking omdat zij zo beter de hoeveelheid kunnen bepalen en de […]