Het laatste nieuws
- Voedselverspilling aanpakken levert meer op voor klimaat dan minder vliegen4 november 2025 - 09:36
- Peilingen zagen winst D66 niet aankomen3 november 2025 - 07:00
- Superrijken plunderen het klimaat31 oktober 2025 - 09:26
- Teflon en PFAS afbreken kan, het begin is er30 oktober 2025 - 13:05
- Alarm: eigenaren van zonnepanelen betalen straks voor teruglevering29 oktober 2025 - 09:58
Nu in Inzicht
- Netcongestie als groeikans: hoe bedrijven sterker uit de energiecrisis kunnen komen21 oktober 2025 - 09:30
- De klimaatdiscussie nadert de gloeiende kern16 oktober 2025 - 09:31
- Duurzaamheid vraagt om nieuwe spelers11 oktober 2025 - 11:10
- Het probleem van oplossingen 27 september 2025 - 08:00
- De onstuitbare opmars van ontmenselijking21 september 2025 - 12:46


Stadslandbouw in Afrika: tegen honger en armoede
/in Inzicht/door IPSDe snelle evolutie van de stadslandbouw in Afrika leidt tot een ware stormloop op braakliggende grond in de steden. Door zelf te tuinieren willen stadsbewoners zich beschermen tegen voedseltekorten die het continent teisteren. Ook de lage lonen dragen ertoe bij dat veel Afrikaanse stadsbewoners alternatieven zoeken om te besparen op de aankoop van voeding. Agness […]
Grote actie voor duurzamer eten van start
/in Nieuws/door redactieVanaf aanstaande maandag 14 september gaat landelijk voor het tweede jaar de DOE MAAR LEKKER DUURZAAM-actie van start, een initiatief van de Nationale Postcode Loterij met Unilever en Albert Heijn als partners. Met deze actie willen de drie partijen Nederlandse consumenten motiveren om duurzamer te eten. Er wordt daarbij nauw samengewerkt met Nederlandse goede doelen […]
Supermarkt verdient 5x meer aan kipfilet dan boer
/in Nieuws/door redactieIn 2014 betaalde de consument gemiddeld 8,17 euro voor een kilo kipfilet. De supermarkten betrokken deze kipfilets van de slachterij voor gemiddeld 4,40 euro per kilo. De vleeskuikens gingen van boer naar slachterij voor gemiddeld 0,89 euro per kilo. Dit meldt CBS. Zo is de prijs van kipfilet opgebouwd Kipfilets komen uit de borstkap van […]
Dodelijke epidemie onder kappers suikerriet is te voorkomen
/in Nieuws/door redactieNieuw wetenschappelijk onderzoek geeft beter inzicht in de oorzaken van een dodelijke epidemie onder suikerrietkappers in Midden-Amerika en effectieve methoden om chronisch nierfalen te voorkomen. De ziekte heeft in de afgelopen tien jaar al aan zeker 20.000 mannen het leven gekost. Solidaridad en La Isla Foundation, die het onderzoek door een internationaal wetenschappelijk consortium zijn […]
Milaan toont voedsel voor de wereld en energie voor het leven
/in Inzicht/door Sietze NorderCrystal Palace, De Eiffeltoren, en het Atomium, zijn enkele iconische bouwwerken die herinneren aan eerdere Wereldtentoonstellingen. De Wereldtentoonstelling, of World Expo wordt wel de culturele- en technologische Olympische spelen genoemd. Het doel van de Wereldtentoonstelling is te laten zien waartoe de mens op sociaal, cultureel, en technologisch gebied in staat is. Dit jaar wordt de […]
Hoe groen is jouw biertje?
/in Nieuws/door redactieRank a Brand heeft een nieuwe beoordeling van biermerken gepubliceerd. Veel mensen houden van een lekker biertje, vooral in de zomermaanden, maar willen wel zeker weten dat het op een verantwoorde en duurzame manier is gebrouwen. Duurzaam bier gaat niet alleen over het gebruik van biologische ingrediënten. Ook energiebesparing, gebruik van groene energie, dus terugdringen […]
Hoeveel water eet jij?
/in Nieuws/door redactieOngeveer 85 procent van de waterconsumptie wereldwijd, is gerelateerd aan de productie van eten. 10 procent wordt ingezet voor huishoudelijk waterverbruik, terwijl alleen dat verbruik zichtbaar is voor consumenten. De milieuschade als gevolg van waterverbruik bij de productie van eten is één van de factoren in het onderzoek van Questionmark naar de impact van onze […]
Extreem weer maakt voedselproductie meer onderhevig aan schokken
/in Nieuws/door IPSDe toename van extreem weer zorgt voor meer plotselinge schokken in de voedselproductie. Arme landen worden het meest worden getroffen door dalingen in de productie van belangrijke gewassen, maar ook de westerse wereld blijft niet buiten schot.Volgens een nieuw Brits-Amerikaans rapport dat de veerkracht van het globale voedselsysteem met betrekking tot extreme weersomstandigheden in kaart brengt, […]
Ook de Paus is tegen GMO
/in Nieuws/door IPSIn zijn encycliek Laudato Si veroordeelt paus Franciscus het gebruik van genetisch gemanipuleerde gewassen op ondubbelzinnige wijze. Dat kan vooral van belang zijn voor landen zoals Mexico, waar een intense strijd woedt over transgene gewassen. In zijn tweede encycliek sinds hij paus werd op 13 maart 2013 – maar de eerste die volledig zijn eigen […]
WHO: “Glyfosaat waarschijnlijk kankerverwekkend”
/in Nieuws/door redactieHet onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO “waarschijnlijk kankerverwekkend”. Eind juli publiceerde de WHO het rapport waarin zij deze conclusie onderbouwt. Consumentenorganisatie foodwatch roept de Europese Commissie daarom op om glyfosaat voorlopig te schrappen uit de lijst met in de landbouw toegestane bestrijdingsmiddelen. In haar nieuwste studie classificeert het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) […]