Het laatste nieuws
- Hoe klimaatverandering ook onze hersenen aantast, al voor de geboorte27 maart 2024 - 19:17
- Europese ecocide richtlijn formeel aangenomen26 maart 2024 - 15:03
- Verlies aan biodiversiteit wordt steeds duurder25 maart 2024 - 11:28
- KLM veroordeeld wegens greenwashing22 maart 2024 - 09:48
- Serieus, zonnepanelen uitschakelen als de zon schijnt?22 maart 2024 - 07:55
Nu in Inzicht
- De PVV van Geert Wilders, een bedreiging voor democratie en rechtsstaat?26 maart 2024 - 10:59
- Vis voor kweekzalm eten we beter zelf22 maart 2024 - 09:59
- Radicaal realisme: overleeft duurzaamheid een vijandige wereld?19 maart 2024 - 21:11
- Er dreigt een kernramp in Nederland9 maart 2024 - 14:52
- Waarom heeft Nederland zo weinig biologische landbouw?5 maart 2024 - 19:14
Kerst vleesbenchmark: Wild minste milieu-impact
/in Nieuws/door redactieVan alle soorten vlees, heeft wild – na de vleesvervanger – de minste milieu-impact. Voorwaarde vanuit dierenwelzijn is wel dat er sprake is van echt wild dat vanwege wildbeheer afgeschoten moet worden. Supermarkten zijn hier echter weinig transparant in: meer dan de helft van het supermarktwild is gekweekt wild. Dit blijkt uit de vleesbenchmark die […]
Voedselproductie verplaatst zich door klimaatverandering
/in Inzicht/door IPSDoor de klimaatverandering verschuift de voedselproductie in tropische gebieden. Als de landen in die gebieden zich niet aanpassen, dreigen de voedselprijzen aanzienlijk te stijgen, waarschuwen experts.”Klimaat en landbouw gaan hand in hand. Het klimaat bepaalt of de oogst goed of slecht zal zijn”, zegt Andy Jarvis, onderzoeker van het Internationaal Centrum voor Tropische Landbouw (CIAT). […]
Begin 2015 goed met 1 maand lang geen kliekjes in je kliko
/in Nieuws/door redactieDe gemiddelde Nederlander gooit zo’n 40kg per jaar aan bruikbaar eten weg. Per persoon. Dat is al snel een dikke €400,- per huishouden. Zoveel voedsel weggooien, dat is niet alleen slecht voor het milieu maar óók voor je portemonnee. 2014 is uitgeroepen tot het jaar tegen voedselverspilling door o.a. het Ministerie van Economische Zaken en […]
Nederlander gooit vooral kliekjes weg
/in Nieuws/door redactieHet bewustzijn bij consumenten van voedselverspilling en de bereidheid hier iets aan te doen is flink gestegen ten opzichte van 2010. De voornaamste motivaties om voedselverspilling te reduceren zijn “omdat het zonde is” (85%), “zo ben ik niet opgevoed” (72%) en “omdat het ook weggegooid geld is” (70%). Dat blijkt uit het Duurzaamheidkompas, een periodiek […]
Nieuwe etiketteringswet beschermt consument niet tegen misleiding
/in Nieuws/door redactieOnleesbare kleine lettertjes, misleidende afbeeldingen en cryptische informatie over voedingswaarden: foodwatch stelt dat de nieuwe EU-brede regels voor voedselinformatie falen in de ambitie om consumenten voldoende te informeren. Op 13 december 2014 treden de meeste nieuwe regels in werking. “Deze Europese verordening brengt onvoldoende verandering met zich mee”, bekritiseert Meike Rijksen, campagneleider bij foodwatch. “Het […]
Nationale kaastest toont milieu-impact van kaas
/in Nieuws/door redactieBOER en LAND kaas is de lekkerste én duurzaamste kaas van Nederland. Dit blijkt uit de eerste Nationale Kaastest van Natuur & Milieu, in samenwerking met Questionmark. Bastiaansen en Milner scoorden een tweede en derde plek in de kaastest. Deze 3 kazen scoren het best op de combinatie smaak en milieubelasting. Milieu-impact kaas ‘Wij Nederlanders […]
Ecologisch tuinieren, het handboek vernieuwd
/in Nieuws/door redactieMet de vierde grondig herwerkte druk van het ‘Handboek ecologisch tuinieren’ markeert Velt – Vereniging voor ecologisch leven en tuinieren, haar veertigste verjaardag en veertig jaar inzet voor ecologie in Vlaanderen en Nederland. Het ‘Handboek Ecologisch Tuinieren’, ligt aan de basis van het ecologisch tuinieren zonder pesticiden, herbiciden en kunstmeststoffen en is door Velt – […]
Waar komt jouw chocoladeletter vandaan?
/in Nieuws/door redactieWie wil dat nou niet? Op Sinterklaasavond met een gerust hart knabbelen op een chocoladeletter waarvan je weet dat die slaafvrij en bosvriendelijk is geproduceerd. Het is de vraag of dat kan. Op 99% van de reguliere chocolade etiketten staat niet vermeld waar de cacao vandaan komt. Bij navraag kan de fabrikant slechts over 4 […]
Nederland haalt doel verantwoorde soja niet
/in Nieuws/door redactieDe Nederlandse Soja coalitie (bestaand uit acht ontwikkelings- en milieuorganisaties)* constateert dat in 2013 slechts een kwart van de 2,4 miljoen ton soja die Nederland gebruikt, verantwoord is geproduceerd. Voor driekwart van de soja wordt op geen enkele manier verantwoording afgelegd over de sociale of ecologische gevolgen. Nederland heeft als doel 100% verantwoord sojagebruik in […]
Rode paprika is nu van Syngenta
/in Nieuws/door redactieHet octrooi op de rode paprika is in handen van het Zwitserse bedrijf Syngenta en betreft de resistentie tegen wittevlieg. Die eigenschap komt bij wilde paprika’s gewoon in de natuur voor. Maar met het octrooi krijgt Syngenta de eigendomsrechten over alle paprika (en peper)zaden, -planten en -vruchten die een natuurlijke afweer hebben tegen witte vlieg. […]