Het laatste nieuws
- Britten gaan experimenteren met de atmosfeer, ondanks risico’s7 mei 2025 - 18:26
- Overshoot Day: Voetafdruk Nederland kleiner dan gedacht3 mei 2025 - 10:06
- Peilingen: NSC verdampt, Wilders’ PVV zinkt weg, brede linkse winst30 april 2025 - 08:00
- Giftige chemie, die andere bedreiging van de wereld28 april 2025 - 10:55
- Rechtbank: Gemeenten mogen fossiele reclame verbieden25 april 2025 - 11:32
Nu in Inzicht
- Groene groei is een sprookje, trap er niet in4 mei 2025 - 15:04
- De toekomst wordt beter met geld dat duurzaam werkt26 april 2025 - 08:00
- De toekomst van voedsel groeit lokaal18 april 2025 - 09:27
- Plannen smeden voor een duurzame toekomst, voor als de tijd rijp is12 april 2025 - 06:00
Vrijheid van zaden en voedseldemocratie in gevaar
/in Nieuws/door redactieOp 26 januari bezoekt President Obama Premier Modi in India. Naar aanleiding van het bezoek schreef Dr. Vandana Shiva beide leiders een open brief namens bezorgde burgers van India en de Verenigde Staten. Maar de problematiek speelt wereldwijd. “Wij schrijven deze brief in de geest van vrijheid van zaden en voedseldemocratie, met de hoop dat […]
foodwatch lanceert 15 puntenplan voor eerlijke etiketten
/in Nieuws/door redactieConsumentenorganisatie foodwatch wil dat minister Schippers (VWS) haar huidige ambitie om misleidende marketing van voedselproducten aan te pakken zo snel mogelijk concreet maakt. Daarom lanceert de voedselwaakhond vandaag een 15 puntenplan voor eerlijke etiketten. Deze omvat onder andere een minimale lettergrootte van twee milimeter, een minimale inhoud van verpakkingen en de eis van productinformatie boven […]
Groot deel Afrikaanse akkers ongeschikt voor voedselproductie
/in Nieuws/door IPSVijfenzestig procent van Afrika’s landbouwgrond is te beschadigd om er voedselgewassen op te laten groeien. Dat staat in een rapport van Afrikaanse en Europese landbouwdeskundigen. Het rapport van het Montpellierpanel, een groep deskundigen uit Europa en Afrika, noemt drie zaken die de Afrikaanse bodem bedreigen: landdegradatie, slechte oogsten en bevolkingsgroei. Het panel raadt Afrikaanse regeringen […]
Het jaar voor de familielandbouw, wat heeft het opgeleverd?
/in Inzicht/door redactie2014 was het Jaar van de Familielandbouw, op 27 november werd het jaar officieel afgesloten. Een jaar lang hebben er over de hele wereld activiteiten plaatsgevonden. Maar wat heeft het jaar uiteindelijk opgeleverd? Greet Goverde van Aarde Boer Consument maakte een overzicht. Een bijzondere bijeenkomst was de Tweede Internationale Voeding Conferentie die van 19-21 November […]
Kippenfokker zoekt dialoog met kritische ngo’s
/in Inzicht/door IPSHet Nederlandse fokbedrijf Hendrix Genetics verovert de wereld met superefficiënte kippen. Maar over de toekomst van onze eigen landbouw maakt het zich grote zorgen. “We zijn doorgeslagen in efficiencydenken.” We bevinden ons op een soort industrieterrein waar negen gebouwen staan, een soort stallen, vlakbij de grens tussen Nederland en Duitsland. Het is biosecuritygebied hier. We […]
Cubaanse landbouw gaat voor permacultuur
/in Inzicht/door IPSZo’n 60 procent van de huidige voedselimport op Cuba, kan in eigen land geproduceerd worden volgens de Cubaanse overheid. Met permacultuur – landbouw in harmonie met plaatselijke ecosystemen – en zelfvoorzienende landbouw wordt hier in het oosten van het land al aan gewerkt. Vlees en groenten ontbreken nooit op de tafel van Damaris González en […]
Argentinië haalt transvetten uit voeding
/in Nieuws/door IPSArgentijnse voedingsproducten mogen sinds 1 januari nauwelijks nog transgene vetten bevatten. Argentinië is na Denemarken en Zwitserland het derde land ter wereld dat zover gaat. Transvetten zijn onverzadigde vetten die nog ongezonder zijn dan verzadigde vetten. In plantaardige oliën en margarines mag de hoeveelheid vetten uit niet meer dan 2 procent transvetten bestaan. Bij andere […]
Verdwijnt de koe helemaal uit ons landschap?
/in Inzicht/door redactieKoeien in de wei horen bij het Nederlandse cultuurlandschap. In 2020 zal 37 procent van de koeien echter nooit meer buiten komen. Dat voorspelt het Wageningse onderzoeksinstituut Alterra in een rapport over de toekomst van de Nederlandse melkveehouderij. Dat komt door de afschaffing van het Europees melkquotum op 1 april 2015. Dan mogen boeren onbeperkt […]
Kerst vleesbenchmark: Wild minste milieu-impact
/in Nieuws/door redactieVan alle soorten vlees, heeft wild – na de vleesvervanger – de minste milieu-impact. Voorwaarde vanuit dierenwelzijn is wel dat er sprake is van echt wild dat vanwege wildbeheer afgeschoten moet worden. Supermarkten zijn hier echter weinig transparant in: meer dan de helft van het supermarktwild is gekweekt wild. Dit blijkt uit de vleesbenchmark die […]
Voedselproductie verplaatst zich door klimaatverandering
/in Inzicht/door IPSDoor de klimaatverandering verschuift de voedselproductie in tropische gebieden. Als de landen in die gebieden zich niet aanpassen, dreigen de voedselprijzen aanzienlijk te stijgen, waarschuwen experts.”Klimaat en landbouw gaan hand in hand. Het klimaat bepaalt of de oogst goed of slecht zal zijn”, zegt Andy Jarvis, onderzoeker van het Internationaal Centrum voor Tropische Landbouw (CIAT). […]