Nieuwsoverzicht duurzame voeding

Natuur & Milieu deelt gratis vleesvervangers uit

Op zondag 13 juli start Natuur & Milieu een grote uitdeelactie van vleesvervangers in alle 254 PLUS supermarkten. Klanten kunnen een week lang gratis kennismaken met vleesvervangers bij aankoop van Conimex woksaus. De actie is bedoeld om Nederland kennis te laten maken met lekkere alternatieven voor vlees. Van 13 tot en met 19 juli krijgen […]

‘Hoge voedselprijzen zorgen voor minder honger’

Goedkoper voedsel zal de honger in de wereld niet doen afnemen, zegt Andrew MacMillan, ex-topambtenaar van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO). Hij pleit juist voor hogere voedselprijzen, gekoppeld aan de juiste sociale programma’s. Het overweldigende aanbod aan betaalbare voedingsproducten in iedere supermarkt is vandaag vanzelfsprekend geworden voor consumenten. Maar de werknemers in […]

Voedselreclame in kinderdagverblijven en scholen als ‘educatie’

Voedselbedrijven omzeilen de door henzelf opgelegde regels om geen reclame te maken voor kinderen onder de 7 jaar door hun reclame als ‘voorlichting’ te bestempelen, zegt foodwatch. Onder het mom van educatie dringen voedselbedrijven zoals Unilever en McDonalds scholen en kinderdagverblijven binnen om daar reclame te maken. Volgens de organisatie verschillen de belangen van educatie […]

GMO-gigant Monsanto daagt ministaat Vermont voor de rechter over voedseletiketten

Monsanto, megaonderneming in genetische gemanipuleerde zaden, daagt de Amerikaanse ministaat Vermont voor de rechter omdat zij niet wil dat consumenten weten wat ze eten. Vermont vindt dat wel belangrijk en wil voedseletiketten verplichten voor producten die genetisch zijn aangepast. Dat proces is belangrijker dan het op het eerste gezicht lijkt. Want Vermont is voorloper in […]

Betaalbare sprinkhaan als duurzaam alternatief voor biefstuk

Nederland kent sinds kort een nieuw initiatief dat het eten van insecten promoot: The Grasshopper Suppliers. Drie jonge Amsterdamse ondernemers willen door middel van campagnes en het betaalbaar aanbieden van insecten de Nederlanse bevolking overtuigen meer insecten te gaan eten. Omdat het beter is voor het milieu, en voor de mensheid. Om één kilo eetbaar […]

Duurzaam voedsel steeds vaker op boodschappenlijstje

Consumenten kiezen vaker voor dier- en milieuvriendelijk geproduceerd voedsel. In het afgelopen jaar gaven zij hier 257 miljoen euro meer aan uit ten opzichte van 2012: een stijging van 10,8% naar in totaal circa 2,5 miljard euro omzet. De uitgave aan voedsel zonder duurzaamheidkeurmerk laat met een daling van 1,1 % een tegenovergesteld beeld zien. […]

Debat: De aardappel van de toekomst

In het Lekker naar de Boer weekend verdient de aardappel een belangrijk debat. De aardappel is het belangrijkste gewas voor Nederland als het gaat om veredeling en de productie van pootgoed. De commotie rondom deze veredeling van de aardappel en de daarmee in verband staande strubbelingen binnen de aardappelmarkt zullen centraal staan in het debat […]

Zeewaar gaat productie van biologisch zeewier crowdfunden

De VN voorspellen voedseltekorten omdat de bevolking blijft toenemen. Zeewier is een eiwitrijke bron, en kan een oplossing bieden. Naast eiwitten, heeft het unieke hoeveelheden en combinaties vitaminen en mineralen. Daarom wordt het ook wel een “Superfood” genoemd. Minstens zo belangrijk is het best bewaarde geheim: het is een delicatesse. Zeewier productie vindt voornamelijk plaats […]

Nieuw: GMO’s als oplossing voor alle wereldproblemen

In Italië loopt een boer rond, die moedwillig genetisch gemanipuleerd zaad zaait, tegen het verbod van de regering in. Giorgio Fidenato heet hij, en hij is voorzitter van de landelijke Boerenfederatie. Zijn eerste oogst werd in beslag genomen en zijn bedrijf door de staat geconfisqueerd. Vorige maand werd het weer teruggegeven, maar Fidenato gaat gewoon […]

Rotterzwam wint 3e Rabo Stadslandbouw Award

Rotterzwam is de winnaar van de 3e Rabo Stadslandbouw Award. De jury roemde het ondernemerschap wat geënt is op multiple cashflows en de circulaire economie gedachte, met korte en gesloten ketens. De award werd uitgereikt tijdens de 3e landelijke Dag van de Stadslandbouw op 15 mei in Utrecht. Nordic Cuisine is duurzaam business model voor […]