Het laatste nieuws
- Gruwelijk groot: de mega cruiseschepen komen er aan13 september 2025 - 10:12
- Studie linkt hittegolven direct aan vervuilende bedrijven12 september 2025 - 10:34
- Europese vis zwaar vervuild met PFAS11 september 2025 - 13:27
- Hybride auto’s stoten tot vijf keer meer uit dan beloofd11 september 2025 - 10:11
- Grote meerderheid wil dat nieuw kabinet salderingsregeling behoudt11 september 2025 - 09:52
Nu in Inzicht
- Van Hier & Nu naar een duurzaam Straks, hoe dan? 12 september 2025 - 08:23
- Plannen voor wonen en hypotheekrente aftrek, wat doen die voor klimaat, duurzaamheid en milieu?8 september 2025 - 10:54
- Duurzaamheid en klimaat in de verkiezingen van 2025, van groen tot zwart7 september 2025 - 13:39
- Door de polycrisis, naar een duurzame wereld30 augustus 2025 - 08:42
- Een duurzame toekomst maken: lessen uit acht visies19 augustus 2025 - 17:25
Grote vervuiling van landbouwgrond door GMO gewassen
/in Inzicht/door redactieEen derde van de biologische boeren in de Verenigde Staten zegt problemen te ondervinden met genetisch gemanipuleerde gewassen (GMO) in de omgeving. Bij meer dan helft van die boeren werd graan geweigerd vanwege besmetting met transgene varianten. Van de Amerikaanse boeren die meededen aan een nieuw onderzoek van Food & Water Watch zei meer dan […]
Wie zaad heeft, heeft de toekomst
/in Inzicht/door redactieAlle groenten en fruit op je menu begonnen hun leven ooit als zaadjes. En die zaadjes zijn nu de inzet van een economische machtsstrijd. Want de voedselindustrie wil controle hebben over wat en waarmee wordt gezaaid. En heeft die ondertussen ook: 5 bedrijven controleren tussen 50 en 95% van de Europese zadenmarkt, afhankelijk van welke […]
Oorlog op je bord
/in Inzicht/door Peter van VlietDe voedselindustrie voert oorlog op je bord en vernietigt de natuur ondertussen in een angstaanjagend tempo. Dat was de strekking van de toespraak die de wereldberoemde voedselactiviste Vandana Shiva vrijdagavond hield tijdens het congres Voedsel Anders. In Wageningen Universiteit nota bene, de tempel van agroindustrie-wetenschapper Aalt Dijkhuizen, die binnenkort de scepter overgeeft aan die andere […]
Oergraan ‘emmertarwe’ terug bij de bakker
/in Inzicht/door redactieVoor het eerst sinds ruwweg 2000 jaar wordt er in Nederland weer een brood gebakken van 100% emmertarwe. Emmertarwe onderscheidt zich van modern graan door zijn unieke smaak; een lichtzoete nootachtige smaak. Daarnaast is het uiterst arm aan gluten en door de harde kaf zijn bij de verbouwing weinig risico’s op ziektes en zijn bestrijdingsmiddelen […]
Dode Hoek voor Dode Beesten
/in Opinie/door GastauteurNadat ik onze kippen hun graan had toegestrooid en Arthur het varkentje zijn meelpap had gegeven, kreeg ik bij mijn eigen ontbijt naast verse scharreleieren ook een verse kletskoek van columniste Lidy Nicolasen op mijn bord. Het moet een biologische kletskoek zijn geweest, want mevrouw Nicolasen is op weg terug naar de natuur. Die weg […]
Supermarkten in actie tegen voedselverspilling bij consument
/in Nieuws/door redactieAlle supermarkten in Nederland, vertegenwoordigd in het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), hebben afgesproken in 2014 minimaal twee consumentenacties in te zetten om consumenten bewuster te maken van voedselverspilling. Voorbeelden van mogelijke acties zijn het verstrekken van de bewaarwijzer van het Voedingscentrum, het geven van meer uitleg over houdbaarheidsdata en het geven van bewaartips en recepten […]
Het Food Film Festival verhuist!
/in Nieuws/door redactieNa drie fantastische, uitverkochte edities in het Amsterdamse filmhuis Studio/K is het Food Film Festival uit zijn jasje gegroeid. Hoog tijd voor een nieuwe locatie én een nieuwe datum. Voor de vierde editie verhuist het Food Film Festival naar de Westergasfabriek in Amsterdam op 9, 10 en 11 mei. Het Food Film Festival wordt gehouden […]
Vegetariërs verkiezen lekkerste kookboek van 2013
/in Nieuws/door redactieDe Vegetariërsbond organiseert tot eind maart de verkiezing van het Lekkerste Vegetarische Kookboek van 2013. Dit om te laten zien dat lekker vegetarisch koken makkelijker is dan je denkt. Met maar liefst 16 genomineerde kookboeken heeft 2013 een ruime keuze aan inspiratiebronnen voor smakelijke vegetarische gerechten. “De tijd dat vegetarisch eten betekende dat je zelf […]
Europarlementariërs verwerpen Europese Wetgeving zaden
/in Nieuws/door redactieDe commissie landbouw van het Europees Parlement wil dat de Europese Commissie terug gaat naar de tekentafel. Het halfbakken voorstel voor de productie en handel van zaden was een doorn in het oog van de Europese Groenen. Bas Eickhout is dan ook blij dat het voorstel dat multinationals als Monsanto veel te veel macht geeft […]
De toekomst van ons voedsel belicht in brede conferentie
/in Nieuws/door redactieWageningen staat op 21 en 22 februari in het teken van de Voedsel Anders Conferentie. Boeren, burgers, wetenschappers, ontwikkelingswerkers en beleidsmakers gaan aan de Universiteit Wageningen in debat over de hervorming van ons voedselsysteem. Onder de sprekers zijn kopstukken uit het voedingsdebat zoals VN-rapporteur Olivier De Schutter en de Indiase wetenschapper en activiste Vandana Shiva. […]