Nieuwsoverzicht duurzame voeding

PvdD: geen nieuwe gentechmais in Europa

De Partij voor de Dieren wil dat de regering zich verzet tegen de introductie van een nieuw gengewas in de EU. De Europese Commissie dreigt toestemming te geven voor de teelt van de door Pioneer genetisch gemanipuleerde maissoort 1507. Als dat gebeurt, worden alle Europese lidstaten verplicht de teelt van dit omstreden gewas toe te […]

Jonge boeren zoeken nieuw land

Arjan Swinkels is een biologische waterbuffelboer uit Brabant en genomineerd voor de Ekoland innovatieprijs 2014. Het initiatief Future Farmers in the Spotlight maakte een film over zijn project en zal de komende maanden meerdere films uitgeven met als thema: jonge boeren die erin geslaagd zijn een duurzaam en levensvatbaar bedrijf op te bouwen. De afgelopen […]

Europese Unie legt voedselspeculatie aan banden

Het Europees Parlement en de ministers van Financiën hebben gisteravond een akkoord bereikt over regels voor de handel in financiële producten. GroenLinks is blij met een stap vooruit in het reguleren van de speculatie in primaire goederen als voedsel en energie waar met name de Groenen op aangedrongen. Ook worden stappen gezet in de aanpak […]

Crowd butching: samen een duurzame koe kopen

Steeds meer mensen voelen de behoefte om diervriendelijk en duurzaam geproduceerd vlees te kopen. Maar hoe weet je zeker dat je vlees echt helemaal in orde is? Op koopeenkoe.nl koop je samen met andere consumenten een koe die normaal opgegroeid is, zonder gemanipuleerd voer en antibiotica. Als de gehele koe verkocht is, wordt zij geslacht […]

Nederlandse eetconcepten in Museum van de Toekomst in Moskou

Het Amsterdams ontwerpersduo Marjolein Wintjes en Eric Meursing is uitgenodigd door het Moscow Design Museum voor een presentatie van hun futuristisch en voornamelijk vegetarische eetconcepten. De lezing en eetervaring van de culinaire werkplaats maken deel uit van het activiteiten programma van de tentoonstelling New Luxuries, less + more in an era of austerity, gehouden in […]

Nieuwe praktijkgids voedings- en gezondheidsclaims editie 2014

De consument krijgt in de supermarkt te maken met allerlei informatie op de verpakkingen van levensmiddelen. Voor een deel is dit de wettelijke verplichte informatie zoals het vermelden van de samenstelling in de ingrediëntendeclaratie, de hoeveelheid/het gewicht en de houdbaarheidsdatum. Daarnaast treft de consument ook informatie aan met meer emotionele waarde, zoals het merk van […]

De Europese hygiëneverordeningen voor de levensmiddelenindustrie 2014

Ook wie duurzame en biologische voedingsproducten op de markt brengt heeft te maken met de Europese regelgeving op het gebied van hygiëne van levensmiddelen. Bij SDU uitgevers verscheen de aangepaste praktijkgids voor 2014, een handzame, inzichtelijke leidraad bij de toepassing van Europese regelgeving. De tekst van Verordeningen (EG) 852/2004 en 853/2004 is door de auteurs, […]

Duurzaam op zijn Amerikaans: McDonalds en Wal-Mart blameren zichzelf

McDonalds maakt het bont: op een eigen website met informatie voor het personeel, McResource.com, gaf het bedrijf advies over gezonde voeding. Daarbij werd het nuttigen van de eigen maaltijden van het bedrijf afgeraden als ongezond. De illustratie spreekt boekdelen. Na een hoop commotie werd de site op Kerstavond uit de lucht gehaald. Op een andere […]

Na actie foodwatch: Natrena past Stevia Kristalpoeder verpakking aan

Douwe Egberts past na aanhoudende druk van voedselwaakhond foodwatch de verpakking van Natrena Stevia Kristalpoeder aan. De fabrikant liet dat vandaag op de website weten. De nieuwe verpakking ligt begin 2014 in de winkel. Natrena Stevia Kristalpoeder bevat slechts 3% stevia. De overige 97% is maltodextrine, een goedkoop zoet vulmiddel gemaakt van zetmeel. Maar die […]