Nieuwsoverzicht duurzame voeding

Daar komen de voedseljutters

Eindelijk is het lente. En niet alleen de kou, ook de droogte lijkt achter de rug. Het wordt weer groeizaam weer. Agrariërs zaten tot voor kort met de Enkhuizer almanak op tafel en de handen in het haar de weersomstandigheden te verwensen. De laatste keer dat ze zó laat konden gaan zaaien en poten zal […]

Food waste wordt een feest

Dat je prima kunt koken met de weggegooide voedselrestanten van de supermarkt wisten we al. Maar voor 150 hongerige mensen tegelijk? Dat is een ander verhaal. FoodGuerrilla deed het afgelopen dinsdag tijdens een no waste dinner bij Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. En dat is nog maar het begin.

Steeds meer veganisten

Steeds meer mensen eten alleen nog plantaardige voeding of volgen een volledig veganistische leefwijze. Tot deze conclusie komt de Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) na het vaststellen van de jaarcijfers betreffende het aantal leden, donateurs en abonnees. De cijfers over het afgelopen jaar tonen een groei van maar liefst 30%.

Jumbo verkoopt toch weer plofkip

Jumbo stunt toch weer met plofkip, hoewel zij afgelopen september schriftelijk beloofde om hiermee te stoppen. Wakker Dier doet op Facebook een grootschalige oproep om de leugens van Jumbo te stoppen, en de supermarkt te vragen haar belofte na te komen. Jumbo Group Holding BV is, na Albert Heijn, de op een na grootste plofkipverkoper […]

Lokale voedselnetwerken beschermen tegen fraude

De afgelopen dagen was er veel in het nieuws over voedselfraude met onder andere paardenvlees en kippeneieren. Consumentenorganisaties zoals foodwatch en de consumentenbond geven aan dat voedselfraude veel vaker voorkomt. In reactie op recente gevallen van voedselfraude wil kamerlid Gerard Schouw (D66) een groot kamerdebat over het bewust verkeerd informeren van consumenten over voedsel.

Hormoonverstoorders in groenten: sla als anticonceptiepil

WECF heeft meetgegevens van pesticideresiduen in groenten en fruit uit de Nederlandse winkelschappen geanalyseerd en vond vele resten van hormoonverstorende bestrijdingsmiddelen. Deze chemische stoffen (EDC’s) kunnen al in hele lage dosis de ontwikkeling en gezondheid van kinderen aantasten.  WECF vond in 55% van de geteste aardbeien en in 90% van de appels uit Nederlandse supermarkten […]

Voedsel kern van duurzame lokale economie

Eten, ons hele leven draait er om. Iedereen doet het, vaak maken we onze maaltijden zelf klaar, maar steeds minder mensen produceren de ingrediënten zelf. Toch zal het moeilijk zijn om ergens op de wereld een dorp te vinden waar geen boerderij staat of waar de bewoners niet aan landbouw doen. Je laten voeden is […]

Creative Commons-Licentie CC uitsluitend van toepassing op tekst redactie. Overige content alle rechten voorbehouden aan auteurs / producenten.