Het laatste nieuws
- Gruwelijk groot: de mega cruiseschepen komen er aan13 september 2025 - 10:12
- Studie linkt hittegolven direct aan vervuilende bedrijven12 september 2025 - 10:34
- Europese vis zwaar vervuild met PFAS11 september 2025 - 13:27
- Hybride auto’s stoten tot vijf keer meer uit dan beloofd11 september 2025 - 10:11
- Grote meerderheid wil dat nieuw kabinet salderingsregeling behoudt11 september 2025 - 09:52
Nu in Inzicht
- Van Hier & Nu naar een duurzaam Straks, hoe dan? 12 september 2025 - 08:23
- Plannen voor wonen en hypotheekrente aftrek, wat doen die voor klimaat, duurzaamheid en milieu?8 september 2025 - 10:54
- Duurzaamheid en klimaat in de verkiezingen van 2025, van groen tot zwart7 september 2025 - 13:39
- Door de polycrisis, naar een duurzame wereld30 augustus 2025 - 08:42
- Een duurzame toekomst maken: lessen uit acht visies19 augustus 2025 - 17:25
Duurzame palmolie: certificering kleine producenten hard nodig
/in Inzicht/door GastauteurPalmolie is de afgelopen jaren wereldwijd gegroeid tot de meest geconsumeerde plantaardige olie. De verwachting is dat de productie de komende jaren nog met tenminste 5% per jaar toeneemt. Een dergelijke snel groeiende sector staat voor veel uitdagingen, zowel in de logistiek, productie als voor wat betreft duurzaamheid. De snelle groei in combinatie met de […]
Wie wordt de Meest Sexy Vegetariër van 2013?
/in Nieuws/door redactieAlweer de achtste verkiezing van de Meest Sexy Vegetariër is gestart. Dit jaar wordt de verkiezing georganiseerd door de Vegetariërsbond. Er zijn 10 kandidaten waaronder Beau Hesling, Anne van Veen, Maarten van Praag en Ries Doms. Voorgaande jaren wonnen onder anderen Nicolette Kluijver, Guido Weijers, Sanne Vogel en Boris van de Ven. De Vegetariërsbond organiseert […]
Farming Foodprocessor: lekker zonder stekker
/in Inzicht/door redactieEten uit eigen tuin is hot! Steeds meer mensen kweken zelf groenten en fruit. Zowel in huis, op de vensterbank, als in de tuin of –bij gebrek aan eigen ruimte- een volkstuin. Naomi Bijlefeld speelt hier op in met de ‘Farming Foodprocessor’. Een machine waarmee de oogst van moestuintjes letterlijk met een handomdraai de pan […]
Rommeltje in EU remt Nederlandse biologische zaadbedrijven
/in Inzicht/door GastauteurHet gebruik van biologisch zaad is alleen in Nederland goed geregeld. De andere EU-lidstaten nemen het daarmee nog niet zo nauw. Dit laatste schaadt volgens Organicseeds.nl de ontwikkeling van onze veredelingsbedrijven en het Nederlands perspectief om wereldmarktleider op het gebied van biologisch uitgangsmateriaal te worden. De deelnemers aan Organicseeds.nl pleiten al sinds januari 2010 voor […]
Heel de wereld naar het nieuwe normaal in landbouw en voeding
/in Inzicht/door redactieIn 2014 hebben we de wereld gered door wereldwijd over te schakelen op agro- ecologische landbouwpraktijken. Dat zullen we tegen elkaar zeggen in 2030, als we terugkijken. Dat zei John Ambler, Vice-President for Strategy, Oxfam America in 2011. Het boek ‘HEEL DE WERELD’ gaat erover hóe we dat deden, welke stappen we – nu in […]
AGF-keten actief met voorkomen voedselverspilling
/in Nieuws/door redactieHet optimaal gebruik van reststromen en voorkomen van voedselverspilling staat hoog op de agenda bij fabrikanten en supermarkten. Maar liefst 90% van de bedrijven voert concrete maatregelen uit om voedselreststromen terug te dringen of te hergebruiken. Verreweg de meeste bedrijven hanteren meetbare doelstellingen en monitoren hun voortgang. Er liggen nog kansen op het gebied van […]
foodwatch: Nationaal Schoolontbijt gekaapt door voedselindustrie
/in Nieuws/door redactieVoedselwaakhond foodwatch bekritiseert de invulling van het grootschalige jaarlijks terugkerende Nationaal Schoolontbijt. De inhoud van de ontbijtpakketten voor scholen wordt namelijk bepaald door de sponsorende voedselbedrijven als Venz, ERU en Appelsientje. Het resultaat is dat de ontbijttafels van 2.000 basisscholen volgens foodwatch vol staan met te zoete, te zoute en te vette producten. Groente of fruit wordt […]
Europese Voedselautoriteit EFSA nog steeds gedomineerd door belangenconflicten
/in Nieuws/door redactieMeer dan de helft van de experts van de European Food Safety Authority (EFSA, de Europese organisatie voor voedselveiligheid) hebben belangen in de industrie die ze behoren te controleren. Een nieuw rapport toont belangrijke mazen in de regels van het agentschap aan om de onafhankelijkheid van de deskundigen te garanderen. Het gaat om bijna 60 […]
Finalisten ‘de Smaak van NL’ strijden om publieksprijs
/in Nieuws/door redactieDuurzaam gedroogde tomaten, aardbeienijsjes, gedroogde worst met nootmuskaat en knoflook. Boerenvanillevla, beschuit met muisjes en Friese kruidnagelkaas. Zwarte walnoten op siroop, Sweet Pepper Surprise en de gekruide aardappelsnack. Welk product vind jij het smaakvolst? Waar loopt bij jou het water van in de mond? Welke ondernemer vertelt met de meeste passie over zijn product? En […]
Voedselakkoord als rem op duurzaamheid? Discussieer mee.
/in Opinie/door Peter van VlietDuurzaamnieuws publiceert regelmatig over de controverse tussen de agrofood industrie en de beweging voor duurzaam en gezond voedsel. Van Marcel Schuttelaar ontvingen we een column die in deze discussie niet onbelicht kan blijven; zijn bureau adviseert verschillende partijen in de foodsector inzake duurzaamheid en communicatie en hij is zeer goed ingevoerd in de materie. We […]