Groenste kabinet ooit faalt volledig om klimaatdoelen te halen
Drie Nederlandse klimaat- en energiedoelen voor 2020 worden niet gehaald. Dit concludeert het PBL in de notitie Kortetermijnraming voor emissies en energie.
Vooral huurwoningen commerciële sector slecht geïsoleerd
Huurders in een huurwoning van een commerciële aanbieder wonen vaak in de slechts geïsoleerde woningen, blijkt uit een onderzoek van de Woonbond.
Vredespaleis huisvest klimaatvijandig ISDS-strafhof
Schandalig dat het Vredespaleis een ISDS-hof huisvest, zegt Den Haag Fossielvrij. Het hof verdedigt bedrijven die klimaatverandering veroorzaken.
Nederland blijft belastingparadijs voor multinationals
Uit onderzoek in opdracht van de Europese Groenen blijkt opnieuw dat Nederland een waar belastingparadijs is voor grote bedrijven.
Verduurzaming bedrijfspand noodzakelijk door nieuwe wetgeving energielabel C
Uiterlijk in 2023 moeten alle kantoorpanden die groter zijn dan 100m2 in het bezit zijn van minimaal een energielabel C.
Weggooien voedsel is ook waterverspilling
In vergelijking met vijftig jaar geleden, is het ‘waterbudget’ voor ons hedendaagse voedselpatroon met ongeveer een ton per persoon en per dag toegenomen.
We gaan weer tuinvogels tellen met de Nationale Tuinvogeltelling
Vrijdag 25, zaterdag 26 en zondag 27 januari aanstaande houdt Vogelbescherming Nederland weer de Nationale Tuinvogeltelling.
Deelauto van de zaak effectiever gebruiken, zonder bijtelling
WeGo laat medewerkers voordelig een auto huren voor privégebruik buiten kantooruren, zonder dat er een fiscale bijtelling is.
Miljardairs worden $ 2,5 miljard per dag rijker
Miljardairs werden vorig jaar 2,5 miljard dollar per dag rijker, een stijging van 12%. De 3,8 miljard armsten werden in dezelfde periode 11% armer.
Allemaal elektrisch rijden is een illusie
In 2050 allemaal elektrisch rijden is onmogelijk schrijft onderzoeker Jan Hessels Miedema in een proefschrift. Er is te weinig lithium voor de batterijen.
Shell niet acceptabel als cultuursponsor Concertgebouw
Het Concertgebouw is de laatste culturele instelling aan het Museumplein in Amsterdam die nog sponsoring van de fossiele industrie (Shell) accepteert.
Als de messen worden geslepen
Vooruitlopend op de provinciale statenverkiezingen in maart, slijpen de politieke partijen de messen, met een bijna ziekelijke profileringsdrang.
“Tweede leven” plastic van beperkte waarde
Eenmaal gerecycled plastic kan meestal niet nogmaals worden gebruikt. Zwaar investeren in 1 extra cyclus is uitstellen van het afvalprobleem.
Bij circulaire wegenbouw telt restwaarde grondstoffen mee
Wegenbouwers die verantwoordelijk worden voor hergebruik grondstoffen zorgen voor beter onderhoud en langere levensduur, dus minder materiaalverbruik.
Miljard tegen plastic afval maar productie vermindert niet
Een wereldwijde alliantie van grote bedrijven trekt 1 miljard dollar uit om plasticafval te bestrijden. Maar ze gaan niet minder produceren.
Rijksoverheid investeert fors in laadpalen voor elektrisch vervoer
Bij meer dan 100 Rijkskantoren in Nederland komen bij elkaar zo'n 1000 extra laadpalen voor het elektrische wagenpark van de overheid.
Duurzame prestatiecontracten voor onderhoud informatiesystemen
Duurzame marktpartijen die invulling geven aan de CO2-ambitie van Rijkswaterstaat krijgen een gunningsvoordeel bij verlening van de opdracht.
Ontzilting zeewater zorgt voor grote vervuiling met pekel
De wereld telt 16.000 installaties voor ontzilting, die drinkwater halen uit de zee. Maar ze produceren ook enorme hoeveelheden vervuild afvalwater.
Eerste Nederlandse zonneboot voor op open zee
Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis neemt het TU Delft Solar Boat Team de stap om een zonneboot te ontwikkelen voor op zee.
Helft MKB-ondernemers wil meer steun van banken bij verduurzaming
50 procent van de MKB-ondernemers vindt dat ze van de bank te weinig steun krijgen om te verduurzamen maar ze willen wel investeren in duurzaamheid.
Plastic spullen als invasieve soorten die natuurlijke materialen verdringen
Zorg over plastics zette Nina Romanus aan om een heel nieuwe soort te creëren naar analogie van de indeling van de botanische wereld: de Polymerogamen.
Als Shell Eneco koopt wordt Zuid-Holland fossiele warmterotonde
Via de aankoop van Eneco krijgt Shell het warmtemonopolie van Zuid-Holland in handen en een eigen afzetmarkt voor de fossiele restwarmte van Pernis.
De Energie Investeringsaftrek voor grootkeukenapparatuur verlaagd naar 45%
Ondernemers blijven profiteren van fiscaal voordeel bij de aanschaf van energiezuinige horeca en grootkeukenapparatuur met Energie Investeringsaftrek (EIA).
De energietransitie gaat mislukken zonder waterstof
Zonder groene waterstof is het niet mogelijk om een betaalbare CO2-neutrale gebouwde omgeving te creëren en gaat de energietransitie mislukken.
Klimaat verandert het leven van boeren in Mexico
Yucatán, waar 4,5 miljoen van de 129 miljoen Mexicanen wonen, is zeer kwetsbaar voor de gevolgen van de klimaatverandering.
Nieuw soort lening koppelt rente aan duurzaamheid bedrijf
Bij nieuwe duurzame bedrijfsleningen voor ondernemingen stijgt of daalt het renteniveau mee met het wel of niet behalen van duurzaamheidscriteria.
Journalisten jagen samen op verantwoordelijken klimaatverandering
Meer dan 25 gedrukte en digitale media in Latijns-Amerika gaan nauw samenwerken in hun berichtgeving over de verantwoordelijken voor klimaatverandering.
Nieuwe circulaire initiatieven breken maar moeilijk door
Nederlandse telt zo’n 85.000 circulaire activiteiten maar er is nog geen zicht op de versnelde overgang naar een volwaardige circulaire economie.
Extreem weer kostte 160 miljard dollar in 2018
Natuurrampen en extreem weer hebben in het voorbije jaar voor 160 miljard dollar (140 miljoen euro) aan schade veroorzaakt, zegt verzekeringsreus Munich Re.
Een optimistische kijk op klimaatverandering
Somber milieunieuws is niets nieuws, maar 2018 bracht er wel een stortvloed van. Zelfs voor optimisten is het moeilijk om hoopvol te blijven.