Duurzaamheid door diversiteit in waardering van de natuur
Teruggang van de natuur, verlies van biodiversiteit en uitstoot van broeikasgassen nemen toe en bedreigen onze toekomst. Dat raakt iedereen.
Biomethaan, aardgas uit wind- en zonnestroom
Elektriciteit uit wind- en zonne-energie kan worden omgezet in biogas. CO2 neutraal, op te slaan en met een rendement van 80 procent.
Hoe het internet de wereld duurzamer maakt
We kunnen niet meer zonder internet. Maar draagt het internet bij aan een duurzame wereld, of draagt het juist bij aan klimaatverandering?
5 tips voor duurzame give aways
In het teken van duurzaamheid, is het ook wel zo fijn als een give away naast praktisch, dus ook lekker duurzaam is en lang meegaat.
Metaalpoeder alternatieve brandstof in kolencentrales
Metaalpoeder heeft veel potentie als duurzaam alternatief voor stoken van kolen. De Technische Universiteit Eindhoven start een industriële toepassing.
vpro tegenlicht: deltaplan waterstof
Voor een overstap op waterstofgas zijn in praktijk op grote schaal weinig stappen gezet. Dat moet, en kan, anders: met een ‘deltaplan waterstof’.
Grondwater droogt op door klimaatverandering
Het grondwater verdroogt. In de winter valt er meestal veel regen, maar dat water wordt te snel afgevoerd en verdwijnt uiteindelijk in zee.
Een derde Europese stroom is schoon
Het aandeel van de hernieuwbare energiebronnen in de Europese elektriciteitsproductie is in 2018 gestegen tot 32,3 procent.
Shell zette Nigeria onder druk om lucratief olieveld te claimen
Shell misbruikte het handelsakkoord tussen Nederland en Nigeria om een lucratief olieveld in handen te krijgen tegen opvallend goede voorwaarden.
Miljoenen voor landherstel worden niet uitgegeven
Er is geld genoeg om onbruikbare grond te herstellen of degradatie te voorkomen, maar door gebrek aan goede projecten wordt het niet uitgegeven.
Producenten bouwproducten ontevreden over eigen duurzaamheid
Producenten voor de bouw geven zichzelf maar een zuinige 5,5 als het gaat het vermarkten van hun duurzame productportfolio
Zelf je leverancier kiezen aan de laadpaal
Zelf een energieleverancier kiezen voor de laadsessies van je elektrische auto. Dat kan nu al voor e-rijders tijdens een test in Arnhem.
Eu wil gebruik microplastics terugdringen
De Europese Commissie wil het gebruik van microplastics met 90 procent terugdringen. Het verbod moet jaarlijks 36.000 ton plasticvervuiling vermijden.
Elektronisch afval: groot probleem met enorme kansen
Innovaties op het gebied van digitale technologie hebben ook een verwoestende keerzijde: meer dan 50 miljoen ton elektronisch afval per jaar.
Voortgangsrapportage Energieakkoord gepubliceerd
De Sociaal Economische Raad (SER) heeft een voortgangsrapport gepubliceerd over het Energieakkoord.
Nieuwe top 10 keurmerken voor voedsel bekend
Voor een duurzame keuze adviseert Milieu Centraal om in de supermarkt alleen te letten op de tien toppers onder de keurmerken.
Duurzaam buurtnetwerk met instellingen en bedrijven
Instellingen en bedrijven uit de Plantagebuurt samenwerken in een nieuw buurtnetwerk, om de buurt aantrekkelijk en leefbaar te houden.
Pampers gaat luiers inzamelen en recyclen
Luierfabrikant Pampers gaat luierafval inzamelen met recyclebakken. Aan een pilot in Amsterdam kunnen 200 gezinnen meedoen.
Vooral de burger betaalt voor subsidie op dikke Tesla
Het zijn vooral de burgers die opdraaien voor de miljoenen subsidies op dure elektrische auto’s als de Tesla of de Jaguar I-Pace.
Wiebes wiebelt: terugleversubsidie weer van de baan
De eerder aangekondigde terugleversubsidie, die de salderingsregeling voor duurzame energie moest vervangen, gaat in de huidige vorm niet door.
Rutte’s rubberen doelstellingen, zo halen we ze wel nog
Het is de moeite waard om eens te bezien hoeveel co2 we in één jaar wel zou kunnen besparen zonder dat het de burgers iets gaat kosten.
Tennet breidt pilots blockchain uit voor regelen elektriciteitsnet
Blockchain biedt een nieuwe manier om decentrale bronnen van elektriciteit beter te integreren en tegelijkertijd de stroomvoorziening zeker te stellen.
Duitsland gaat het zonder steenkool doen
Duitsland gaat zijn afhankelijkheid van vervuilende kolencentrales tegen 2038 stoppen. In plaats daarvan zal er wel meer gas worden gestookt.
Waarom water besparen belangrijk is (+101 tips)
Het besparen van water is van groot belang. Door klimaatverandering krijgt men op steeds meer plaatsen wereldwijd te maken met waterschaarste.
Recordstijging CO2 verwacht in 2019
Volgens het Met Office zal de gemiddelde CO2-concentratie in de atmosfeer dit jaar toenemen tot 411,3 deeltjes per miljoen (ppm).
vpro tegenlicht: de chinese dollar
De Amerikaanse dollar is dé reservemunt van de wereld, maar China duwt z’n munt, de renminbi, bijna onzichtbaar richting wereldreservemunt.
Hans de Boer tegen Jesse Klaver: 50.000 werklozen of minder CO2?
GroenLinks wil koolstofheffing, VNO-NCW dreigt dan met 50.000 werklozen. Cijfers zijn moeilijk te vergelijken, maar Han Blok rekent na wie gelijk heeft.
vpro tegenlicht: india in tijd van woede
Wie in India het gevecht om de toekomst verliest, staat verbitterd aan de kant. Op zoek naar een zondebok slaan groepen burgers van zich af.
Nationale Zaaicoalitie voor bijen gaat voor behoud biodiversiteit
The Pollinators vormen met bedrijven een distributienetwerk voor biologisch zaad waaruit bloemen groeien die zorgen voor broodnodige voeding voor bijen.
Voedselindustrie blijft suikerbommen produceren
Yoghurtdrinks en chocolademelk die veel kinderen dagelijks meenemen naar school, zijn nog steeds suikerbommen, ondanks zelfregulering.